polska zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole. Prosty przepis na kapuśniak z marchewką, porem, podsmażoną cebulką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Kapuśniak doprawiony mieloną papryką i zabielany śmietaną, bez ziemniaków. Do gotowego kapuśniaku podaje się, jako wkładkę, oddzielnie ugotowane ziemniaki z wody, kaszę perłową lub krakowską sypką. Jak zrobić idealny kapuśniak ze słodkiej kapusty? Oto sprawdzony, klasyczny przepis, składniki, przyprawy(...)miękkości - kilka minut. Następnie do kapuśniaku dodać rozmieszaną z mąką śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką paprykę. Ugotowany kapuśniak ze słodkiej kapusty podawać z ziemniakami z wody, kaszą perłową lub kaszą krakowską sypką. Przy wydawaniu, dodawać do porcji drobno posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. Smacznego :) Pyszny, domowy kapuśniak ze świeżej kapusty
Moja Książka Kucharskapokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Wszystko z patelni dodać do zupy. Gotować zupę aż mięso będzie miękkie. W między czasie oskrobać ziemniaki i pokroić w małe kawałki. Ziemniaki i marchewkę, pietruszkę i pora pokrojonego w paseczki ugotować do miękkości w osobnym garnuszku. Marchew i ziemniaki dodać do zupy jak już mięso będzie
Kuchnia PokoleńSkładniki/2 porcje: -1/2 kg ziemniaków -1/2 cebuli -1 jajko -1 łyżka mąki -20 ml oleju -2 szczypty soli -pieprz Sos tzatziki – ½ świeżego ogórka – 200 g jogurtu naturalnego – 1 duży ząbek czosnku – 1 łyżka oliwy z oliwek – ½ octu białego winnego – świeży koperek – sól i pieprz – 150 g wędzonego łososia(...)szczypiorek – ½ cytryny Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem np.ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez
I LOVE LIFEszkl. czerwonego, wytrawnego wina 4 szkl. bulionu wołowego bądź drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 3 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę Sposób Masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone w kostkę mięso, smażyć z każdej strony na rumiany kolor, przełożyć do miski. Do tego samego garnka włożyć(...)momentu odparowania wina. Wlać bulion, dołożyć passatę pomidorową oraz koncentrat, wrzucić wołowinę, gotować na średnim ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę, doprawić solą i pieprzem, gotować około 40 minut (do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie). Podawać z pieczywem
Kuchenne aromatyfenkułu , średniej bulwy 2 cebule 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 kulka gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 3- 4 ziemniaki średniej wielkości 50 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki 3 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 1 płaska , łyżka cukru sól , pieprz do smaku mały pęczek koperku Filety rybne mielimy maszynką(...)angielskie . Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut od zagotowania . Po tym czasie odcedzamy wywar przez sitko . Do czystego wywaru dodajemy posiekanego drobno pora, fenkuł , pokrojoną marchew i ziemniaki . Doprawiamy solą do smaku . Doprowadzamy do wrzenia . Delikatnie na wrzątek wpuszczamy klopsiki , zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy do momentu , aż ziemniaki zrobią się miękkie . Zaprawiamy śmietaną , octem , cukrem
Ogrodnik w podróżymożna upichcić i delektować się każdą częścią z osobna. Więc do roboty :-) Ilość składników zwiększamy proporcjonalnie wg domowników, ja robię na dwie osoby. Składniki: 4 ziemniaki 2 filety miruny ( inną ryba lub zamiennie z filetem z kurczaka) 2 marchewki sok z połówki cytryny ząbek czosnku łyżka masła garść świeżego szpinaku(...)sól, pieprz cytrynowy , pieprz czarny kropla oleju łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładni umyć i ugotować z łyżeczką soli w mundurkach; Rybę lub kurczaka natrzeć solą i pieprzem, ugotować na parze; Marchew oczyścić , obrać ze skóry zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać olej i sok z cytryny; Szpinak blanszować na maśle z ząbkiem czosnku
pieprzny smaczekSKŁADNIKI ( ok. 6 porcji) · ok.800 g mięsa mielonego wołowo—wieprzowego · 8 średnich ziemniaków · puszka pomidorów w kostce · duża cebula · 2 ząbki czosnku · 2 łyżeczki(...)garście startego żółtego sera · łyżka oleju do smażenia · sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy w skórkach na półtwardo. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mięso - smażymy na średnim ogniu, aż będzie
Calzonella.commasła (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) 8 żółtek 2 duże łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki spirytusu/octu/rumu Szczypta soli Ok. 1 litr oleju 1 wyszorowany i pokrojony na frytki ziemniak Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Masło siekamy. Dodajemy żółtka, jogurt, sól i alkohol/ocet. Krótko zagniatamy do połączenia składników. Tłuczemy wałkiem lub rzucamy ciastem o stolnicę. Przekładamy do lodówki na godzinę. Wyciągamy ciasto(...)wałkujemy cienko ciasto. Można podsypać mąką. Rozgrzewamy olej w niskim garnku. Wykrawamy paseczki z nacięciem na środku. Zawijamy. Do oleju wrzucamy kawałek ziemniaka i chrust. Smażymy z każdej strony do zarumienienia. Chrust nie jest słodki dlatego warto go później posypać cukrem pudrem lub cynamonem. Ziemniaka dodajemy aby olej się mniej pienił. Spirytus/ocet sprawią, że chrust wchłonie mniej tłuszczu
