Fioletowy ziemniak, zwany ziemniakiem truflowym to intensywnie zabarwiona odmiana ziemniaka. Tu trzeba dodać - prastara odmiana, z której wywodzą się dzisiejsze jasne odmiany. Została wyparta przez bardziej plenne odmiany. W Peru skąd pochodzi zwana jest czarnym ziemniakiem, we Francji chińskim truflami. Fioletowy kolor zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów. Najlepiej gotować je w łupinach, by zachowały jak najwiecej dobroczynnych składników dla naszego zdrowia. Jaki ma smak ziemniak odmiany "Vitelotte"? D... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...