Ziemniaki po nelsońsku , czyli ziemniaki zapiekane z cebulą i jajkami, przepis z Poradnika gospodarstwa domowego wydanego nakładem wydawnictwa „ognisko domowe”. W oryginalnym przepisie z 1937 roku, ziemniaki po nelsońsku mogą, lecz nie muszą być z grzybami. Ja oczywiście dodałam grzyby. 1 kg ziemniaków*, 3 jajka, 40 g tłuszczu (masło, olej), 300 g cebuli (2 średnie cebule), 30 - 40 g suszonych(...)grzybów, listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, tłuszcz (masło) do wysmarowania formy, 250 ml śmietany, 1. Ziemniaki opłukać, ugotować w skórce w dużej ilości wody. 2. Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokrajać w talarki. 3. Pokrajać cebulę w półplasterki, poddusić na tłuszczu, dodać rozkruszone grzyby, przesmażyć, wlać 400 ml wody, dodać listek
królestwo garówaromatyczna i nie skomplikowana do przygotowania. Zachęcam Was do jej przygotowania bo jet to pomysł na szybki, sycący i niedrogi obiad. Składniki na 2-3 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 puszki pomidorów krojonych 1/2 główki cebuli 1 średniej wielkości cukinia tarty ser mozzarella przyprawa do ziemniaków (używam Kamis) przyprawa do spaghetti (używam Kotanyi) sól(...)pieprz do smaku 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15-20 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy na 3-4 mm plasterki, obsypujemy ją solą, pieprzem. Kiedy puści sok wycieramy jego nadmiar papierowym ręcznikiem
Gotowanie...to proste !Młode ziemniaki w sosie jogurtowo ziołowym Pyszna sałatka , a w zasadzie po prostu ziemniaczki w genialnym sosie jogurtowo ziołowym z ekstra dawką czosnku . Nie ma nic lepszego na weekendowy posiłek niż schłodzone młode ziemniaki U nas w domu wszyscy je uwielbiają , im dłużej stoją w lodówce tym lepiej smakują . Oczywiście dawka czosnku, też musi być konkretna , taka ,żeby jednym chuchnięciem(...)Wampiry nie mają szans , bynajmniej nie tego lata bo ta potrawa rządzi na naszym stole Polecam , zdrowe , szybkie , tanie i genialnie smaczne . składniki : 1,5 kg młodych malutkich ziemniaków sos : 1 kubek , gęstego , jogurtu greckiego ( 400 ml ) 1/2 dość dużej główki czosnku 3 cebule siedmiolatki ze szczypiorem ( mały pęczek ) 1 pęczek koperku 1/2 małego pęczka natki pietruszki malutki pęczek świeżego
Ogrodnik w podróżyziemniaków (typ sałatkowy), 700 g filetów z dorsza, skórka otarta z cytryny, sok z 1 cytryny, 1 łyżka listków tymianku, 2 łyżki kaparów, sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml bulionu (najlepiej rybnego), 80 g świeżo starego sera twardego, 2 łyżki śmietany, masło, Rybę oczyścić z ości. Pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić(...)wrzącej lekko osolonej wody. Zagotować. Plasterki ziemniaków wyjąć łyżką cedzakową. Masłem wysmarować formę do zapiekania. W naczyniu ułożyć 1/2 ziemniaków. Oprószyć je solą i pieprzem. Na ziemniakach ułożyć rybę. Skropić ją cytryną. Oprószyć skórką cytrynową i 1/2 łyżki tymianku. Posypać kaparami. Ułożyć drugą część ziemniaków. Polać bulionem. Oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozbełtać ze śmietaną, wymieszać z serem. Masę wylać
królestwo garówziemniakach Hasselback już kiedyś Wam wspominałam. Oryginalny przepis pochodzi ze Szwecji. Już dawno zdążył obiec cały świat, ale do mnie trafił stosunkowo niedawno. Jeśli szukacie przepisu na idealne pieczone ziemniaki to oto jest! Z wierzchu chrupiące, wewnątrz miękkie i kremowe. Dołożyć do nich szparagi, musztardowy sos i świeży koper i mamy obiad idealny! Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest(...)powalający. Możecie traktować go jako samodzielne danie, albo dodatek do jajka sadzonego i kefiru. Pycha! Ilość porcji: 1-2 porcje Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: ziemniaki – 300g, najlepiej nie za duże szparagi zielone – pół pęczka musztarda – ½ łyżeczki sok z cytryny – z ½ sztuki miód – ½ łyżeczki koper – 1/3 pęczka olej do pieczenia – 2 łyżki sól
