Znudziły się Wam gotowane ziemniaki czy klasyczne ziemniacznae puree ? Pora na małą odskocznię. Dzisiaj proponujemy bardzo proste w przygotowaniu ziemniaki pieczone z natką pietruszki, które idealnie spiszą się zarówno z mięsem jak i rybą. Do tego świeże warzywka i mamy przepyszn ą propozycje obiadową. Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki SKŁADNIKI : około 3-4 większe ziemniaki oliwa sól(...)natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie kroimy ziemniaki w słupki ala frytki. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego wyłożonego folią aluminiowa którą wcześniej skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy. Ziemniaki oprószamy sola oraz natka - skrapiam lekko oliwą. Zamykam szczelnie w foli. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50-60 minut. Ostatni
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZiemniaki to bulwy przez nas niedoceniane, a zupełnie niepotrzebnie, bo zawierają wiele cennych składników. Złą sławę zyskały lądując przeważnie obok kotleta polane mięsnym, tłustym sosem. Tymczasem odpowiednio przygotowane mogą stanowić lekkie, a przy tym bardzo sycące i rozgrzewające danie. Watro po nie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy różnorodność innych warzyw za bardzo nas nie rozpieszcza. Ja uwielbiam ziemniaki podane w różnego(...)rodzaju zapiekanych formach, a we własnych łódeczkach prezentują się nadzwyczaj ciekawie. Poniższy przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, trzeba sobie jednak zarezerwować nieco więcej czasu na pieczenie ziemniaków, przy czym najlepiej wybrać duże odmiany przeznaczone do pieczenia i frytek. Wędzone tofu podsmażone z cebulką nada wspaniały aromat, kokosowe mleko kremową fakturę, a posikany szczypiorek nieco świeżości. Przepyszne, polecam! Składniki
Roślinna - blog wegańskiJakie ziemniaki uwielbiają moje dzieci? Pieczone. Jakie Wam zrobić ziemniaki ? Pieczone. I takie mogą jeść stale. Ja też lubię, ale bardziej jednak jestem zwolenniczką ziemniaczków puree. Najlepsze do pieczenia są ziemniaki impala lub irga. itp. Obecnie w niektórych sklepach możemy kupić ziemniaki odpowiednio oznakowane i do czego są przeznaczone. A jakie Wy ziemniaczki lubicie? Składniki: 1 kg ziemniaków(...)łyżka tymianku 1 łyżka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka cząbru 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu 4 łyżki oliwy Ziemniaki obrać ze skórki lub jeśli mamy ziemniaki z cienką skórką do pieczenia to myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ósemki i obsypać mieszanką
O kuchni z uczuciempieczone ziemniaki Ziemniaki w naszej kuchni z reguły stanowią "żelazny" dodatek do wielu potraw. Dziś przygotuję je w sposób, pozwalający wydobyć z nich głębię smaku. Wtedy do obiadu zamiast poczciwego kartofla, podamy okraszonego ziołowym masłem aromatycznego ziemniaka. składniki dla czterech osób 8 dużych ziemniaków 1/2 kostki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka ziołowego pieprzu 1/2 łyżeczki soli(...)pęczka kopereku dodatkowo folia aluminiowa sposób przygotowania Do miski wsypujemy połowę ilości majeranku, lubczyku, ziołowego pieprzu, suszonego czosnku, oraz cebuli. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i oprószamy nimi ziemniaki, które wcześniej dokładnie wyszorowaliśmy, pod bieżącą wodą ( ziemniaków nie obieramy). Teraz każdego ziemniaka (oddzielnie), zawijamy w arkusz aluminiowej folii i wkładamy na 45-50 minut, do nagrzanego wcześniej
Miód i pieprzUwielbiam wszelkie zapiekanki, ale mój mąż najbardziej lubi te z ziemniakami. Dzisiaj zrobiłam mu ziemniaki gratin. Bardzo smaczny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych pyr. Trochę pracy przy krojeniu ziemniaków w cieniutkie plasterki, ale jeśli macie szatkownicę to Wasz czas przygotowania znacznie się skróci. Ja jej nie mam, a szkoda. Do tego surówka z kapusty pekińskiej mięsko o i obiad(...)gotowy. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml śmietany (dałam 30%) 2 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 100 g żółtego startego sera sól pieprz Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Masło rozpuścić w garnku dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do zapiekania ułożyć plasterki ziemniaków tak aby zachodziły na siebie i wlać część śmietany
