Zapraszam dzisiaj do zapoznania się z przepisem na przepyszną , aksamitną bombę witaminową ! Zupę krem o zachwycającym odcieniu zieleni :) * KILKA CIEKAWOSTEK * Jarmuż, jest przez nas zdecydowanie zbyt rzadko spożywany , a szkoda bo zawiera on szereg witamin : A, C, E oraz K. Jest także źródłem magnezu, wapnia, fosforu, żelaza (100 g jarmużu pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek – jego wchłanianie
Marcepanowa kuchniawniosku, że najlepszym i najprostszym rozwiązaniem będzie zupa pomidorowa . Bezzwłocznie wrzuciłam parę składników do garnka i po około 30 minutach miałam gotową bardzo smaczną, aromatyczną i mocno pomidorową zupę krem z pomidorów ;) Polecam wszystkim zapracowanym! Składniki : 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów 500ml przecieru pomidorowego (passaty) kilka ziaren pieprzu listek laurowy(...)laurowy. Przykryć i gotować przez kilka minut. Dolać bulion i/lub wodę, do smaku (ja wlałam 500ml bulionu i 300ml wody, ponieważ miałam bardzo intensywny przecier, mimo tak dużego rozcieńczenia zupa jest nadal bardzo aromatyczna) średnim ogniu do czasu aż zupa się zagotuje. Zmniejszyć gaz i powoli gotować przez kilkanaście minut. Dodać zioła: bazylię, oregano i majeranek. Zupę chwilę przestudzić
Codzienne Gotowaniepodgrzewaczem oferuje aż 8 programów do wyboru. * Zupa – program, który po prostu ugotuje to, co do niego włożymy, wymiesza, a potem jeszcze utrzyma temperaturę przez ok. 40 minut. * Zupa krem – tryb podobny do tego powyżej, ale może nam jeszcze tą zupkę zmiksować na gładki krem. * Sos – tryb, który przez godzinę pracy grzeje i miesza składniki * Gotowanie i gotowanie na parze
Ostra na SłodkoKremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne przyprawy oraz dodatek chilli gwarantują dużą dawkę wewnętrznego ciepła! Składniki na rozgrzewającą zupę z dyni 1 mała dynia lub ćwiartka dużej 1 marchewka, 1 średni ziemniak 1 średnia cebula 1 szklanka mleczka kokosowego, ok. 400 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru(...)mleczko kokosowe i chwilkę znów podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Można dodać odrobinę soku z cytryny. Krem przelewamy do miseczek. Przed podaniem można polać zupę oliwą lub dobrym olejem tłoczonym na zimno np. z pestek dyni, z orzechów laskowych lub oliwą extra vergine. Można też dodać kleks śmietany. Zupa idealnie smakuje
KorniszonkiCiasto dyniowe jest pysznym i prostym do zrobienia jesiennym deserem. Dynia w tym okresie świetnie sprawdza się, jako dodatek do zup, różnych ciast, placuszków, klusek, past i kremów. Ciasta z dodatkiem dyni świetnie smakują, a do tego również mają piękny słoneczny kolor. Ciasto dyniowe jest łatwe do wykonania i świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień(...)purée najlepiej upiec nieco wcześniej, aby mogła dokładnie wystygnąć. Uwielbiam smak pieczonej dyni i chętnie ją dodaję do różnych dań. Najbardziej znana i lubiana przez wszystkich jest chyba zupa krem z dyni , która w sezonie gości u mnie najczęściej. Dość często robię również ciasto lub placuszki z dodatkiem dyni. Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione dania z dodatkiem dyni? Ilość
Kuchcik gotujewszelkie torby. Szybko sunące po niebie chmury usiłują dogonić światło, a siąpiący raz po raz deszcz przenika prawie do samych kości. Dlatego dzisiaj przedłużam weekend miseczką przepysznej zupy krem w kolorze nadziei i wiosny. Smaki oparte o podstawowe smaki kuchni tajskiej, jakimi są imbir z chili i trawa cytrynowa z mleczkiem kokosowym rozgrzewają przyjemnie wyziębione i potargane wiatrem(...)mniejsze kawałki - dodaj do zupy i gotuj 15-20min. 5. Wlej mleczko kokosowe i podgrzewaj zupę jeszcze przez 1-2min. 6. Zdejmij zupę z palnika, dodaj liście szpinaku i zmiksuj na krem. 7. Dopraw do smaku solą. 8. Podawaj z pieczoną ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki i odrobiną nasion sezamu. Pieczona ciecierzyca: 1. Ugotowaną i osuszoną ciecierzycę umieść
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPłynne czwartki Sezon na szparagi w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować zupę - krem z tych warzyw, którą miałam w planach już od bardzo dawna. W końcu nadarzyła się okazja i szybciutko, po pracy zrobiłam te pyszną i jednocześnie błyskawiczną zupę ;) Zupa smakowała nawet K., który, jak to już kiedyś pisałam, jest dość wybredny i jednocześnie jest moim największym(...)najbardziej surowym krytykiem kulinarnym. Ponieważ jednak zupa mu zasmakowała mogę ją bez skrupułów polecić każdemu:) Krem jest bardzo delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki : łyżka masła łyżka oliwy 1-2 szalotki 1-2 ząbki czosnku 500ml bulionu warzywnego 500g zielonych szparagów sól, pieprz sok z polowy cytryny Przygotowanie : W garnku z grubym dnem
