gotowana wersja się pojawiała. Tymczasem jakiś czas temu jadłam frytki z selera i o dziwo ku mojemu zaskoczeniu bardzo mi zasmakowały, dlatego postanowiłam iść za ciosem i zrobić zupę krem z selera. Podobny jedliśmy w jednej z restauracji i bardzo nam smakował, a był z dodatkiem czekolady. Co powiecie na takie połączenie? Dla mnie boskie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwskazać na pozycję w menu). Trunki są w dosyć wysokich cenach także lepiej udać się do pobliskiej winnicy :) Ja raczyłam się tu lemoniadą na rozgrzewkę :) Zamówiliśmy: zupę gulaszową i zupę krem z grzybów z grzanką serową. Zupy były aromatyczne i bardzo pożywne, a przede wszystkim smaczne. Z dań głównych zamówiliśmy: gulasz z jelenia, polędwiczki zapiekane w musztardzie, gęsinę oraz duszone
Karola gotujeZupa krem to wspaniała alternatywa dla zwykłej zupy. Jest aksamitna i delikatna w smaku. W połączeniu z chrupiącymi grzankami to istne niebo w gębie. Taki rodzaj zupy, jest chętniej zjadany przez nasze dzieci i możemy w takiej zupce przemycić mnóstwo cennych witamin. Składniki: groch 400 g, ziemniaki 3 szt, marchew 1 szt, cebula biała
kulinarne odsłony patiricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Proziaki
Moja smaczna kuchniaDziś nie będę skromna, o nie! Bo zupa jest wyśmienita, jeśli lubisz zupy - kremy ... Będziesz w raju! Do tego łatwa i szybka, wygląda i smakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej??? Pyyyycha! Koniecznie musisz ją zrobić! :) Składniki: 1 mały kalafior 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego masło oliwa z oliwek
Garniec Magaliekukurydziane. Zapisałam sobie recepturę i czekałam, aż pojawi się dynia. Wreszcie nadszedł ten czas, upiekłam te babeczki i powiem Wam szczerze, że są naprawdę pyszne. Smakują świetnie z różnymi zupami - kremami. Ja akurat jadłam je z zupą pomidorową. Idealne są jako przekąska, a nawet można je zaserwować na śniadanie albo kolację. Przepis był przewidziany na 6 standardowych foremek do babeczek
Zakątek rozkoszy kulinarnychcałość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucamy świeży tymianek i bazylię. Rozdrabniamy zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Zupę możemy jeść czystą, ale ja najbardziej lubię z gęstym jogurtem naturalnym. Wam proponuje jeszcze wersję z dodatkiem mascarpone, lub łyżką śmietany. Smacznego :) * wykorzystałam pomidory pieczone według tego przepisu, ale możecie
Plate of Joysoczewicy. Zaletą tego gatunku jest to, że nie wymaga długiego gotowania (15 minut, czyli tyle co gotują się ziemniaki). Jeżeli ktoś lubi – może nawet zmiksować i podać, jako zupę krem. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Zupa z czerwonej soczewicy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkosoczewicy doskonale pasuje. Natomiast karmelizowana cebula dodaje zupie słodkawego posmaku, wykorzystam ten pomysł do innych zup. Bardzo mi posmakowała. Polecam też inne rozgrzewające dania, np. grochową zupę-krem czy rozgrzewający krem z kalafiora z chili . Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą Składniki: 280 g soczewicy 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 3 spore
Kulinarne przygody Gatityzupie pomidorowej chyba powiedziano już wszystko, kazdy z nas ma na nią swój sposób. O to jeden z moich sposobów na krem. Składniki: 6 udek z kurczaka 2 puszki pomidorów 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 cebula 2-3 łodyżki z selera 50 gr masła mozzarella 1 łyżka mąki - opcjonalnie 1 łyzeczka cukru sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy udka(...)gazu, dolewamy gotowy bulion kurczakowy, opcjonalnie 1 łyżkę mąki I miksujemy- blendujemy- do rozdrobnienia wszystkich składników. Kładziemy na gaz, do zagotowania. Kroimy mozzarelle w plasterki . Nalewamy gorącej zupy- dodajemy mozzarella, śmietanę. ( mozzarella- warto kupić dobrej jakości, by pod wpływem gorąca zupy- rozpuściła sie) Życze smacznego
Smaki Edytywrażenie, że przez mrozy zamroziły gdzieś energię do robienia czegoś niż siedzenie przed telewizorem i obejrzeniem nowego sezonu "Diagnoza". Na obiad jednak wniosłam zupę, która dodała wiosennego koloru. Zupa krem z groszku podana z zielonym naleśnikiem i serkiem. Zupa wyszła lekka, delikatna i kremowa. Naleśnik natomiast przygotowałam z otrębów owsianych dzięki czemu nie jest zbyt ciężki i idealnie pasuje(...)pieprz PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ: Cebule kroimy i podsmażamy na oleju wraz ze szczyptą chilli, soli i pieprzu. Dodajemy groszek, pokrojone brokuły w mniejsze części i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI: Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę. Dodajemy jajka, otręby owsiane, mleko, sól i mieszamy. Dodajemy olej oraz mąkę jeżeli ciasto
Kuchnia w oparachSezon dyniowy mamy jeszcze w pełni więc zachęcamy Was do zrobienia zupy krem z pieczonej dyni która jest dobra na rozgrzanie w te chłodne dni. Składniki: - dynia hokkaido ok 1 kg - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki(...)Gotową, upieczoną dynię miksujemy i łączymy z warzywami oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze przyprawiamy i nalewamy do miseczek. Na wierzch zupy sypiemy pestki dyni i kładziemy po kilka kawałków fety. Smacznego
Kuchenne WariacjeBardzo ciekawa, chociaż dość nietypowa zupa pomidorowa. Łączy delikatny smak i chrupkość krewetek z kremową kwaskowatością aksamitnego kremu pomidorowego z lekkim anyżkowym akcentem oraz przepięknym, wyrazistym kolorem, podkreślonym kontrastem siekanego koperku. Zupa może być serwowana na uroczyste przyjęcia, ponieważ niezwykle elegancko się prezentuje. Najlepsza serwowana w małych porcjach, żeby pozostawiała lekki niedosyt. Przepis do obowiązkowego przetestowania polecam fanom krewetek(...)średnich krewetek mrożonych lub świeżych Marynata : sok z połowy cytryny 1 posiekana zielona papryczka chili lub pepperoni 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki 2 łyżki oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki 1 bulwa kopru włoskiego 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora 2 marchewki 5 ziarenek ziela angielskiego
Kuchnia PrezydentowejKolejna z lekkich a zarazem pożywnych warzywnych zup bez mącznych zagęszczaczy. Można ją także przygotować w wersji delikatniejszej - bez czosnku. U mnie bywa z
Smaczne Zdrowe