ziemniaki - 38421 przepisów (strona:95/2562)

Sałatka z ziemniakami i makrelą 79

odrobinę wędzonej makreli i znudziło Ci się podawanie jej w paście czy na kanapkach? Tym razem wykorzystaj tę pyszną rybę do przygotowania pysznej sałatki. Warto ją zrobić z młodymi ziemniakami, a do tego dodać jeszcze trochę pysznych warzyw i dodatków. Zapraszam na przepis. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha(...)sałatka z gruszką i gorgonzolą –  sałatka ze szparagami i jakiem –  sałatka kebab –  sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I MAKRELĄ Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – kilka małych ziemniaków sałatkowych, najlepiej młodych – 2 łyżki śmietany 18% – 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej – 2 garści

nietylkopasta.pl
Zupa rybna Ucha 97

Zupa rybna Ucha Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki lub nieco drobniej, marchewkę w plasterki, a ziemniaki w grubszą kostkę. Pietruszkę i selera zostawić w całości lub przekroić na pół. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć pokrojoną cebulę i na średnim ogniu podsmażyć co jakiś czas mieszając, aż delikatnie zmieni kolor. Następnie dodać marchewkę i dalej(...)podsmażać do momentu, aż marchewka delikatnie zmięknie. Do garnka wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków. W tym czasie przygotować rybę. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości jednego kęsa. W momencie kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać do garnka kawałki ryby

ememe kitchen
Pierogi z ziemniakami i z parmezanem 78

samo jak zapewne większość z Was tradycyjne ruskie pierogi, choć uwielbiam je w wersji maksymalnie „pieprznej”. Te pierogi są do ruskich nieco podobne, oczywiście za sprawą ziemniaków. Zamiennik innego sera przeniesie te pierogi jednak na inny wymiar. Do przygotowania tych pierogów możesz użyć tartego sera parmezan lub podobnego sera tego typu np sera pecorrino romano albo twardego dojrzewającego(...)szpinakiem i fetą –  pierogi z dynią –  pierogi z kaszą gryczaną –  pierogi ruskie –  pierogi z żółtym serem i pieczarkami –  zielone pierogi –  leniwe PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM Ilość porcji: około 30 pierogów Przygotowanie: 60 minut Składniki: – cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 30-40 sztuk) – 400 g ugotowanych

nietylkopasta.pl
Kapuśniak zabielany śmietaną 99

Kapuśniak zabielany śmietaną Przepis na czeski kapuśniak zabielany z kiszonej kapusty z papryką i śmietaną. Kapuśniak zabielany śmietaną czyli moravská zelňačka to prosta i pożywna zupa z kiszonej kapusty, ziemniaków, cebuli, boczku i kiełbasy. Na Morawach kapuśniak z kiszonej kapusty zabielany śmietaną doprawiany jest solidną porcją mielonej czerwonej papryki. Zagęszczony zasmażką z mąki czeski kapuśniak na długo zaspakaja głód(...)przy okazji mam zawsze w lodówce przygotowany pożywny obiad.  Kapuśniak ze śmietaną, czeski przepis na kapuśniak tradycyjny z Moraw.   Kapuśniak zabielany z kiszonej kapusty 4-5 średnich ziemniaków, 300-400 g wędzonych żeberek wieprzowych, 200 g wędzonego boczku, 300  g dobrej wędzonej, pikantnej kiełbasy, około 1 kg kiszonej kapusty, 2 średnie cebule, 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki

Cztery Fajery
Czeska zupa czosnkowa 125

jako česneková polévka lub česnečka jest sztandarowym daniem naszych sąsiadów. Żeby przygotować rozgrzewającą zupę czosnkową będziesz potrzebować ogólnie dostępnych i tanich produktów. Wśród składników czeskiej zupy czosnkowej znajdziesz czosnek, ziemniaki, zrumieniony i pokrojony w kostkę chleb i rosół. Smak zupy czosnkowej możesz urozmaicić dodając starty żółty ser albo lekko rozmącone jajko, które zetnie się w zupie na kształt nitek(...)oryginale zupa powinna być klarowna, ale coraz częściej w dobrych czeskich restauracjach można zjeść czosnkową zupę krem.  Česnečka to tradycyjna czeska zupa z czosnkiem, ziemniakami, serem i grzankami. Kremowa zupa z czosnkiem i ziemniakami 4 duże ziemniaki, 1 średnia cebula, 2 łyżki smalcu, 1 liść laurowy, 8-10 dużych ząbków czosnku i dodatkowo po jednym ząbku do każdej porcji

