Składniki: 2 kostki rosołowe drobiowe 3 ziemniaki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ogórki szklarniowe 0,5 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki topiony serek ementaler
Przepisy kulinarne babci Antoninygroszek, doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na krem. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera naciowego oraz szynki parmeńskiej. Dla uzyskania lepszego smaku, kawałki szynki parmeńskiej możemy podsmażyć
La grande e la piccola cuocarodziny. Autor- Kamila Szczawińska Oprawa- miękka Objętość - 224 stron Wydawnictwo - Edipresse Ksiażki Książka podzielona jest na trzy działy. Pierwszy z nich to zupy gdzie przewagę stanowią zupy krem. Są to lekkie zupy ponieważ bazą są tylko i wyłącznie buliony warzywne - w książce nie znajdziecie żadnej wzmianki na temat mięsa i wędlin. Drugi dział to sałatki i surówki
Radość kipiąca uśmiechem.Chowder to kremowa, gęsta zupa pochodząca z kuchni anglosaskiej. Podstawowy... Artykuł Chowder z kukurydzy pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEdodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy. Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem. Smacznego! Polecam również zupę z soczewicy z wędzonymi żeberkami
potrawyregionalneZupy jadam niesamowicie rzadko. Jak już zjem to albo to jakieś wielkie święto, albo jestem chora. Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy! Nie wiem czemu ale czy to krem z pomidorów, czy z dyni, czy z grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby
JedzeniomaniaLubię zupy, bo są: proste, szybkie, smaczne i zdrowe. Moimi faworytami są zupy krem i ukochana Oczyszczająca zupa jaglana . Można się nimi najeść, a kalorii w nich niewiele. Są pełne witamin, błonnika i soli mineralnych. Brokuły to inaczej zielony kalafior. Ugotowane niestety nie zawierają suloforanu (silnego przeciwutleniacza), ale dzięki potasowi, którego zawierają aż 295mg po ugotowaniu - poprawiają pracę układu
Czarnawisienkasmak dodatkiem odpowiednich przypraw. Moja zupa nie ma intensywnie pomarańczowego wyglądu, bo oprócz zwykłych marchewek dodałam sporą marchew żółtą, która traci kolor podczas gotowania. Ponieważ ostatnio gotowałam wiele zup-kremów, nadszedł czas na zmiany - dodałam do niej pomarańczową soczewicę. Składniki (na 5 porcji): 3-4 duże marchewki mała pietruszka kawałek selera cebula 250 ml pomarańczowej soczewicy 500 ml wody(...)dobrze wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do wypłukanej soczewicy wlać 500 ml wody. Gotować do miękkości. Warzywa zmiksować ręcznym blenderem. Do warzywnego kremu dodać zawartość garnka z soczewicą. Całość wymieszać. Zupę doprawić do smaku mielonym kminkiem, mieloną kolendrą, startym świeżym imbirem, kolorowym pieprzem i solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę. Całość powtórnie zagotować. Podawać zupę
Weekendy w domu i ogrodziezupy wrzucamy umyte liście bazylii. Kiedy Marchewka zmięknie, a kasz będzie ugotowana, w miseczce rozrabiamy śmietanę i koncentrat pomidorowy. Dolewając bulion, zaprawiamy zupę. Wyjmujemy bazylię, liście laurowe oraz lubczyk i całość blendujemy do powstania gęstego i jednolitego kremu. Doprawiamy do smaku. W oddzielnym garnuszku gotujemy drugi woreczek kaszy. Podajemy z kremem i natką pietruszki. Smacznego
ChilliJemyJakiś czas temu prezentowałam zupkę szpinakową a teraz polecam zupę krem ze szpinaku. Do kremu również dodałam trochę szczawiu bo z jego dodatkiem zupa zdecydowanie lepiej smakuje. Wyszła pyszna, gęsta i w pięknym zielonym kolorze. Gotowy krem można podać z ulubionymi dodatkami. składniki: 200 g szpinaku 50 g szczawiu 500 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła(...)cebulę. Następnie dodać posiekany szpinak i szczaw. Smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 10 minut, do smaku doprawić solą. Potem garnek zestawić z ognia i całość zmiksować na krem. Gdyby krem wyszedł za gęsty można dolać bulionu. Boczek pokroić w cienkie plasterki i zrumienić na patelni. Gotową zupkę
Monia miesza i gotujewakacyjnej przerwie powrót do cyklu zupa na niedzielę. Od dawna zabierałam się za krem z cukinii, aż w końcu nastał ten dzień. Dostałam dość sporą ilość cukinii z przydomowego ogródka,więc po przerobieniu większości na sałatki na zimę, zabrałam się jeszcze za zupę. Zupka jest prosta, smaczna i do tego mało kaloryczna (jeśli nie doda się śmietany). Podobno cukinia(...)dodatkiem wiele dań. Jej raczej neutralny smak pasuje w zasadzie do wszystkiego. Zrobiłam nawet z jej dodatkiem ciasto, ale o tym w kolejnym poście, który już niedługo. ZUPA KREM Z CUKINII Składniki: 1 spora cukinia 2-3 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu 3-4 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 5-6 listków świeżej bazylii
Bon appetit mon amieUwielbiam zupy krem! Doskonale się spisują w okresie jesienno-zimowym, ponieważ super sycą i rozgrzewają. Cukinia i dynia to duet idealny, a kasza pęczak do istne niebo! Składniki: 200g podudzia z kurczaka 50g suchej kaszy pęczak 400g cukinii 400g dyni 20g suszonej włoszczyzny przyprawy: pieprz, jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, zioła prowansalskie 1,5l wody(...)dynię. Gotować ok. 10 minut. Dodać przyprawy i suszoną włoszczyznę. Gotować kolejne 5-10 minut na bardzo małym ogniu. Ugotowaną i ostudzoną zupę (wyjąć podudzia z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie) zblendować na gładki i gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa FiestaJuż są, sezon szparagowy ruszył! Zupa krem z białych szparagów to klasyk, najprostsza i najdoskonalsza z zup. Idealna przystawka na uroczysty obiad lub wykwintny codzienny obiad. Dziś propozycja z dodatkiem mleka kokosowego. Zupa z delikatną nutą kokosową jest pyszna, kremowa, zachwycająca! Nieskazitelną biel zupy podkreśliłam dodatkiem prażonego, czarnego sezamu. Dzisiejszy krem przygotowałam na wywarze z obierków i odłamanych końcówek szparagów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowy krem przygotujecie w krótkim czasie, więc idealnie nadaje się także jako szybki obiad po pracy. Sam krem ma słodkawy smak,ale jest bardzo delikatny i smaczny. ZUPA KREM Z GROSZKU z KOPREM WŁOSKIM Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku 1 kopert włoski 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr mleka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy
Bon appetit mon amie