wiecejwarzyw.plSmażona , orientalna kostka ziemniaczana Smażona , orientalna kostka ziemniaczana , to potrawa niebanalna . Całkowicie inny sposób na pospolitego ziemniaka . Moi chłopcy zachwycili się tym prostym daniem. Mimo że podejrzliwie zerkali na małe kostki z ziemniaków o żółtym odcieniu . Szybkie w wykonaniu , nie wymaga skomplikowanych składników , zakładzie smakiem na kolana Pyszne , proste ..czego więcej wymagać ..ziemniak zawsze rządzi Składniki : 4-5 ziemniaków średniej(...)kurkumy 1/2 płaskiej łyżeczki curry – łagodnego 1/2 łyżeczki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki ,mielonych nasion czarnuszki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól , chilli do smaku klarowane masło do smażenia Ziemniaki obieramy i kroimy w malutka kostkę o wielkości około 0,5 cm x 0,5 cm . Cebulę i boczniaki siekamy . Na klarowanym maśle rumienimy cebulę i boczniaki . Następnie dokładamy ziemniaki
Ogrodnik w podróżyjacyś fani ziemniaków? Macie może ochotę na jakąś nietuzinkową, ale niezbyt skomplikowaną wersję? Mam dla Was idealne rozwiązanie w postaci popularnych w Korei ziemniaków duszonych na ostro. Ale nie martwice się, nie potrzeba żadnych koreańskich składników Przepis jest niezwykle prosty, a ziemniaki smakują przepysznie Polecam! Składniki: 500 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki (10 ml) papryki(...)bezglutenowego sosu tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka (5 ml) cukru 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody ziarna sezamu i/lub szczypiorek (opcjonalnie, do podania) Wykonanie: Obrane i umyte ziemniaki kroimy w około centymetrowe kawałki – w zależności od wielkości ziemniaków na grube plasterki albo na ćwiartki. Wrzucamy je do garnka razem z obraną i pokrojoną w duże pióra cebulą oraz
Lamarida.plZapiekane ziołowe ziemniaki To bardzo , ale to bardzo prosty przepis . Co nie wyklucza tego ,że jest on również bardzo smaczny Pieczone ziemniaki ziołowe , są genialne, lekko chrupiące na brzegach i mięciutkie na środku . Wspaniały aromat gwarantują dodane zioła , czosnek i masło . Tak masło , moja miłość . Oczywiście niektórych ten produkt przeraża , ale ja uważam że lepiej zjeść mniej prawdziwego masła , niż(...)więcej sztucznej margaryny Ziemniaki warto przyrządzić choć raz , tym bardziej że są bardzo szybkie i pasują do każdego dania Składniki : 5- 6 ziemniaków średniej wielkości 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru 1 płaska łyżeczka suszonego , otartego majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżyChrupiące placki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane. Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane . Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą. Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury? Z czym podać placki ziemniaczane. Najczęściej chyba, placki kartoflane podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kwaśnej(...)ziemniaczane - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Tradycyjne placki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska Oto składniki i przyprawy na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule około 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo: gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania
Moja Książka KucharskaZachęcam do skorzystania z przepisu na ziemniaki z olejem lnianym, które są jedną z głównych potraw podczas kolacji Wigilijnej w moim domu. Tradycyjnie podawane z smażonym karpiem lub inną rybą. SKŁADNIKI Ziemniaki Olej lniany Sól Sposób przygotowania Ziemniaki obrać, umyć posolone gotować w tradycyjny sposób. Ugotowane ziemniaki odcedzić. Można podawać tłuczone wtedy do garnka z ziemniakami dodajemy olej(...)tyle aby ich kolor zrobił się wyrazicie złoty, lub można podać ziemniaki w całości wtedy każdy indywidualnie polewa ziemniaki olejem. Smacznego
RAROSSADziś przedstawiam danie idealne na szybki obiad w zabieganym tygodniu. W moim domu ziemniaki i zamrożony w czeluściach zamrażarki stek jest zawsze, więc pewnego pewnego dnia wybór był dosyć prosty Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu smażone ziemniaki ze stekiem i ziołami świetnie sprawdzą się na sycący obiad. Czasami właśnie takie najprostsze dania są najsmaczniejsze Scroll down for recipe(...)English Ziołowe ziemniaki ze stekiem (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki masła 450 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w 1,5-2cm cm kostkę i podgotowanych przez 10 minut w osolonej wodzie 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka posiekanego oregano 600 g ulubionego steka, natartego porządnie solą
karmelowyigdy nie zapomnę, gdy Caroline — moja francuska współlokatorka przygotowała tę zapiekankę po raz pierwszy. Plasterki cienko pokrojonych ziemniaków zalane gęstą kwaśną śmietaną crème fraîche i posypane aromatycznym serem gruyère . To było coś wspaniałego! W cztery osoby wciągnęliśmy wtedy co najmniej dwa kilogramy ziemniaków, wyjadając pod koniec gratynę prosto z blachy, a sądzę, że podołalibyśmy z nawet większą ilością, haha. Odkąd(...)jedną nazwą. Mianowicie gratin dauphinois , czyli zapiekanka delfinacka. Nazwa dania została bowiem nadana na cześć żony Dauphin de Viennois — spadkobiercy francuskiego tronu. Jeśli dotąd nie próbowaliście tej zapiekanki z ziemniaków, to czas najwyższy to zrobić. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje gratin de pommes 1 kg ziemniaków 300 ml crème fraîche lub śmietany 30% 100 g sera gruyère lub innego aromatycznego sera
Food Squarecudownych dań w wersji słonej, ale także słodkiej. Można ją dodać do zup , dań mięsnych , oraz wszelkiego rodzaju gulaszów . Dziś proponuję jednak świetny dodatek do każdego dania głównego – ziemniaki zapiekane z dynią, serem brie i śmietanką pod warstwą parmezanu. Przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z dynią i brie (6 porcji) Składniki(...)szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku, posiekane 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki 400 g dyni, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki (najlepiej wielkości ziemniaków) 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 200 g sera brie, z usuniętą skórką w miarę możliwości i pokrojonego na małe kawałki 1/2 szklanki
karmelowyFrytki ziemniaczana na pewno znacie. Ale założę się, że takich jeszcze nie próbowaliście! Przygotowane na minimalnej, w porównaniu do tradycyjnych frytek, ilości oleju, z ziemniaków pokrojonych na cienkie jak zapałki paski, pysznie pikantne, smakowicie słone – takie właśnie są frytki po chińsku, zwane inaczej Tudousi. Świetnie zastąpią tradycyjne ziemniaki i super sprawdza się jako przekąska. Koniecznie wypróbujcie! A skąd(...)Tudousi. Oba pyszne dania przygotowała chińska pani domu – zatem skosztowaliśmy “oryginałów” Po ich wyjeździe musiałam oczywiście odtworzyć Tudousi! Mając wytyczne od kucharki wspaniale się udało Składniki: 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebulka dymka lub kilka łodyg szczypiorku kawałek papryczki chilli lub płatki chilli (do smaku) 1-2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 2 łyżki sosu sojowego
Lamarida.pl