ziemniaki - 38421 przepisów (strona:79/2562)

Zapiekanka z ziemniaków i boczkiem 181

Danie samo robiące się, czyli pyszna i prosta zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, szpinakiem i serem. Zapiekanka jest delikatna, dobrze przyprawiona i absolutnie nie jest mdła. Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Polecam Wam jako obiad 2 dniowy :) Składniki: * 4 dużych ziemniaków * około 15 plasterków wędzonego boczku * 1 opakowanie szpinaku * 150g startego żółtego sera * pół szklanki mleka * 3 łyżki mąki(...)łyżek masła * 2 łyżki oliwy z oliwek * sól i pieprz Ziemniaki obieramy i myjemy, po czym kroimy je w plasterki (postarajmy się aby każdy plasterek był podobnej grubości. Im grubszy plaster, tym dłużej zapiekanka musi się piec). 10 plasterków boczku lekko smażymy na patelni z olejem. Szpinak wsypujemy na suchą patelnię i przyprawiamy łyżeczką soli. Mieszamy aż szpinak będzie gotowy

Klasyka Gotowania
Pączki z ziemniakami i marmoladą 159

Zbliżający się Tłusty Czwartek, zobowiązuje nas do przepisu na pączki. W tym roku postanowiłam postawić na coś oryginalnego. I tak na nasz stół wjechały pączki z ziemniakami, z bloga Ani szczypta-slodyczy.blog.pl . Do tej pory z ziemniakami robiłam chleb, ale żeby ładować je do pączków? To musiało albo okazać się klapą, albo czymś doskonałym Jak smakują pączki ziemniaczane? Zapraszam do wpisu(...)jest sporo delikatnych aspektów przy produkcji pączków. Warto więc nie zniechęcać się pierwszymi porażkami, ale dociekać przyczyny niepowodzeń i szukać lepszych rozwiązań. Ale wróćmy do przepisu. Pączki z dodatkiem ziemniaków są bardzo puszyste, a sam smak ziemniaków nie jest w ogóle wyczuwalny. Ja troszkę zmodyfikowałam przepis, robiąc z drożdży klasyczny zaczyn. Nie podaję w lukrze, ilości dodawanego cukru pudru

Mieszam w Garnku
Pieczone ziemniaki w przyprawach 136

lubi z nas ziemniaków , chyba nie ma takich osób , albo mała garstka . Ja osobiście uwielbiam ziemniaki w każdej proponowanej formię , pieczone , gotowane , czy smażone , a dziś zapraszam na ziemniaki pieczone w przyprawach , koniecznie spróbujcie , szybko znikną z talerzy . Składniki  10 sztuk ziemniaków średniej wielkości  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżeczka soli(...)kurkumy  1 łyżeczka curry  3 łyżki oleju  2 łyżeczki bazylii  2 łyżki oregano  1 łyżeczka majeranku  folia aluminiowa  masło ziołowe Wykonanie  Ziemniaki bardzo dokładnie myję , następnie przekładam do dużej miski , dodaję nasze wszystkie przyprawy powyżej wymienione , dolewam oleju i wszystko razem mieszam , tak aby przyprawy pokryły nasze wszystkie ziemniaki . Kiedy nasze ziemniaki

Mój Smak
Shepherd's Pie 135

Jedno z angielskich dań, które często goszczą w naszym domu. Shepherd's pie jest połączeniem puree z ziemniaków i wołowiny z groszkiem, zapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom.  Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól i pieprz * cebula(...)żółty (opcjonalnie) poziom trudności: średnie kaloryczność: średnia porcja: 6 osób czas przygotowania: 1.5 godziny Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Doprawiamy solą i pieprzem (około łyżeczki) i dodajemy masło z mlekiem. Całość mieszamy i przykrywamy, tak aby nie wystygło za bardzo. Podczas gotowania ziemniaków, najlepiej 10 minut przed końcem, podsmażamy lekko cebule pokrojoną w małą kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso

Klasyka Gotowania
Chrupiące ziemniaki 602

Pyszne, chrupiące ćwiartki ziemniaków do przygotowania w krótkim czasie. Żeby były naprawdę chrupiące, trzeba je obtoczyć w odrobinie mąki i usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu we frytkownicy lub na patelni. Tworzy się wtedy na nich chrupiąca skorupka, trochę grubsza niż na ziemniakach smażonych bez obtoczenia w mące. I to jest w nich fajne :) Najlepiej do ziemniaków przygotowywanych(...)sposób użyć odmiany Irga albo Irys. Przygotowałam je do tych roladek z polędwiczek wieprzowych . Chrupiące ziemniaki średniej wielkości ziemniaki odmiany Irga, Irys (po 2-3 sztuki na osobę) kilka łyżek mąki sól olej do smażenia w głębokim tłuszczu (co najmniej 6 cm głębokości) Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą. Nie obierać ani nie kroić. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować

