Dzisiaj zapraszam do zapoznania się z banalnym przepisem na najlepszą zupę krem z pomidorów ! SKŁADNIKI : 300 g (sparzonych i obranych ) pomidorów 100 g koncentratu lub pomidorów z puszki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 20 ml oliwy z oliwek Świeża bazylia Pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieramy , drobno siekamy i szklimy na oliwie ( do zarumienienia , * należy uważać żeby cebula
Marcepanowa kuchniaKorzystając z domowych zapasów, nawet w środku zimy możemy delektować się smakiem kurek. Tegoroczna jesień obfitowała w grzyby, dlatego korzystając z domowej spiżarni, możemy przygotować wyśmienitą zupę kurkową. Ja zrobiłam ją w formie kremu, z dodatkiem sera i świeżą natką pietruszki. Niebo w gębie! Artykuł Zupa kurkowa pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plpełni. Przyznaję otwarcie – uwielbiam. Pod każdą postacią. W zupie, na omlecie czy tarcie, w zapiekance i w sałacie. Lekko zblanszowane lub surowe. Dziś propozycja na szybką, niemal błyskawiczną zupę-krem. Podbita odrobiną śmietanki, wiórkami parmezanu i kilkoma kroplami oleju sezamowego to moja domowa klasyka. 500 g świeżych zielonych szparagów 3 średnie ziemniaki... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcurazem mamy dla Was propozycję rozgrzewającej zupy krem pomidorowej w połączeniu z makaronem naleśnikowym z dodatkiem bazylii Składniki na krem pomidorowy: - 1 kg pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pół papryki chili - 2 łyżki masła - pieprz, sól, papryka chili - bazylia - 1 łyżeczka miodu Składniki na naleśniki: - 200 ml mleka - 100 ml wody mineralnej gazowanej - 150 g mąki - 2 jajka - pieprz
Kuchenne Wariacjedawno nie jadłam zup krem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na zimne i ponure zimowe popołudnie. Składniki: 1/2 lub mały seler korzenny 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1,5-2 litry wody 1-2 pałki z kurczaka pieprz
Truskawkowa FiestaOstatnio na naszym stole królują zupy krem. Robi się je naprawdę szybko i są mega pożywne, a to ważne, bo niestety czasu od kilku tygodni nam bardzo brakuje. Ale jak to Mama i Babcia zawsze mówiły - zupa musi być. :) Tym razem przygotowaliśmy krem z cebuli. Wyszedł pyszny, szczerze mówiąc, nawet się nie spodziewaliśmy, że będzie tak smacznie. A w duecie
Kuchnia od dwojgaziemniakami! Prosta i tania Przepis na drożdżówki z kremem cytrynowym – lemon curd (wegańskie) Makaron w sosie serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella Zupa krem z ziemniaka! Przepis na pyszną zupę ziemniaczaną Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową
Via Gustoziemniakami! Prosta i tania Przepis na drożdżówki z kremem cytrynowym – lemon curd (wegańskie) Makaron w sosie serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella Zupa krem z ziemniaka! Przepis na pyszną zupę ziemniaczaną Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką
Via Gustowierzchu krem lemon curd. Jak przygotować drożdżówki o kształcie jak na zdjęciach? Za pomocą ręki rozpłaszcz każdą z sześciu części ciasta na podłużny prostokąt o grubości około 5 mm. Na środek ciasta wyłóż sporą łyżkę wystudzonego kremu lemon curd – tak, aby krem zajmował 1/3 ciasta na środku, po czym przykryj krem 1/3 ciasta z boku i zalep krem(...)Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Przepis na drożdżówki z kremem cytrynowym – lemon curd (wegańskie) Makaron w sosie serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella Zupa krem z ziemniaka! Przepis na pyszną zupę ziemniaczaną Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką Szarlotka
Via Gustopasty bulionowej, którą możecie znaleźć kilkając w ten link ) śmietana do zup 1-2 łyżki bagietki mozzarella Do pesto pietruszkowego potrzebujemy: duży pęczek natki pietruszki 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego parmezanu lub sera grana padano oliwa z oliwek ok. 3-4 łyżek Jak przygotować krem? Ja zawsze zaczynam od obrania pieczarek, a następnie kroję je w ćwiartki. Następnie