Czarnawisienkalekkie danie. Dzięki dodatkowi selera naciowego jej smak jest bardzo wyrazisty. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa nabiera dodatkowo bogatszego, głębokiego smaku. 2 marchewki pietruszka seler 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki cebula 250 g brokuła 4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sól do smaku olej do smażenia Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki, pietruszkę i selera naciowego kroimy w plasterki. Ziemniaki(...)oraz cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wszystko 2,5 litrami wody, dodajemy łyżkę soli, listek laurowy i ziele angielskie. Warzywa gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy całość jeszcze przez 5 minut. Gotowe
Dieta bez mlekachleb pita, grecka sałatka, marynowane papryczki chilli, buraczki i seler naciowy w occie, 2 rodzaje sosów, pieczarki, ser wędzony, kasza kuskus, jajecznica z cukinią, pierogi z serem oraz zapiekane ziemniaki. The Harbour - Pafos Tutaj trafiliśmy na kolację po pierwszym dniu zwiedzania wysypy. Dzień był dość pochmurny i niestety deszczowy, a w The Harbour znaleźliśmy się już po zmroku, więc(...)jest tam stosunkowo nie drogo i co najważniejsze w menu można znaleźć lokalne potrawy. Podczas wizyty w The Harbour – Pafos, wybraliśmy następujące posiłki: - Moussakas (musaka) – połączenie mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażanów i sera zmieszane z sosem beszamelowym. Całość zapieczona i podana jako zapiekanka. Dodatkowo na osobnym talerzu otrzymujemy warzywa. Cena ok. 11 Euro - Stifado - gulasz wołowy z ryżem – genialny! W jego
Związek na patelnisię poniżej… Składniki karkówka ok. 1,2 kg 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki czarny pieprz 1 łyżeczka kminku 2 łyżeczki majeranku sól Składniki na puree ugotowane ziemniaki 2 łyżki masła 1/3 szklanki mleka Przepis na karkówkę Karkówkę myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Czosnek przeciskamy przez praskę i również nacieramy karkówkę. Wstawiamy ją na noc do lodówki. Skruszeje(...)oraz przejdzie smakiem przypraw. Karkówkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (przykryte) przez ok. 120 minut w temperaturze 180 st. C. Przepis na puree Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, mleko i całość rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Możemy doprawić odrobiną pieprzu, ewentualnie gałki muszkatołowej. Smacznego! Artykuł Karkówka z fasolką i puree pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzień dobry :-) Ostatnio uwielbiam zupy z soczewicą. Tym razem do takie zupy dodałam dynię piżmową, ziemniaki, marchewkę, oraz pora. Zupa wyszła aromatyczna, syta i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: mała dynia piżmowa 3 ziemniaki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3/4 szklanki czerwonej soczewicy kawałek pora 500 g passaty(...)oliwek 1. Ja bulion ugotowałam na udkach z kurczaka. Po ugotowaniu wyjęłam je, ostudziłam i obrałam. Mięso później dodałam do zupy. Warzywa: dynię obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ziemniaki i marchewkę. 2. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojonego pora i przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilę, aż por i cebula zmiękną. Później dodajemy
kruche babeczkiporcji: 2 puszki pomidorów (bez skórki) 1 kostka drobiowa 1 duża marchew 1 mały seler 1 mały korzeń pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 małe ziemniaki 1 łyżeczka cukru tymianek majeranek biały pieprz sól pieprz cayenne dodatkowo: papryczka jalapeño listki bazylii parmezan grzanki, groszek ptysiowy lub gotowane malutkie klopsiki Przygotowanie: Do dużego garnka wlej litr gorącej wody, wrzuć kostkę(...)drobiową i wymieszaj. Marchew, seler i korzeń pietruszki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka - gotuj pod przykryciem ok. 10 min. W tym czasie obierz ziemniaki i cebulę ... ziemniaka pokrój w kostkę, cebulę w piórka a następnie przesmaż na łyżce oliwy - dopraw tymiankiem, majerankiem i cukrem - wymieszaj i dodaj do garnka. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj z pomidorami
Alutka-Gotujeładniki: 2 bia łka z jaj 5-7 ziemniaków, obranych i umytych i pociętych na frytki opcjonalnie słodka papryka s ól Wykonanie Frytki popularne danie prawie każdym kraju, tak proste do przygotowania. Jest to przepis, który sprawi, że twoje frytki będą chrupiące i nie trzeba ich piec na tłuszczu. Te frytki ziemniaczane możesz przygotować w domu. Te frytki ziemniaczane możesz(...)przygotować w domu. Ziemniaki obrać ,umyć ,osuszyć i pokroić jak na frytki. Białka włożyć do miski i lekko ubić do spienienia. Teraz dodać dodać paprykę i sól. Zamoczyć każdy kawałek ziemniaka w mieszance białkowej. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 ºC . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć frytki .Piec około 20 minut do złotego koloru.ps.frytki układać osobno ,bo lubią się kleić
mojej kuchniładniki: 2 bia łka z jaj 5-7 ziemniaków, obranych i umytych i pociętych na frytki opcjonalnie słodka papryka s ól Wykonanie Frytki popularne danie prawie każdym kraju, tak proste do przygotowania. Jest to przepis, który sprawi, że twoje frytki będą chrupiące i nie trzeba ich piec na tłuszczu. Te frytki ziemniaczane możesz przygotować w domu. Te frytki ziemniaczane możesz(...)przygotować w domu. Ziemniaki obrać ,umyć ,osuszyć i pokroić jak na frytki. Białka włożyć do miski i lekko ubić do spienienia. Teraz dodać dodać paprykę i sól. Zamoczyć każdy kawałek ziemniaka w mieszance białkowej. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 ºC . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć frytki .Piec około 20 minut do złotego koloru.ps.frytki układać osobno ,bo lubią się kleić
w mojej kuchni