O kuchni z uczuciemelementem graficznym/multimedialnym tego wpisu – choć ostateczny smak i tak będzie najlepszy Składniki: - 3 filety z kurczaka - 1 pęczek szczypiorku - 1 opakowanie zupy cebulowej - śmietanka 18% 250ml - 1 kg ziemniaków - masło - przyprawy: sól, curry, ostra papryka Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki, jak na frytki i lekko podgotowujemy. Ziemniaki możemy lekko posolić. W między czasie kroimy kurczaka(...)wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Otwieramy śmietankę i dokładnie mieszamy ją z zupą cebulową i wylewamy na kurczaka i mieszamy. Następnie kroimy szczypiorek i dorzucamy do kurczaka i mieszamy. Gdy ziemniaki są podgotowane odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku czerwoną papryką i curry. Możemy użyć dowolne przyprawy. Ziemniaki i kurczaka wkładamy
Kuchenne Wariacjetaki ziemniak straszny jako go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C, PP, K, H i z grupy B - to wszystko znajduje się w ziemniakach. Do tego są niskokaloryczne, usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżka ziołowej oliwy z oliwek(...)łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka tymianku sól Ziemniaki (użyłam odmiany Agata) obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Dodajemy sól, zioła prowansalskie, kolendrę i tymianek. Każdą ćwiartkę nacieramy mieszanką przypraw, solą i oliwą. Najlepiej zrobić to rękami, ponieważ każdy ziemniak otrzyma porcję ziół i oliwy. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze wyłożonej
My Chcemy Jeśćprzepadam za ziemniakami... trzeba je obierać i dość długo gotować, dlatego na co dzień przegrywają u mnie z ryżem, czy z makaronem. Jednak kiedy pojawiają się pierwsze młode ziemniaki - to właśnie one królują w mojej kuchni. A im prościej są podane - tym lepiej. Gotowane, z masłem i koperkiem to klasyka, ale ja najbardziej lubię kiedy kilka(...)tego kefir i dużo koperku... Dla mnie to wspomnienie wakacji z dzieciństwa i jeden z ulubionych obiadów w letnie dni. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku w łupinie sól morska grubo mielony pieprz kefir lub zsiadłe mleko koperek Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować porządnie pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka i zalać
Kulinarne InspiracjeZamiast frytek i tradycyjnych, ubitych ziemniaków, proponuję do obiadu chrupiące, pieczone ziemniaki. Składnikami są po prostu ziemniaki:) A ilość jest już sprawą indywidualną. Ziemniaki powinny być raczej jednakowej wielkości, wówczas wszystkie upieką się w jednym czasie. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na półtwardo Wyjąć z wody i odczekać aż trochę przestygną Nacinać tak, żeby nie przeciąć ich do końca(...)robię kładąc wzdłuż ziemniaka trzonek drewnianej łyżki, który stopuje mnie przed przecięciem ziemniaka do końca) Nagrzać piekarnik do 200 st. C Wyłożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia i przyprawić wedle uznania (u mnie jarzynka typu Vegeta oraz pieprz) i polać olejem - nie żałować go, chodzi o to, żeby ziemniaki były naprawdę w oleju Piec ok. 45 minut lub do zarumienienia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtaki ziemniak straszny ;) Ziemniaki kojarzą nam się z ciężkim i kalorycznym jedzeniem jednak nie do końca. To wszystko zależy z czym je połączymy. Jeśli zrezygnujemy z takich dodatków jak np.ciężkie sosy lub panierowane filety z kurczaka już nie jest tak źle. Sam ziemniak zawiera około 0.1 % tłuszczu, jest niskokaloryczny (ok. 75 kcal w 100g). W bulwie ziemniaka znajdziemy potas(...)magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2,B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię. Przyznam się, że uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, a najbardziej zapiekane w piekarniku z różnymi przyprawami.Taki właśnie przepis dzisiaj dla was przygotowałam. Zapraszam na zapiekane ziemniaki z cukinią składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cukinie przyprawy: 1 łyżeczka
