niedrogi i smaczny obiad. W moim domu są bardzo lubiane i zawsze znikają do samego końca. Jeżeli lubicie kluski ziemniaczane, a jeszcze takich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. 1 kg ziemniaków 1 jajko 3/4 szkl. mąki pszennej (u mnie typ 480) sól Dodatkowo: kawałek boczku 1 duża cebula lub dwie mniejsze olej Boczek kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę(...)rondelku rozgrzewamy olej, rumienimy boczek (ja w tym wypadku daję troszkę więcej oleju). Gdy boczek się wytopi i ładnie przesmaży dodajemy cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Obrane ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki. Na garnku umieszczamy sito i partiami przekładamy na nie przetarte ziemniaki (ja dodaję je sukcesywnie w trakcie tarcia i spokojnie sobie na tym sicie odciekają). Po chwili odciskamy
Smaki Na TalerzuDzisiaj przepis na portugalskiego dorsza. Bacalhau à Gomes de Sá to zapiekanka z dorsza ziemniaków, jajek, oliwek, oliwy z oliwek i cebuli. Tak przygotowana ryba to specjalność portugalskiego miasta Porto. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska twórcy przepisu. Oryginalnie używa się solonego dorsza, którego należy moczyć przynajmniej przez 24 godziny. Ja użyłam filetów mrożonego dorsza atlantyckiego. Danie jest bardzo smaczne(...)układania warstw. To danie uniwersalne - możemy je zjeść gorące, lub podać na zimno, jak sałatkę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony 196 flavor Dorsz zapiekany z ziemniakami, cebulą i oliwkami - przepis Składniki 2 porcje 300 g filetów z dorsza, bez skóry ok 350 g ziemniaków ok 120 g - 2 cebule cienko pokrojone w półplasterki 2 ząbki czosnku, posiekane
Stare Garymoże piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)mielonego cynamonu ½ łyżeczki przyprawy korzennej 2 jajka ½ szklanki mielonych orzechów 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Dodatkowo: 100 g czekolady 30 g śmietanki 30% Ziemniaki obieram i trę na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskam wodę i ziemniaki odstawiam. Trę czekoladę i również odstawiam. Maso, cukier, cukier waniliowy i sól ucieram na białą masę, dodaję pozostałe
Słodki sentymentzrobić z ziemniaków co zostały nam z wczorajszego obiadu? Ja zrobiłam dziś kopytka. Pamiętam jak zaczynałam kucharzyć i wychodziły mi …albo i nie wychodziły. Teraz już zawsze wychodzą. Wystarczy zachować proporcje i pamiętać o tym, żeby ziemniaki porządnie wystudzić. Kiedy po raz pierwszy robiłam kopytka dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków Ciasto było do wyrzucenia a ja zdobyłam nowe doświadczenie(...)mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka pszenna * 1 jajko * sól Ziemniaki ugotowałam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę. W misce podzieliłam je na 4 równe części. Jedną część wyciągnęłam (nie wyrzucałam) a w to miejsce wsypałam mąkę i wbiłam jajko. Dołożyłam czwartą część ugotowanych ziemniaków i wyrobiłam na jednolitą masę. Podzieliłam ciasto
Pieprzyć z FantazjąPomysł na ten przepis przywieźliśmy z wakacji w Chorwacji, gdzie rybę bardzo często podaje się właśnie ziemniakami, szpinakiem i czosnkiem. Razem tworzą genialną całość. Ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, podduszone liście i sporo czosnku. Jeśli w Chorwacji zamówicie rybę lub owoce morza, z dużym prawdopodobieństwem zostanie ona podana z takim właśnie dodatkiem ( zobacz nasze zdjęcie ). Początkowo myśleliśmy, że liście(...)jest to blitva – burak liściasty bardzo popularny w krajach bałkańskich. Warzywa tego raczej nie znajdziecie w polskich sklepach, z powodzeniem można je jednak zastąpić szpinakiem. Smakują podobnie. Takie ziemniaki pasują do ryb przyrządzanych na rozmaite sposoby – pieczonych, grillowanych czy smażonych. Zdecydowanie to jeden z naszych ulubionych dodatków, choć można je też potraktować jako samodzielne wegańskie danie. Przepis
Kulinarna Polskamoże piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)mielonego cynamonu ½ łyżeczki przyprawy korzennej 2 jajka ½ szklanki mielonych orzechów 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Dodatkowo: 100 g czekolady 30 g śmietanki 30% Ziemniaki obieram i trę na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskam wodę i ziemniaki odstawiam. Trę czekoladę i również odstawiam. Maso, cukier, cukier waniliowy i sól ucieram na białą masę, dodaję pozostałe
Słodki sentymentKluski z surowych, tartych ziemniaków. Podajemy z podsmażoną cebulką, zasmażaną kapustką, sosami, ... Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki pszennej (typ 500) czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka Wykonanie: Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, i przekładamy na sitko, umieszczone na misce. Odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie kilka razy ziemniaki mieszamy łyżką. To ułatwi pozbycie się(...)nich nadmiaru wody. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski. Wodę, która wyciekła z ziemniaków wylewamy, a zgromadzoną na dnie miski skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Robimy to przy użyciu dwóch łyżeczek. Jedną nabieramy ziemniaki, drugą spychamy je delikatnie do wody. Kluski gotujemy na wolnym ogniu
