ziemniaki - 38421 przepisów (strona:670/2562)

Sałatka ze śledziem 163

Szybka, syta sałatka ze śledziem i ziemniakami, taka do zrobienia na ostatnią chwilę przed Świętami, a na bank każdemu zasmakuje! ;) Składniki: 10 niedużych śledzi w oleju 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 ogórków konserwowych 0,5 sporej czerwonej cebuli 1 średnie kruche jabłko 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz świeżo mielony   Śledzie pokroić(...)sporą kostkę i wrzucić do miski. Ostudzone ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Ogórki również pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Cebulę i jabłko obrać. Cebulę w pokroić bardzo drobno, a jabłko w średnią kostkę. Dodać majonez, musztardę, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać

Simply Food
Pieczarkowa wigilijna pod gwiazdami 182

kremowa z dodatkiem serka, aksamitna. Polecam na świątecznym stole i nie tylko.  500 g pieczarek 1 cebula 2 marchewki 1 kawałek selera korzenia 1 por biała część 2 ziemniaki 2 litry wody sól, pieprz natka pietruszki 60 g serka topionego 1/2 szklanki śmietany 36 % makaron  bezglutenowy fusilli 1 liść laurowy 3 ziela angielskie masło klarowane Marchewkę, seler, ziemniaki(...)obieram myję, por kroję na pół. Ziemniaki i seler kroję na kawałki, marchewkę zostawiam w całości. Warzywa przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę na maśle, dodaję starte na tarce jarzynowej pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Z bulionu wyjmuję marchewkę, ziele, liść a resztę miksuję

wesoła kuchnia
Szuba czyli śledzie pod pierzynką 193

pierzynką Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami. Pyszna i efektowna, idealna na przyjęcia oraz święta!     Składniki: 3 filety śledziowe solone lub w oleju 1 cebula 3-4 ugotowane ziemniaki 2 buraki ugotowane lub upieczone 2-3 ogórki kiszone 2-3 jajka ugotowane na twardo majonez   *** Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Cebulę drobno siekamy *** *** Ogórki kiszone kroimy(...)kosteczkę *** *** Jajka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach *** *** Ugotowane buraki obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Ugotowane i wystudzone ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę *** *** W przezroczystych naczyniach układamy warstwowo: ziemniaki, trochę majonezu, cebulę, śledzie, ogórki, trochę majonezu, buraki, trochę majonezu, jajka *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEKĄSKI ŚLEDZIOWE PRZEPIS TUTAJ KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ CIASTA

Blog z Apetytem
Sałatka jarzynowa 177

Lubicie sałatkę jarzynową ? Robicie ją na każde święta, czy może już się Wam przejadła? :) Co do niej dodajecie? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka jarzynowa – Składniki: 6 średnich ziemniaków – ok. 850g 5 jajek klasa M kawałek selera – ok. 180g 1 średnia cebula – ok. 110g (lub kawałek pora) 1 puszka groszku konserwowego (lub mniej wedle uznania) 6 średnich ogórków(...)łyżek majonezu – ok. 300g (lub jogurt naturalny w wersji fit) 4 łyżeczki musztardy – ok. 55g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę jarzynową: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć. Nie obierać ich, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut. Po tym czasie zlać wodę, a garnek

Kulinarne Przeboje
Bliny ziemniaczane na drożdżach 170

Bliny to puszyste i pyszne placuszki przygotowywane na bazie ziemniaków. Przepisów na te pyszne wschodnie placuszki widziałam wiele, ale u mnie dziś na słodko ze śmietaną i borówkami.  Składniki: Surowe ziemniaki (starte) 4 szklanki Bułka czerstwa kajzerka 2 szt. Mleko ½ szklanki Żółtka jaja 2 szt. Drożdże 2 dag Sól do smaku Pieprz biały do smaku Cukier do smaku Gałka(...)muszkatołowa do smaku Śmietana Borówki Sposób przygotowania: Drożdże rozprowadzić w łyżce ciepłego mleka z dodatkiem cukru. Rozdrobnione bułki zalać pozostałym ciepłym mlekiem i pozostawić na 15 minut. Ziemniaki połączyć z utartymi na gładką masę bułkami, drożdżami i żółtkami, doprawić podanymi przyprawami. Jeżeli ciasto będzie zbyt lekkie to dodać łyżkę mąki lub bułki tartej. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką placuszki

