Krokiety wiejskie Rumiane i chrupiące krokiety wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Krokiety polecam podać z domowym sosem czosnkowym. Składniki: ok 6-8 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku(...)dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano *** *** Następnie dodajemy drobno pokrojone ugotowane i ostudzone ziemniaki, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Dodajemy ugotowaną i pokrojoną kiszoną kapustę, dokładamy masło, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i zasmażamy jeszcze przez dwie minuty ciągle mieszając *** *** Farsz
Blog z Apetytemaromatów lub jako ich przeciwieństwa. To wszystko znajdziemy w kalifornijskich winach oraz w potrawach przygotowanych z wykorzystaniem sztandarowych amerykańskich produktów spożywczych takich jak: wołowina, łosoś z Alaski czy słodkie ziemniaki. Fume Blanc Robert Mondavi i słodkie ziemniaki pieczone z ziołami i solą morską. Long Barn Charrdonnay, Ridge i łosoś z Alaski gotowany na parze, z kompozycją sałat z sosem miodowo(...)wolno pieczonym rostbefem z wołowiny USA Black Angus. Sonoma Zinfandel, Seghesio i ribeye z wołowiny USA Black Angus w stylu Wild West z masłem stekowym, gotowana kukurydzą i pieczonym ziemniakiem z kwaśną smietaną. To dopiero początek programu Ameryka od Kuchni. W kolejnych jego odsłonach będziemy poznawać inne produkty oraz wielorakość ich zastosowań Dziękujemy za zaproszenie California Wines Polska Taste
królestwo garówdomowników jest za coś odpowiedzialny, przygotowanie tej sałatki to zawsze świetna zabawa . Składniki: 4 jajka 4 marchewki puszka groszku puszka kukurydzy por biała część 1 jabłko 3 ziemniaki majonez- 3 łyżki sól, pieprz Wykonanie: *Marchewki i ziemniaki obieramy, gotujemy, kiedy ostygną kroimy w małą kosteczkę. * Jajka gotujemy na twardo, kiedy ostygną obieramy, kroimy w kosteczkę. Pora kroimy(...)półplasterki, jabłko obieramy kroimy w kosteczkę. * Do salaterki przekładamy osączoną kukurydzę, groszek, dodajemy ziemniaki, marchew, por, jajka, jabłko. Do podanych składników dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki,aby składniki się przegryzły. Świetny nóż do krojenia warzyw znajdziecie w ofercie AMBITION
Z Majeczką w kuchniprostu epicka Składniki : 2 kacze korpusy ( całej kaczuchy szkoda ) 1 średniej wielkości brukiew (użyłam nowej odmiany „Purpur top”ale lepsza jest tradycyjna żółta ) 1/2 małej dyni 4 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki passaty pomidorowej ( lub własnego przecieru ze świeżych pomidorów ) sól , pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej , gęstej śmietany 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku(...)wróci do zupy .Do tak uzyskanego wywaru dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę , brukiew , cebulę i dynię . Gotujemy przez około 30 minut , po czym dokładamy również drobniutko pokrojone ziemniaki , wyciśnięty praską czosnek , passatę pomidorową sól do smaku i suszony majeranek . Gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Na koniec wlewamy śmietanę , doprawiamy pieprzem . Zupę z brukwi , serwujemy
Ogrodnik w podróżysmak, kolor i możliwość kombinacji w kuchni. Zupa krem jest przepyszna, a dodatkowo z mleczkiem kokosowym i imbirem smakuje wyśmienicie Co nam trzeba? 500 g miąższu dyni 2 ziemniaki 2 marchewki kawałek piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1 średnia cebula przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kurkumy i curry po 1/4 łyżeczki mielonej ostrej i słodkiej papryki, soli(...)litrów wody (zależy jakie chcecie mieć gęste) Robimy! Pierś kurczaka gotujemy wraz z plasterkami marchewki-około pół godziny. wyjmujemy pierś z kurczaka i drobno siekamy Miąższ dyni i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Na oliwie lub oleju podsmażamy lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę Dodajemy dynię oraz ziemniaki, przyprawiamy i podsmażamy razem przez ok. 5 minut. Dodajmy całość do garnka
Latosiowydomkonieczne. Botwinkę można włożyć w słoiki, aby cieszyć się nią zimą. Składniki: 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego kilka ziemniaków śmietana sok z cytryny koperek 3-4 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Umyte i oczyszczone mięso zalać wodą, dodać obraną pietruszkę i marchewki, liście laurowe(...)ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie prawię miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną botwinkę. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę z wywaru mięsnego kroję w kostkę i ponownie wrzucam do zupy. Kiedy ziemniaki i botwinka będą miękkie dodać sok z cytryny i przyprawić. Zatrzepać śmietaną i zagotować lub dodać śmietanę dopiero na talerzu. Ugotowane mięso pokroić
talerz przyjemnościznajduje się tuż pod skórką – dlatego najlepiej bulw nie obierać, ograniczyć się tylko do ich porządnego wyszorowania. Składniki (3-4 porcje): 500 g topinamburu 1 duża gruszka 1 średni ziemniak 1 cebula cukrowa 3 i 1/4 szklanki (ok. 800 ml) bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka lub 1/2 łyżeczki suszonego(...)rozmarynu gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Topinambur dokładnie umyć (najlepiej wyczyścić szczoteczką, nie trzeba obierać), ziemniaka oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. 2) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. 3) Dodać pokrojony w kostkę topinambur, ziemniaka, gruszkę oraz rozmaryn (gałązkę w całości lub suszony) i dalej smażyć
Fitsweet.meascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200 g ziemniaków 400 g dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku kawałek świeżego imbiru 100 g czerwonej soczewicy 1 litr bulionu 200 ml mleka kokosowego szczypta chili łyżeczka kurkumy(...)sól Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Dynię obrać, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Imbir obrać i jak najdrobniej posiekać. W garnku podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek oraz imbir i chwilę przesmażyć. Dodać dynię oraz ziemniaki i smażyć całość 2-3 minuty mieszając. Wsypać soczewicę i wlać bulion. Przykryć i gotować
My simple kitchenkwaśną śmietaną, sosem czosnkowym czy ze startym żółtym serem. Ja osobiście polecam wam langosze z leczem, na którego przepis znajdziecie --> TUTAJ Zdecydowanie warto spróbować :) Składniki: 2 ugotowane ziemniaki 420g mąki pszennej (przesianej) 20 g świeżych drożdże sól pieprz 240 ml mleka olej do smażenia PRZEPIS NA ---> LECZO Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy widelcem. W kubeczku rozrabiamy drożdże z mlekiem i dolewamy je do ziemniaków. Masę ziemniaczana mieszamy z mąką, pieprzem i solą. Dobrze wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do podwojenia konsystencji (na około godzinę) pod ściereczką. Kiedy ciasto będzie wyrośniętę, wyjmujemy je z miski i dzielimy na równe części ( z tej ilości mąki wychodzi
ChilliJemyzupę i każda rodzina ormiańska modyfikuję ją po swojemu. Przedstawiam Wam Chaszlamę po mojemu Składniki na 2 porcje: – 300g wołowiny – 1 cebula – 8-10 małych ziemniaków – 6 malutkich papryk ( jeśli są duże to dwie) – 8 pomidorków koktajlowych – 300 ml piwa – 1 pęczek kolendry – 1 pęczek koperku – 1 pęczek bazylii – sól(...)pieprz wg smaku Dzień przed robieniem Chaszlamy należy ugotować mięso. Warzywa układa się warstwowo, zaczynając od cebuli, pokrojonej w dość cienkie krążki. Na cebulę wyłożyć ziemniaki, jeśli papryka jest mała- wykładać w całości, jeśli duża, to należy ją pokroić w grube plastry, następnie pomidorki i ugotowane i mięso pokrojone w dużą kostkę. Zalać przecedzonym wywarem ( do połowy garnka) i dodać
Smaki Armineblendowałam zbyt mocno, aby kawałki były lekko wyczuwalne. Gęsta, lekko pikantna, idealna na jesień. Składniki na ok 8 porcji: 1,5 l wywaru drobiowego 2 łyżki masła 4 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ czerwonej papryki 1 cm papryczki chili 200 g selery 500 g pieczonej dyni hokaido 50 g startego parmezanu olej rzepakowy garść pestek dyni kilka listków(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Tej odmiany nie trzeba obierać ze skórki. Skrapiamy delikatnie olejem, przykrywamy folią aluminiową, umieszczamy na blasze, pieczemy w 200 º C przez 20 minut. Cebulę, ziemniaki, seler, paprykę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Na maśle szklimy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dorzucamy paprykę, następnie ziemniaki i seler. Chwilę smażymy, kiedy warzywa
Kierunekuchniamarchewki 1 nieduży korzeń pietruszki Nieduży kawałek selera 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu 200-250 ml białego wytrawnego wina 2-3 nieduże ziemniaki Sól do smaku wg uznania Chips serowo – ziołowy Ser typu parmezan otarty na tarce o drobnych oczkach – ok. 2 łyżki Świeże, drobno posiekane zioła takie jak tymianek, szałwia, majeranek(...)litra. W opcji wegetariańskiej możemy przygotować bulion warzywny stosując po prostu większą ilość warzyw, a smak „wędzenia” uzyskać pod koniec gotowania dzięki wędzonej soli. BULIONU NIE SOLIMY. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gałązkę rozmarynu i przesmażamy na niewielkim ogniu tak, aby zioło zaczęło oddawać do masła swój aromat. Zwiększamy ogień i dodajmy grzyby, przesmażamy
Kate's Kitchen