Smak mojego domuPieczone plasterki ziemniaków- dodatek do obiadu. Składniki: 1 kg ziemniaków oliwa z oliwek - kilka łyżek 4 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej sól - około 1 płaskiej łyżeczki pieprz - około 1/4 płaskiej łyżeczki Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na półplasterki. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki wkładamy do dużej miski. Wlewamy oliwę(...)poprzez potrząsanie i mieszanie, dokładnie pokrywamy nią ziemniaki. Dodajemy przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie całość dokładnie mieszamy. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, które wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ziemniaki pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Ja piekę połowę czasu z termoobiegiem, a gdy widzę, że ziemniaki fajnie się zarumieniły, przełączam na grzanie góra
Smak mojego domuFrittata to moje ulubione wiosenne danie - jej bazą są młode ziemniaczki, plus dodaję do niej różne warzywa, które zostają w mi w lodówce - cukinia, bób, groszek. Ziemniaki zwykle gotuję na zapas przy okazji innego dania i z resztek robię frittatę. Dzisiejsza wersja to ziemniaczki, cukinia, koperek i szczypiorek. Robię do niej zwykle prostą sałatkę z pomidora z czosnkiem i bazylią(...)Proste, sezonowe, najlepsze. Frittata z ziemniakami i cukinią Składniki: ok 700 g ziemniaków 5 łyżek oliwy 1-2 cukinie 1 cebula 3 ząbki czosnku pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorki 5-6 jajek 200 ml kwaśniej śmietany só, pieprz do smaku Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, przy okazji innego dania, albo wykorzystać resztki. Ziemniaki pokroić
Smaczny zeszytpory nadziewałam wiele warzyw, ale nigdy nie wybierałam do tego ziemniaków. Okazuje się, że do czasu. Obfitość grzybów sprawiła, że postanowiłam zmienić ten stan rzeczy. I dziś zapraszam na grzyby nadziewane grzybami. Składniki : 5 dużych ziemniaków 300 g świeżych grzybów cebula pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku parmezan lub inny twardy(...)długo dojrzewający olej do smażenia młotkowany pieprz sól Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Grzyby rozdrobnić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i obsmażyć na nim grzyby. Gdy woda wyparuje z patelni, dodać do grzybów cebulę. Zeszklić. Do grzybów i cebuli dodać kminek i kozieradkę. Dolać do grzybów 150 ml wrzątku
Weekendy w domu i ogrodzieNiektórym pewnie mochi kojarzy się ze słodkim przysmakiem z mąki ryżowej (mnie kiedyś też! :)). A tymczasem mochi może być również z ziemniaków! Tak tak, bo taka wersja to tradycyjna przekąska pochodząca z japońskiej wyspy Hokkaido*. Japońskie mochi z ziemniaków są mięciutkie jak delikatne knedle, niczym nie nadziewane, ale podsmażone w słodko-słonym syropie i bardzo, bardzo smaczne. Gorąco polecam! Polecam(...)słodkie mochi ze zwykłej mąki ryżowej – przepis tutaj . Przepis na gnocchi tutaj , a jak zrobić wyborne knedle znajdziecie tutaj . Składniki (na 8 sztuk): Mochci: 2 średnie obrane ziemniaki (około 250 g) 2 łyżki (30 ml) mąki ziemniaczanej Syrop: 1 łyżka (15 ml) brązowego cukru 2 łyżki (30 ml) sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 2 łyżeczki
Lamarida.plUdka z pieczarkami i pieczone ziemniaki ,pomysł na obiad Udka z pieczarkami i pieczone ziemniaki to fajny pomysł na smaczny a co najważniejsze dość szybki obiad . Prostota wykonania zdecydowanie kwalifikuje ten przepis do pierwszej dziesiątki ” naj ” w kuchni . Oczywiście absolutnie pyszna potrawa , nie może nie smakować skoro są tam pyszne smażone pieczarki soczyste kawałki mięsa z udek , rumiana(...)szalotki ) 1 łyżka klarowanego masła 2 żabki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu terijaki 1 łyżka syropu klonowego ( można zastąpić miodem ) sól , pieprz do smaku ziemniaki : 4-5 ziemniaków średniej wielkości 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 płaska łyżeczka czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru sól , pieprz do smaku masło Ziemniaki obieramy i ścinamy
Ogrodnik w podróżyZapiekane ziemniaki z serkiem topionym Ziemniaki, jako dodatek do mięsa z serkiem. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 3 serki topione · Sól · 3 jajka · 1 szk. mleka(...)Gałka muszkatołowa · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy , kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. 2. Po ugotowaniu układamy jedną warstwę w naczyniu żaroodpornym. 3. Na ziemniakach połowę serka pokrojonego w plasterki. 4. Następnie drugą połowę ziemniaków. 5. Ponownie
Kulinarna Chwila