Kuchnia moimi oczamiGęsta, gładka, wręcz aksamitna zupa z kalafiora. Kremy to ulubione zupy Moniki jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy widoczne warzywa były niezjadliwe, ale zmiksowane stawały się przysmakiem. Teraz Monika jada już wszystkie zupy, ale zawsze preferuje kremy, więc jadamy i takie, i takie. Dodatek kurkumy nadaje tej zupie delikatnie żółtego koloru i razem z kminkiem podkreśla smak. Składniki: ? 1 kalafior(...)kurkumę, przyprawić pieprzem i podlać wodą, aby przykryła warzywa. Dusić do miękkości – ok. 15 minut. ? Wyjąć kilka małych różyczek kalafiora do dekoracji, resztę zmiksować na jednolity krem. Przed zmiksowaniem usunąć z zupy liście laurowe i ziele angielskie. ? Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. ? Podawać na gorąco z różyczką kalafiora i podsmażonym na maśle pieczywie
To co kochamGęsta, gładka, wręcz aksamitna zupa z kalafiora. Kremy to ulubione zupy Moniki jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy widoczne warzywa były niezjadliwe, ale zmiksowane stawały się przysmakiem. Teraz Monika jada już wszystkie zupy, ale zawsze preferuje kremy, więc jadamy i takie, i takie. Dodatek kurkumy nadaje tej zupie delikatnie żółtego koloru(...)podlać wodą, aby przykryła warzywa. Dusić do miękkości – ok. 15 minut. • Wyjąć kilka małych różyczek kalafiora do dekoracji, resztę zmiksować na jednolity krem. Przed zmiksowaniem usunąć z zupy liście laurowe i ziele angielskie. • Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. • Podawać na gorąco z różyczką
To co kochamróżnymi postaciami - w tym roku mam całą listę rzeczy, które chcę z nią przygotować. Zobaczymy, ile dam radę... Zaczynam od zupy - bo właśnie zupa z dyni stała się tematem kolejnego wspólnego gotowania. Uwielbiam dyniowe kremy - gęste, sycące, rozgrzewające... Pycha! Na początku planowałam inną, ale gdy tylko zobaczyłam połączenie dyni z gruszką na blogu Pojechana kuchnia wiedziałam(...)idealny jesienny obiad. Koniecznie musicie spróbować! Razem ze mną za dynię zabrały się Chantel , Dobromiła , Lejdi , Maggie , Martynosia , Mirabelka , Mopsik , Pela , Siankoo , Siaśka i Bartoldzik . Zupa krem z dyni z gruszką Składniki: (na 4-6 porcji) 700 g dyni (waga samego miąższu) 2 gruszki 2 l bulionu 300 ml mleka kokosowego sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa z zielonego kalafiora przygotowana, która nieźle została zmiksowana, dzięki temu w krem się zmieniła, a dodatkami nowy smak zdobyła. Masło palone i puder z łupin szalotki nadało zupie delikatnej wyrazistości, a pieprz świeżo mielony niezłej ostrości. Na gorąco i na zimno smakuje, kremowością czaruje. Składniki: 1 kalafior zielony, 3 łyżki(...)dodatkowo przecieramy przez gęste sito. Kiedy uzyskamy gładki krem, doprawiamy pieprzem do smaku, ewentualnie solą. Masło należy rozpuszczać do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach. Zupę krem polewamy palonym masłem i oprószamy przez sitko proszkiem z łupin cebuli. Doprawiamy pieprzem i ozdabiamy np. listkami świeżej mięty
Moniki SmakołykiDostęp do świeżych warzyw to świetna okazja aby ugotować pyszne zupy. Tym razem coś dla miłośników kremowych zup. Pyszny krem z kalafiora i szparagów z dodatkiem odrobiny wyrazistego w smaku parmezanu który świetnie uzupełnia smak zupy. 4 porcje ok 1 litra bulionu mięsnego Pół średniej wielkości kalafiora ok 8-9 szt szparagów 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak Opcjonalnie(...)najlepiej w kostkę. Bulion zagotować dodać wszystkie warzywa i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie całość zmiksować na jednolity krem, doprawić solą i pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej.( jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta to dolać więcej bulionu lub wody) Wlać śmietankę i dokładnie wymieszać. Podajemy z tartym parmezanem lub z groszkiem ptysiowym, albo
Andzia Pichci