Posadzone i zjedzone
Kartacze -Cepeliny 162

KARTACZE-CEPELINY SKŁADNIKI;  są na około 20 sztuk kartaczy  w zależności od naszych ziemniaków czy są mocno wodniste i zamierzonej  wielkości gotowego już wyrobu Ciasto: 7.5kg ziemniaków  mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jeżeli ziemniaki są bardzo mokre) sól Farsz mięsny: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ,3 jajka(...)zasmażki: boczek pokrojony w kostkę i cebula podsmażone na smalcu S POSÓB: *mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg Ziemniaków gotujemy i po wystygnięciu mielimy zwykłą maszynka do mięsa albo ręczną wyciskarka  *obrane  i surowe  ziemniaki (7.5 kg) tarkujemy na tarce Ja mam szczęście i z Polski przywiozłam

Viola cooks with passion
Halyszki ziemniaczane (kartoplani haluszki) – danie regionalne 239

tajemniczych nazwach, prostota dań jest schowana.  Pod hartaczami, krężałkami, kuzielem, halyszkami czy bałabuchami odnajdziecie smaki regionalne,  jedyne w swoim rodzaju, niepowtarzalne. "H alyszki ziemniaczane"  to starte ziemniaki z jajkiem, mąką zmieszane i w osolonej wodzie ugotowane.  Jeśli smażony boczek i bryndzę do nich dodamy, to gotowe danie już mamy. Jedna rada, z polskich ziemniaków je przygotujcie(...)ilość dodanej mąki wyczujcie. Pierwsze na próbę jednego ugotujcie i go skosztujcie. Pamiętam, jak  niesprawdzone  ziemniaki  kupiłam, z niech masę wyrobiłam, a jak się gotowały, to na części się rozpadały.  Sekret ich przygotowania w jakości ziemniaków jest schowany, używaj polskich, a sukces będzie gwarantowany ! :) Składniki: ciasto na halyszki: 1 kg ziemniaków polskich (nie wodnistych !), 4 kopiaste

Moniki Smakołyki
Gołąbki z ziemniakami – kuchnia regionalna 222

ucztę gołąbkową wspomniane kobiety zaprosiłam i gołąbkami ugościłam. Długo milczały, tylko gołąbki zjadały, a potem zgodnie powiedziały, że dawno tak dobrych nie smakowały.  Składniki: Farsz: 3 kg polskich ziemniaków, 3 średnie białe cebule, 2 łyżki masła klarowanego, 2-3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego (ma być ostre), sól do smaku, ½ łyżeczka cukru białego, pozostałe składniki: 1 główka białej kapusty(...)boczek surowy, słonina. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito. Z ziemniaków będzie odciekał sok. Od czasu do czasu mieszamy, dociskamy ziemniaki łyżką drewnianą, żeby jak najwięcej oddzielić soku od miąższu. Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie

Moniki Smakołyki
Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano 223

Polskie ziemniaki, śródziemnomorski serek, włoskie oregano i ostre chili. To pyszne połączenie światowych składników może być gorącą przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Oto prosty i niebanalny przepis na pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano. Składniki 1 opakowanie  Arla Apetina Snack z Chili 4 duże ziemniaki 3 gałązki świeżego oregano kilka szczypt suszonego czosnku sól(...)świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ziemniaki kroimy w plastry. Układamy je pionowo w kokilkach lub innych naczyniach żaroodpornych. Delikatnie solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu układamy kostki  Arla Apetina Snack z Chili . Całość zalewamy olejem ze snacków. Oprószamy kilkoma szczyptami suszonego czosnku