noteskulinarnyfigaOsobiście bardzo lubię ziemniaki, staram się przygotowywać je na różne sposoby poczynając od klasycznych ziemniaków z masełkiem i koperkiem przez purre, ziemniaki pieczone, po faszerowane. Dzisiaj chciałyśmy zaprosić na ziemniaki, które szybko znikają z talerza i są świetnym daniem obiadowym. Wybieramy ziemniaki duże aby łatwo było je nafaszerować. Kompozycja farszu jest dowolna i możemy dodać wszystko to, co lubimy. Ziemniaki(...)faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki 130 g filetu z indyka 4-5 pieczarek - kapelusze przyprawa do kurczaka 1-2 plastry żółtego ser sól szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach tak około 20 minut. Filet kroimy w kostkę, pieczarki również, ser w paseczki. Na patelni podsmażamy filet w przyprawie, dodajemy pieczarki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiuwierzyć, że z pozoru zwyczajne składniki, które mamy w kuchni niemalże zawsze pod ręką, mogą przyczynić się do powstania dania o tak wybornym smaku. Zapiekankę zrobiłam z gotowanych ziemniaków w mundurkach oraz jajek, z dodatkiem podsmażonej cebuli, suszonej pietruszki i śmietany kremówki. Całość delikatnie przyprawiłam solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nic dodać, nic ująć! Sugestia(...)Ugotuj ziemniaki w wieczór poprzedzający robienie zapiekanki. Wówczas jej przygotowanie nie będzie tak czasochłonne następnego dnia. Jajka gotuj w dniu w którym przygotowujesz zapiekankę. Gotowa zapiekanka kwadrans po wyjęciu z piekarnika. Ziemniaki w mundurkach z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 19 min Otwieranie Garnka: Szybkie Jajka na twardo z szybkowaru Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 6 min Otwieranie Garnka
Szybko Szybkowarokazji nowego roku życzę wam, aby ten rok był jeszcze lepszy od ubiegłego i żebyście wytrwali w postanowieniach noworocznych :) Moja propozycja na urozmaicenie zwykłego obiadu. Zamiast zwykłych, gotowanych ziemniaków możemy podać, pyszne, pieczone ziemniaczki z cukinią i czosnkiem, których przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut + pieczenie. Nie obawiajcie się pieczonego czosnku, bo w piekarniku czosnek traci swój charakterystyczny, ostry smak(...)zapach :) ~ Pieczone ziemniaki nadziane cukinią i czosnkiem ~ Składniki: ziemniaki cukinia czosnek masło/oliwa kilka ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków Ziemniaki myjemy, obieramy i nacinamy. Cukinię kroimy w cieniutkie talarki. Czosnek kroimy w plasterki. Do kieszonek wykrojonych w ziemniakach wkładamy na przemian cukinię i czosnek. Ziemniaki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą i na każdego ziemniaka kładziemy plasterek masła
Kuchenny Skrawek NiebaJacek1f z którego przepisów często korzystam gdy najdzie mnie ochota na coś w greckim stylu. Kurczak jest dobry ale tak na prawdę, mnie najbardziej smakują te cytrynowe, pieczone ziemniaki. A zaletą tego dania jest też to, że i mięso i ziemniaki w jednym garze i czasie się robią, a to bardzo wygodne w przypadku np gości. składniki 4 porcje(...)średnich ziemniaków * 4 podudzia kurczaka ** 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz cytrynowy * Dałam zdecydowanie więcej bo są naprawdę
Stare GaryZapiekanka ziemniaczana z boczkiem... Warstwy ziemniaków przełożone zeszkloną cebulą i chrupiącym boczkiem. Oblane kremowym, lekko kwaśny sosem czosnkowym. Całość oprószona majerankiem. Pycha! Składniki: 1,2 kg ziemniaków; 100 g wędzonego boczku; 0,5 kg białej cebuli; 1 ząbek czosnku; 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Olej do smażenia; Sól; Pieprz; Majeranek. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)boczku wytopi się tłuszcz. Posolić i popieprzyć do smaku. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno położyć ziemniaki, posolić je delikatnie i popieprzyć, następnie dodać boczek z cebulą i na wierzch znów położyć ziemniaki i delkitanie je oprószyć solą i pieprzem, Całość zalać sosem ze śmietany i czosnku. Wierzch posypać
Gospodyni Miejska