Tradycyjna Kuchnia
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 160

bób i rzodkiew daikon. Często kupujemy ją do sushi i zwykle zostaje nam co najmniej połowa z pół kilowej rzodkwi. Co można z nią zrobić? Sałatkę! Składniki: pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach – obranych pół kilo młodego bobu mrożonego – ugotowanego por – umyty i pokrojony na plasterki pęczek rzodkiewek – umytych i pokrojonych plasterki pół opakowania(...)rzodkiew Tokyo Takuan) Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy z cytryny duża szczypta soli i pieprzu Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią daikon Ziemniaki pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerzu. Posypać odsączonym bobem, plasterkami pora i rzodkiewek. Rzodkiew daikon pokroić na półplasterki i dodać do dania. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę

Ugotowane pozamiatane
KRUPNIK JĘCZMIENNY POLSKI - NA DRÓBKACH 170

Tradycyjny krupnik fot. Moja Książka Kucharska Tradycyjny krupnik jęczmienny na dróbkach.      Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami, marchewką i grzybami. Prawdziwy polski krupnik ugotowany na dróbkach, czyli szyjce i skrzydełkach kurczaka, zabielany śmietaną. Zamiast śmietany do krupniku można dodać serwatkę albo maślankę. Ciekawe i pyszne - warto wypróbować. Pyszny krupnik na żeberkach. Wyjątkowy smak(...)rosołu, dzisiaj powszechnym dodatkiem jest także marchewka. Oto składniki i przyprawy na krupnik jęczmienny: 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 1 szyjka z kurczaka i dwa skrzydełka 4 ziemniaki kilka suszonych grzybków 1 marchew niewielki korzeń pietruszki i kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła listek laurowy 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz

Moja Książka Kucharska
Wigilijna kolorowa sałatka śledziowa 294

wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i ziemniakami.  Składniki: 400g płatów śledziowych Matias 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy  6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 por (biała część) 200g śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżka(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu przez około 3-4 godziny, po tym czasie pokroić w kostkę. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, po tym czasie obrać i pokroić w kostkę. 3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a  ogórki konserwowe i paprykę pokroić w małą kostkę.  Por pokroić w półplasterki

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka leśna polana ze śledziami 589

wykonana sałatka na pewno zrobi wrażenie na gościach! Składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek 350g filetów śledziowych (wymoczonych matiasów lub w oleju) 1 cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 ziemniaki 2 marchewki 4 jajka 4 ogórki konserwowe 50g żółtego sera pęczek pietruszki lub koperku Sól, pieprz majonez- około 4-5 łyżek *** Ziemniaki, marchewkę oraz jajka gotujemy i studzimy (jajka gotujemy(...)oraz żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach i wykładamy warstwowo na sałatkę *** *** Sałatkę znowu przykrywamy majonezem i wygładzamy. Na koniec wykładamy ugotowane, wystudzone i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość obsypujemy solą i pieprzem *** *** Smarujemy cienko majonezem, dociskając delikatnie wszystkie warstwy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc *** *** Następnego dnia zdejmujemy górną folią

Blog z Apetytem
Czwartek: Włoska zupa krem z kapusty i parmezan 127

Liczba porcji : 2 Zupa z kapusty i pęczaku jest tradycyjnym daniem północnych regionów kuchni włoskiej, przygotowywanym jesienią i zimą. Potrawa jest lekka, bo zawiera tylko ugotowaną, świeżą kapustę, zagęszczoną ziemniakami oraz sycącą, co zapewnia gotowany pęczak. Zupa ma charakter i super smak, który zapewnia tajemniczy składnik: rąbki parmezanu. Co to takiego? Twarda skórka, w której dojrzewa ser. Nigdy(...)nadając im bardzo przyjemny posmak. Zupę z kapusty można zrobić na wodzie, ale najlepszy będzie dobry warzywny, albo mięsny bulion. Składniki: 1/3 średniej główki kapusty drobno posiekanej 1 średni ziemniak pokrojony w kostkę 1 mała cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 łyżka oleju 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub w ostateczności wody Skórki od parmezanu – im więcej

Niedzielny kucharz
Ziemniaczane kulki z pieczarkami 167

uzupełnieniem posiłków Kule z pieczarkowym farszem są po prostu niezwykle smaczne . Łatwo je przygotować i doskonale sprawdzą się jako danie główne lub przystawka , nawet do steku Polecam , zamiast tradycyjnych ziemniaków . Składniki na 4 osoby : 2 szklanki gotowanych , wyciśniętych praską ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki kartoflanki 1 płaska łyżka gęstego jogurtu greckiego sól do smaku bułka(...)przekładamy do miski . Dodajemy kremówkę , doprawiamy pieprzem i rozdrabniamy blenderem , na drobniejszą , ale nie całkowicie mieloną masę . Odstawiamy do ostygnięcia . Do dużej miski wkładamy porządnie przeciśnięte przez praskę , gotowane ziemniaki . Dokładamy jajko , mąkę , pszenną i kartoflankę , sól do smaku i jogurt . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na gładkie , nieco kleiste ciasto . Łyżką nabieramy porcję ciasta , lekko rozpłaszczamy i kładziemy

Ogrodnik w podróży
Azjatycka zupa warzywna 218

Zapisz przepis Drukuj Składniki dla 4 osób (lub 2 bardzo głodnych) 250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru(...)ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół)twardo Instrukcje Słodki ziemniak, seler, imbir i czosnek obieramy. Ziemniaka kroimy w grubą 2-3cm kostkę, seler w słupki grubości kilku mm, a imbir w zapałki. Z kapusty usuwamy dolną, najbardziej łykowatą część liści

Kulinarna Pokusa
Kremowa zupa ziemniaczana 157

Ziemniak stał się jednym z podstawowych składników w menu na całym świecie. Jest ogólnodostępny i tani, ale kremowa zupa ziemniaczana to nie taka znowu zwykła zupa. Uważam, że zalicza się do zup, które można zaserwować na domowym przyjęciu. Krem jest bardzo łatwy , zawiera niewiele składników i dzięki temu jest właśnie najlepszy . Tradycyjna zupa ziemniaczana zawiera głównie same ziemniaki, odrobinę smażonej(...)ilości. To nie będzie ten smak, jaki ma prawdziwa zupa ziemniaczana . Chcemy prawdziwej kremowej zupy ziemniaczanej! Zupa z tego przepisu jest prawie jak tradycyjna kartoflanka. Z małym wyjątkiem, część ziemniaków podmieniłam na kalafior, który prawie nie zmienia smaku, a jeśli – to tylko na lepsze. Jest to trochę odchudzona wersja i dobrze – możecie mieć czyste sumienie, kiedy już

Słodkie Gotowanie
Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka 176

wigilijnej. Jest to zupa na wodzie z kiszonej kapusty i wywarze z suszonych grzybów. Gotuje się ją z odrobiną kapusty i z kaszą jaglaną, a podaje z całymi ugotowanymi ziemniakami. Kwas wigilijny okraszony jest cebulą, która – zgodnie z tradycją obowiązującą w postne dni – usmażona jest na oleju lnianym. To bogactwo prostych składników przekłada się na doskonały smak i aromat dania(...)będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki białej cebuli 2 kg ziemniaków 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno Grzyby zalewamy wodą (około 3 szklanki) dzień wcześniej. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości około 45 minut. Wywar grzybowy odcedzamy i zachowujemy

Trzeci talerz
Wigilijna sałatka śledziowa 552

się z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą.  Całość smakuje obłędnie. Składniki: 450g śledzi Matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu sok z 1/2  cytryny sól pieprz Dekoracja: 1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki) Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie(...)pokroić w paseczki. 2. Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym czasie wystudzić i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić i zetrzeć  na tarce. 4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 5. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. 6. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę. 7. Ziemniaki

Szalona Kuchnia Eweliny