My Chcemy Jeść
Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką 187

Uwielbiam młode ziemniaki, najlepiej smakują mi takie ugotowane lub smażone z dodatkiem świeżych ziół. Dzisiejszy obiad był właśnie taki, pachnący wakacjami! Do ziemniaków doskonale pasują takie zioła jak tymianek, majeranek, natka z pietruszki, dodałam jeszcze ziarenka czarnuszki i obowiązkowo czosnek, który musi być, pachniało w całym domu! Podobnie można przygotować inne warzywa, ale ziemniaczki teraz smakują najlepiej, z kubkiem kwaśnego(...)mleka, bo tak smakuje lato, cudowny czas! Zachęcam do wypróbowania również mojego przepisu na pieczone ziemniaki z cukinią i fasolką szparagową Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Składniki: 500 g młodych ziemniaków, podobnej wielkości sól do gotowania ziemniaków 2 ząbki czosnku 1/4 pęczka natki z pietruszki 2 łyżeczki czarnuszki 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach

Moja smaczna kuchnia
Frykasy w sosie serowym 170

zapiekankę dla moich gości, zniknęła cała, a jest to duża porcja. Jedli, aż in się uszy trzęsły Dosyć pracochłonna ta zapiekanka, ale warto. Jest pycha. Przygotowanie warzyw – ziemniaki oskrobać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż staną się lekko miękkie. To musicie pilnować, nie mogą być miękkie, ponieważ się rozlecą. Odcedzić ziemniaki i wyłożyć na blaszce(...)Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec aż się zarumienią. Nie można piec je razem z całą resztą ponieważ ziemniaki potrzebują więcej czasu, żeby zrobiły się chrupiące i przypieczone. Gdybyśmy piekli to razem polędwiczki byłyby jak podeszwa W tym czasie jak ziemniaki się pieką przygotować całą resztę. W osobnych garnuszkach z osoloną wodą ugotować marchewki, fasolkę i broków . Warzywa muszą

Kuchnia Pokoleń
Pieczone kotlety z karkówki 297

Karkówka to bardzo popularne mięso na grilla oraz pieczeń. Dziś zrobimy z niej pieczone kotlety. Zapraszam! Do przygotowania tego dania potrzebujemy: Karkówka Czosnek Przyprawa do wieprzowiny Rozmaryn Majeranek Młode ziemniaki Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem kroimy na odpowiadające nam porcje. Jeżeli trafimy na zbyt tłustą karkówkę, nadmiaru tłuszczu możemy się pozbyć. Mięso polewamy oliwą(...)mniej porcji, możemy użyć naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na niecałą godzinę. W tym czasie przygotujmy ziemniaki. Każdego ziemniaka dokładnie szorujemy. Będą pieczone w całości. Wybieramy te mniejsze ziemniaki. Staramy się, by miały jednakową wielkość. Możemy przekroić, gdy część jest zbyt duża. Ziemniaki na drugiej blaszce

MarcinChef
Cepeliny klasyczne z soczewicą bezglutenowe 184

wpakowałam. Robi się je dość długo. Bo obieranie, bo gotowanie i studzenie i tarcie.... i gotowanie. Ale warto.... :)  Podaję ilości ziemniakówna sztuki, bo nie mam wagi. Ilość ugotowanych ziemniaków do surowych ma być x2 10 średniej wielkości ziemniaków 20 średniej wielkości ziemniaków  krochmal z tartych ziemniaków szklanka mąki ziemniaczanej sól 10 ziemniaków obierz i ugotuj. Przeciśnij przez praskę(...)wystudź.  Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce i i odsącz na sicie. Kiedy woda z ziemniaków ustanie, odlej wodę, zbierz z dna krochmal. Dodaj do ziemniaków. Ugotowane połącz z surowymi i dodaj ok szklanki maki ziemniaczanej. Wyrabiaj aż zrobi się zwarte ciasto. Możliwe, że będzie trzeba podsypać jeszcze mąki - w zależności od mączystości ziemniaków. U mnie nie trzeba było

AZgotuj!
żywiecki chleb z ziemniakami 193

Ziemniaki są coraz popularniejszym dodatkiem, już nie tylko do obiadu ale także do pieczywa a nawet deserów. Znamy pączki z ziemniakami, kluski z ziemniakami a nawet sernik z ziemniakami. A ja dzisiaj przedstawiam przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków. Popularny był on w dawnych czasach w moim regionie- na Żywiecczyźnie. Wtedy dodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano(...)sposób mąkę. A chleb też na tym korzystał bo dzięki ziemniakom miał wilgotny miąższ i był dłużej świeży.  Składniki na duży bochenek: 450 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 300 g gotowanych ziemniaków 40 g drożdży  200 ml ciepłej wody 1 jajko łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki  4 łyżki oleju Mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia