ziemnych Chufa jak i przy równie pysznej kaszce z owych migdałów . Firma zaprezentowała nam coś całkiem nowego i przy tym nie zawiodła. Teraz mamy do spróbowania cztery warianty vege trufli i jesteśmy ciekawe czy ponownie zostaniemy pozytywnie zaskoczone :) Nazwa: Trufle ACAI/ MANGO/DAKTYLOWO-KOKOSOWE/ CHUFA Producent: Govinda Natur GmbH Dystrybutor: PRO-ECO Skład: Trufle DAKTYLOWO-KOKOSOWE: daktyle* **, 4,5% wiórki kokosowe(...)olej kokosowy* Trufle MANGO: 100% suszone mango* ** Trufle ACAI: daktyle* **, mielone migdały ziemne*, morele*, migdały*, 3% sproszkowany owoc acai*, olejek pomarańczowy*, sproszkowane owoce malin* Trufle CHUFA: daktyle* **, mielone migdały ziemne (20%)*, suszone ananasy* **, olej słonecznikowy*, naturalny olejek cytrynowy* * z upraw ekologicznych **Sprawiedliwy Handel – FAIR TRADE Masa netto: 120 g Wartości odżywcze: Trufle DAKTYLOWO-KOKOSOWE: 100g/322 kcal, tłuszcz
Candy Pandastakie przepisy, którym prawie nikt się nie oprze – są to czekoladowe trufle, te czekoladowe kulki to idealny przysmak dla łasuchów. Proponuję Wam przygotować najlepsze trufle czekoladowe dla dorosłych, gdyż są nasączone brandy! Wierzcie mi są najlepsze, pyszne, mięciutkie i delikatne, rozpływają się w ustach. Będą idealne do podgryzania między wszystkimi daniami podczas Świąt Bożego Narodzenia. , można je też zapakować(...)dać w prezencie. W dodatku ich zrobienie jest banalnie proste, bez problemu każdy je zrobi. Podobne czekoladowe trufle robiliśmy na warsztatach Winiary „Świąteczne przetwory” ja te ciut zmodyfikowałam. Zrobiłam te czekoladowe trufle specjalnie na Święta z gorzkiej kuwertury. Kuwertura to rodzaj czekolady o podwyższonej zawartości masła kakaowego (pow. 31%), używa się jej do oblewania trufli, jako materiał na praliny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJutro Dzień Kobiet, więc jeśli jeszcze nie macie pomysłu na prezent, proponuję przygotować doskonałe trufle w towarzystwie hibiskusa. Są obłędne w smaku — kwaskowy smak hibiskusa świetnie komponuje się z czekoladą i mają piękny, różowy kolor. Proste w wykonaniu, a zachwycają. Ten niezwykle inspirujący przepis pochodzi ze strony KUCHARNIA . Serdecznie polecam! Składniki na trufle: 180 g czekolady dobrej(...)Następnie przecedzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niej kremówkę. Dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki i poczekać aż zgęstnieje tak, aby móc formować z niej trufle. W tym czasie przygotować puder. Kwiaty hibiskusa zemleć np. w młynku do kawy i przesiać przez sito. Dodać do cukru pudru. Z masy formować niewielkiej wielkości trufle, a następnie obtaczać
Food SquarePrzepis na trufle bardzo długo czekał w kolejce na publikacje. Ale to chyba dziś jest najodpowiedniejsza na to pora. Jakiś czas temu przyjechała do mnie siostra i obie zgodnie stwierdziłyśmy, że mamy ochotę na coś nieprzyzwoicie słodkiego. Przewertowałyśmy najsłodszą chyba z moich książek: "Z kuchennej półeczki. Czekolada" i znalazłyśmy dokładnie to, o co nam chodziło. Przepis spełniający wszystkie nasze(...)oczekiwania... Trufle rumowe. Czy trzeba dodawać coś więcej?!? Trufle rumowe. Składniki na ok. 20 szt.: 125 g gorzkiej czekolady; ok. 50 g masła; 2 łyżki rumu; 50 g wirków kokosowych; 100 g pokruszonych herbatników; 6 łyżek cukru pudru; 2 łyżki kakao. Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Umieszczamy w misce na garnku z wrzącą wodą i gotujemy
Miksturownikcukierki, ale także kosmetyki. Jej zapach i smak wpływa korzystnie na nasz nastój, poprawia humor i dodaje energii. Jednak - umiar potrzebny ! Przygotowałam się na Dzień Czekolady i naprodukowałam domowych trufli czekoladowych. Rodzinka zachwycona - szczególnie siostra i mama. No tak, kobiety i czekolada lubią się wzajemnie :D Składniki ( na około 20 sztu k ) 150 g ciemnej czekolady ( ja użyłam(...)połączenia składników. Dodać powidła oraz orzechy laskowe - wymieszać dokładnie. Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 40 minut. Masa musi nieco stwardnieć, żeby dobrze formowało się trufle. Kiedy masa uzyska już pożądaną konsystencję, nabierać czubatą łyżeczkę masy i formować rękoma kuleczki. I tu moje zimne ręce sprawdziły się doskonale, gdyż nie rozpuszczały zbytnio masy :) Uformowane trufle ponownie
kolorowotorcikowomusy apetycznie wyglądały, to jakoś nie mogłam się przełamać do ich wypróbowania… Awokado ma specyficzny smak i nie przemawiało do mnie łączenie go z czekoladą. Ale jak zobaczyłam trufle czekoladowe u Amber , to stwierdziłam, że od razu się na nie skuszę Okazało się, że połączenie awokado i czekolady w truflach jest wyśmienite. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu(...)Może tylko zamiast porto dodam rumu albo obtoczę je w orzechach… No i następnym razem zrobię je z podwójnej porcji Trufle czekoladowe z awokado Składniki (na około 20sztuk): 1 dojrzałe awokado Hass 200 g czekolady z zawartością 70% kakao 1 łyżka masła 50 ml porto kakao do obtoczenia trufli 1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i z łyżką masła
UgotujmyTo.plTrufle z awokado Kakao na cenzurowanym W poprzednim wpisie prezentowałam trufle migdałowo- czekoladowe i wspominałam, że przygotuję alternatywę dla osób, które z różnych powodów nie spożywają kakao. A wierzcie mi, że potrafi ono być problematyczne. Po pierwsze ze względu na zawartość kofeiny. Kofeina oprócz oczywistego działania pobudzającego na układ nerwowy potrafi namieszać także w gospodarce cukrowo- insulinowej. Dodatkowo, badania wykazały(...)sobie nie ma intensywnego smaku, dopiero dodatek cukru go podbija. W tym przepisie nie ma ani grama kakao, jest za to karob i sprawdza się on tutaj bardzo dobrze. Trufle pełne superfood Co skłoniło mnie w ogóle do takich eksperymentów? Tak się składa, że w mojej rodzinie w dniu 6 grudnia nakładają się na siebie dwa święta
Modern Cave GirlDziś nie będzie wiadra bitej śmietany i wodospadu czekolady. Będzie za to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych deserów: przepyszne trufle z suszonych owoców. Ich ogromną zaletą jest łatwość przygotowania, bo z przepisem poradzą sobie nawet osoby z dwoma lewymi rączkami w kuchni :) Trufle 50g suszonych fig 50g suchonych daktyli 100g wiórków kokosowych 100g nerkowców 3 łyżki gorzkiego kakao łyżka miodu łyżka(...)łyżki gorzkiego kakao Bakalie i orzechy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wodę odlewamy do osobnego naczynia - może się jeszcze przydać, jeśli masa na trufle będzie zbyt zbita. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę, w zależności od gęstości dodajemy wody lub dodatkowej porcji wiórków kokosowych. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy trufle, które obtaczamy
sama złodyczSernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć! Składniki: CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA(...)pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy. Robimy truflę: Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i likier, ubijamy do uzyskania kremu o większej objętości, krem
Anioły w kuchniJako, że dziś tłusty czwartek, przedstawimy przepis może niezbyt dietetyczny, ale na pewno nie niezdrowy- przecież czekolada ma dużo magnezu. ;-) Trufle, które zaniosłam dziś do pracy zamiast pączków zrobiły (nie chwaląc się :D) małą furorę. :- ) Do ich zrobienia zainspirował mnie przepis stąd . Przepis na 12 średniej wielkości trufli. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (70%) 80 g serka mascarpone 2 łyżki(...)dodajemy do serka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (masa musi być na tyle twarda, żeby można było formować kulki.) Lepiąc trufle do połowy z nich dodajemy po jednym orzechu laskowym, następnie uformowaną kulkę obtaczamy w kakao. Z pozostałej połowy masy lepimy trufle, po czym obtaczamy je tylko w pokruszonych orzechach włoskich
kuchnia do kwadratuMorelowe Trufle to pełna nazwa czarnej herbaty. To właśnie nazwa rozbudziła moją ciekawość do takiego stopnia, że w mojej głowie powstała myśl "Muszę ją mieć!". To wszystko przez te trufle. Zapach bardzo przyjemny, który bardzo zachęcał do zaparzenia tej herbaty. To prawda, zaparzyłam ją w kilka minut po rozpakowaniu przesyłki. Czasami tak mam, rzadko, ale mam :) Pierwsze doznanie(...)inny gatunek herbaty i owoce, ale obie kojarzą mi się podobną nutą. Więc tu jest wyjście moi Drodzy. Jeśli nie lubicie herbat białych i innych zielonych "wynalazków" polecam Morelowe Trufle, a jeśli czarne herbaty nie robią na Was wrażenia to proponuję białą. Oczywiście chciałabym Wam przypomnieć, że ja nie słodzę herbat i opisuję zaparzone w czystej postaci ;) Tradycyjnie przedstawiam
Blondynka Gotujejeden kęs. Oboje więc byliśmy bardzo zadowoleni, i każde w swoim rogu kanapy raczyło się przysmakami. Takie Mikołajki to ja mogę mieć codziennie! Tak naprawdę nieczęsto robię trufle - sama nie wiem, dlaczego. To banalnie proste i stosunkowo szybkie słodkości, możemy wyczarować dowolne smaki i tekstury, są niezwykle urocze i robią wrażenie na gościach czy obdarowywanych osobach. Zdecydowanie muszę robić(...)Mikołaja. Drugim elementem motywującym był C. W klepie zobaczyłam prześliczne mini papilotki, i od razu wrzuciłam je do koszyka. C. popatrzył na mnie zdziwiony i stwierdził, że ja przecież trufli nie robię... Powiedziałam, że jedynym tego powodem jest brak tychże ślicznych maleństw. Skoro więc przyszły ze mną do domu, musiałam od razu je przetestować. Moim zdaniem sprawdziły się znakomicie - czyż
Pożeraczka, czyli raz adobrzemrożone ) do polania: * 100 g gorzkiej czekolady * 1 łyżka oleju pistacjowego lub innego roślinnego ponadto - do dekoracji na talerzu * mrożone maliny * sos balsamiczny * listki bazylii * cukier puder Wykonanie: Trufle możemy zrobić tradycyjnie, czyli z długimi okresami chłodzenia pomiędzy kolejnymi etapami lub ekspresowo - mrożąc. Na początku, rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej - odstawiamy, żeby trochę ostygła, lecz nie zastygła ponownie. Serek(...)Kulki ponownie chłodzimy - w lodówce min 3 godziny ( najlepiej całą noc ), w zamrażarce - 30 minut. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem z olejem roślinnym. Lekko przestygniętą czekoladą polewamy trufle malinowe. Odstawiamy na kolejne 2 godziny do lodówki lub 20-30 minut do zamrażarki. Przechowujemy w lodówce. Propozycja podania: Na talerzu robimy zawijasy sosem balsamicznym. Układamy trufle, obok zmrożone maliny
kolorowotorcikowoTrufle czekoladowe Potrzebujemy: 200 ml słodkiej śmietanki 36% 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości kakao do obtoczenia Dodatkowo sok i skórka z połowy pomarańczy lub pół łyżeczki chili Czekoladę kroimy na niezbyt duże kawałki. Zalewamy ją śmietanką i umieszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej lub metalowej miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą). Cały czas mieszamy, do momentu aż czekolada(...)Jeśli mamy ochotę, na tym etapie możemy dodać dodatki takie jak skórka pomarańczowa lub chilli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę. Gdy masa stężeje formujemy trufle. Mogą mieć nieregularne kształty. Możemy też uformować kulki. Pomocna może okazać się w tym wypadku np. łyżeczka do melonów. Każdą truflę obtaczamy w kakao. Ponownie schładzamy przez ok. 15 minut
Okolice PalnikaDzisiaj dzień kobiet- czyli święto podczas którego możemy pozwolić sobie na coś niezbyt dietetycznego i niebiańsko słodkiego ;-) Przepis na 10 dużych trufli. Składniki: 150 g białej czekolady 80 g serka mascarpone 1 łyżka wódki lub malibu 10 obranych migdałów wiórki kokosowe Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum. Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka(...)Wstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny (masa musi być na tyle twarda, żeby można było formować kulki, w przeciwieństwie do czekolady czarnej, biała będzie trochę rzadsza, a trufle wyjdą bardziej miękkie, kremowe i będą wymagały przechowywania w lodówce) Lepiąc trufle do połowy z nich dodajemy po jednym migdale, następnie uformowaną kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych
kuchnia do kwadratu