Codzienne Gotowaniewarzywa lekko się zrumienią. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną - ok. 20 minut. Po tym czasie zupę należy zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym parmezanem, a dodatkowo wysypać więcej parmezanu na blaszkę, aby otrzymać małe
Plate of JoyZupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami serowymi i pesto bazyliowym 🍅 smakuje jak Włochy(...)talerzu! Jest GENIALNA, PYSZNA, CUDNA, BOSKA. Ja wiem, wychwalam, ale serio jest cudowna. Smakowała nawet M. który kompletnie za zupami nie przepada. MOOOOCNA polecajka! 🍅🍅🍅 WSKAZÓWKI: Im bardziej różnorodne, dojrzałe i słodkie pomidory wybierzesz tym lepsza będzie zupa. Do zupy możesz dołożyć 1 czerwoną paprykę. Po upieczeniu warto ją obrać. Przepis na pesto bazyliowe znajdziesz TU! Możesz użyć też gotowe
CzarnawisienkaPozostając w temacie szparagów, dzisiaj zapraszam Was na pyszną zupę właśnie z nimi. Jeśli jeszcze nie jedliście to polecam! Ja dla gęstości dodałam trochę topionego serka
Magiczne Życie Martyostatnio przyrządzanym przez mnie kurczakiem oraz pogoda za oknem. Ostatnie dni pokazały jak blisko jest jesień i niestety często towarzysząca jej szaruga. Zrobiło się zimno, ciemno i mokro.Ta zupa swoją barwą oraz delikatnym lekkim smakiem marchwi z nutą pieczonej papryki i imbiru zdecydowanie poprawi humor w jesienne szare dni. Składniki: 5 marchwi 1 papryka żółta 1 mała papryka czerwona(...)wywar z gotowania i pieczenia. Jeśli powstały krem jest zbyt gęsty podlewamy wodą. Wrzucamy kostkę serka topionego. Nada ona zupie aksamitną konsystencję. Jeśli nie chce się rozpuścić - miksujemy chwilkę. Zupa - krem gotowa. Na zdjęciu obok z wkładką mięsną - szafranowym skrzydełkiem, z tych, z którymi piekłam warzywa. Zupa ma pysznie kremową konsystencję. Wyczuwa się w niej smak pieczonych warzyw, przypraw
Kuchnia po mojemuBardzo lubimy zupy kremy ,robie je czesto,a skladnikami sa bardzo rozne,najczesciej sezonowe warzywa.Do tej pory za najmniej atrakcyjny smakowo uwazalam krem z brokolow,jak dla mnie mdly i bez smaku.W rankingu zup kremow plasowal sie na pewno na szarym koncu.Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Polecam przyszną zupę krem przygotowaną z różnych lisci. Pod folią zostało mi sporo sadzonek kalarepy bo nie miałam już gdzie posadzić a trzeba było zrobić miejsce więc po prostu ściełam młode liście. Do zupy dorzuciłam także szpinak i trochę listków rzodkiewki oraz ziemniaki dla kremowej konsystencji. Wyszła mi całkiem fajna zupa, którą podałam ze skwareczkami wędzonego boczku. składniki(...)liście zmniejsza obiętość. Potem dodać ziemniaki i całośc zalać bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Garnek zestawić z ognia, wlać śmietankę i całość zmiksować na krem. Do smaku doprawić jeszcze solą i pieprzem. Jakby zupa była za gęsta można dolać więcej bulionu
Monia miesza i gotujechłodnik z porów i ziemniaków Nie przepadam za zupami, bo dla mnie są one zbyt mało sycące, żeby tylko takie danie zjeść na obiad. Jednocześnie zapełniają mnie na tyle, że nie zjem w całości czegoś konkretniejszego. Zawiłe, co? Właśnie dlatego jak przygotowuję zupy w mojej kuchni to są to kremy i chłodniki. Jeden z nich odkryłam tego lata i przyznam(...)pora oraz pietruszkę. Gotuj przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaj śmietanę (wcześniej zahartuj ją w szklance lub kubku z gotującym się bulionem) oraz przypraw zupę krem z porów solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pietruszką. Całość zblenduj na gładki krem. Podawaj chłodnik z pora i ziemniaków na ciepło z grzankami, kleksem śmietany i szczypiorkiem lub wstaw
RozdomowionaPyszna letnia zupa krem ze świeżych ogórków. To moja pierwsza zupa w której wykorzystałam świeże ogórki. Po obróbce cieplnej ogórki całkiem fajnie smakują. Polecam spróbować. składniki: 600 g obranych ogórków gruntowych 300 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła ok 700 ml bulionu 2 łyżki posiekanego koperku sól kolorowy pieprz Obrane ogórki pokroić w kostkę. Można wykorzystać także duże(...)pokrojone ogórki. Chwilę podsmażyć. Do garnka wlać bulion, zagotować. Wrzucić podsmażone ogórki i ziemniaki oraz koperek. Gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia i całość zmiksować blenderem na gładki krem. Do smaku doprawić dobrze pieprzem i solą. Gotowy krem podałam z pokruszoną fetą
Monia miesza i gotuje