Cztery Fajery
Łosoś na ziemniakach 78

Przepyszny obiadek, polecam bardzo. Zdjąć skórę z łososia. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Przygotowanie zimniaków – ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Połowę ziemniaków rozłożyć na dnie. Cebulę obrać i pokroić w piórka, rozłożyć na ziemniakach. Obsypać solą, delikatnie. Teraz czas na pozostałe ziemniaki. Na ziemniakach położyć kilka kawałeczków masła. Obsypać tymiankiem. Bulion(...)warzywny wlać do środka. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod przykryciem 40 minut. Zwiększamy temperaturę do 220 i pieczemy jeszcze 20 minut., ale już bez przykrycia. Ziemniaki muszą się przypiec i zarumienić. Łososia położyć na upieczonych ziemniakach. Na górze łososia położyć kawałki masła i listki tymianku. Piec kolejne 10-15 minut w 200C . Podawać z surówką. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Babka ziemniaczana 200

Poznaj tradycyjną babkę ziemniaczaną z tartych ziemniaków oraz kiełbasy lub boczku. Znakomity pomysł na tani, szybki, syty i pyszny obiad. Smakuje idealnie na gorąco lub odgrzaniu na patelni. Jeśli lubisz tradycyjną, polską kuchnię to wypróbuj ten przepis. W dzieciństwie babkę ziemniaczaną bardzo często piekła moja mama oraz babcia. Do dziś pamiętam ten cudowny zapach pieczonej babki. To tanie, proste(...)smaczne danie dla całej rodziny. Ostatnio chodzą za mną smaki na ziemniaczane potrawy. Były już placki z gotowanych ziemniaków , placki ziemniaczane na grubych oczkach , kluski śląskie . Teraz postanowiłam upiec tradycyjną babkę z dużą ilością kiełbasy. Taka moja mała podróż do smaków dzieciństwa. Do babki ziemniaczanej bardzo lubię śmietanę, a jak mam więcej czasu, to przygotowuję sos czosnkowy. W dalszej części

Ania gotuje
Szkockie bułeczki Tattie 86

Szkockie bułeczki Tattie z jajkiem i fasolą Szkockie bułeczki Tattie Scones. Mówi się też o nich szybki chleb. Chociaż pierwotnie był przyrządzany z ziemniaków i owsa, to w późniejszym okresie owies zamieniono na mąkę. Tattie Scones powstały prawdopodobnie na początku XVI wieku w Szkocji i jedna z teorii głosi, że nazwa pochodzi od holenderskiego słowa – schoonbrot-czyli piękny chleb(...)Jednak Szkoci zapewne wybiorą drugą opcję, która mówi, że pochodzi od-Stone of Destiny-gdzie koronowano Królów Szkocji. Bez względu na to gdzie powstały jest to wspaniałe wykorzystanie resztek ziemniaków i nieodzowny element szkockiego śniadania. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, zapraszam na Szkockie bułeczki Tattie i życzę Ci smacznego. Dane Techniczne Szkockich bułeczek Tattie Ilość Porcji

RafalCook
Ziemniaczany RalfBurger 112

Kraj Pochodzenia – hmm dobre pytanie 😉 Kalorie na RalfBurgera – 1060 💪 Białko – 54 Węglowodany – 115 Tłuszcze – 39 .. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki . A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być… Massimo Bottura z Książki: „Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni” Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ziemniaki(...)papryka – do smaku Czerwona papryka – do smaku Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić ziemniaczanego RalfBurgera Po pierwsze ugotuj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, następnie ugnieć je. Po drugie dodaj do ziemniaków jajka, bułkę, posiekany szczypiorek i szalotkę. Dopraw solą, pieprzem i paprykami. Bardzo dobrze wymieszaj i uformuj 4 „kotlety”. W międzyczasie

RafalCook
Zupa z botwinki 89

Zupa z botwinki Jak zrobić zupę z botwiny z ziemniakami i koperkiem.  Zupa z botwinki z ziemniakami i koperkiem to taki nasz comfort food, bo zupa botwinkowa zawsze kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Najlepszą botwinkę gotowała moja babcia, to właśnie od niej nauczyłam się jak zrobić botwinka w słoikach na zimę . Kiedy mieszkaliśmy na Bliskim Wschodzie domowa zupa(...)słoikach na zimę, aby cieszyć się jej smakiem gdy za oknem śnieg i mróz. Najlepsza botwinka nie wymaga żadnych wymyślnych składników. Wszystko czego potrzebujesz to 2-3 pęczki botwinki, ziemniaki, bulion warzywny lub mięsny, sok z cytryny, odrobina śmietany i dobry garnek z grubym dnem. Możesz też dodać czosnek,koperek i marchewkę i jajka ugotowane na twardo. Taką właśnie zupę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata