zimą . Wspaniale rozgrzewają , wprowadzając w błogi nastrój Składniki : kilka różnych kawałków kurczaka ( np udko , dwa skrzydełka i korpus żeby bulion był bardziej esencjonalny ) 1 cebula biała 3-4 ziemniaki 1 szklanka mrożonego ,zielonego groszku biała część pora 1 kostka bulionowa drobiowa dla wzmocnienia smaku ( można pominąć jak ktoś jest ich przeciwnikiem , ja rzadko ale czasem korzystam ) 2 l wody(...)przekładamy do garnka . Wlewamy wodę , dodajemy pokrojoną drobno cebulę , pora , kostkę bulionową i sól do smaku . Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu aż mięso będzie miękkie . Następnie dokładamy ziemniaki pokrojone w dowolne kawałki i groszek . Gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Zabielamy śmietaną , doprawiamy pieprzem i zdejmujemy z gazu . Serwujemy na gorąco . Kawałki kurczaka , można podać osobno
Ogrodnik w podróżypierś z kurczaka 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, natka pietruszki 1 łyżka pudru grzybowego/ zmielone grzyby suszone/ 2 łyżki bułki tartej mąka do obtoczenia placki ziemniaczane: 500 g ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki mąki pszennej typ 500 olej do smażenia Klopsy: Pierś z kurczaka,, cebule obraną miele maszynką do mięsa. Dodaję jajko, bułkę tartą(...)przecier i gotuje na wolnym ogniu około pięć minut. Do gulaszu dodaję klopsiki, przykrywam garnek i gotuję kolejne 10 minut. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, natką. Placki: Ziemniaki obrane ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Przekładam masę na sito żeby odsączyć ją z wody. Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę, sól, pieprz, majeranek i mieszam. Na patelni rozgrzewam
wesoła kuchniasamo. Wszystkie składniki wkładamy do garnka lub brytfanki i dusimy pod przykryciem. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g boczniaków 600 g ziemniaków 1 szklanka mrożonego groszku 2 duże pomidory malinowe 200 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy. Grzyby kroimy w paski. Ziemniaki kroimy(...)większe kawałki. Czosnek rozgniatamy. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy w kostkę. Skrzydełka lekko oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu lekko szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy grzyby, ziemniaki, groszek, pomidory i mięso. Dolewamy bulion wymieszany z przyprawą, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 40 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpyszny krem z kalafiora z dodatkiem miodu! Idealne połączenie, koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 mały kalafior 2 marchewki 2 korzenie pietruszki mały kawałek selera mała por 3 Piramidki smaku 4 ziemniaki cebula 2 ząbki czosnku oliwa masło biały pieprz sól 2 łyżeczki miodu, np. Rzepakowy Huzar 100ml śmietanki 30% Składniki na grzanki: kilka skibek chleba odrobina oliwy(...)garnka. Dodać umytą por i piramidki smaku, zalać zimną wodą. Ugotować wywar warzywny. W tym czasie obrać i posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, kalafiora umyć i pokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać czosnek i odrobinę masła. Wrzucić kalafiora i ziemniaki, w razie potrzeby
Trufelkowozupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami. Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego ¾ szklanki czerwonej soczewicy 3 pomidory 1 marchew 3 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku ½ brokuła 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy do smaku curry, kminku mielonego rzymskiego, kolendra sproszkowana, ostra papryka, imbir, sól, pieprz ziołowy, papryczka chili mały kawałeczek(...)Wykonanie: Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć. Soczewicę opłukać, osączyć. Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego ziemniaki i marchew. Gotować na małym ogniu do miękkości (około 20 minut). W tym czasie rozgrzać w wysokim garnku oliwę, zeszklić w nim cebulę i czosnek, wsypać wszystkie przyprawy i mieszając
Pomysłowa kuchniaChciałam zrobić ją tak, jak serwowali tam na miejscu. Składniki: * 1/2 kg kapusty kiszonej * ok. 70 dkg wędzonych żeberek * 30 - 40 dkg surowych żeberek * ok. 20 dkg boczku wędzonego * ziemniaki * liście laurowe, ziele angielskie * 4 ząbki czosnku * kminek * sól i pieprz czarny Kapustę kiszoną lekko odcisnęłam i pokroiłam. Żeberka wędzone i surowe pokroiłam na drobniejsze kawałki, tak żeby potem(...)nastawiłam na gotowanie. Wody nalałam do 3/4 wysokości żeberek w garnku. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie. W trakcie gotowania dosypałam odrobinę soli. W między czasie ugotowałam obrane ziemniaki i usmażyłam pokrojony w kostkę boczek. Kiedy mięso było już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i w to miejsce włożyłam kapustę kiszoną. Gotowałam do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawiłam
Pieprzyć z Fantazjąulubionych pszennych ciabatt z ukochanej piekarni, ale śmiało możecie użyć także innych pełnoziarnistych bułeczek. Będzie równie pysznie! Zacznijmy od dodatków, które można przygotować wcześniej. Puree z zielonego groszku: 1 ziemniak 450g zielonego mrożonego groszku 1 spory pęczek mięty sól i pieprz To tak proste, że naprawdę ciężko to zepsuć. Do puree możecie dodać także masło czy mleko, ale aksamitną konsystencję(...)zapewni ziemniak, więc ich dodatek zaoszczędzi sporo kalorii. Ziemniaka obieramy, kroimy na plastry i zalewamy wrzątkiem. Solimy i gotujemy przez ok. 7-10 minut do miękkości. Gdy będzie już miękki dosypujemy groszek, mieszamy i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. U mnie było to 9 minut. Gdy groszek będzie miękki odcedzamy całość i przesypujemy do blendera, dodajemy spory pęczek mięty, sól
Cooking Monsterbulionu ( np. wywar z 3 skrzydełek i 1 kości wołowej) 1/4 dużej pory 1/5 selera 3 duże marchewki 3 małe cukinie 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 średnich ziemniaków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, ostra, majeranek tymianek Wykonanie: Do gotowego bulionu wrzucamy pokrojoną porę, cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler. Gotujemy wszystko na średnim ogniu przygotowując w międzyczasie resztę warzyw(...)Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, cukinie - wrzucamy do bulionu. Wszystko razem gotujemy aż będą miękkie wszystkie warzywa, zwłaszcza ziemniaki, ponieważ one potrzebują najwięcej czasu aby zmięknąć. Miękkie warzywa miksujemy w garnku na krem, doprawiamy wedle własnego smaku podanymi przyprawami. Możemy podawać z chipsami z szynki, grzankami, samym serem, szczypiorkiem - Jak dusza zapragnie i gotowe
W Moim Magicznym Domuczystym sumieniem. Dla chorego, który jest wymęczony będzie potężnym zastrzykiem energii, a jednocześnie będzie się obchodzić łagodnie z naszym organizmem. Składniki na 4 porcje 1 litr bulionu 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 1 pomidor 1 korzeń pietruszki 2 łyżki zmielonego lub rozdrobnionego mięsa z piersi kurczaka lub indyka na porcję 2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia na porcję pół(...)solą, listkiem laurowym, zielem angielskim. Nie dodawaj kostek rosołowych ani przypraw typu maggi. Bulion ugotowany w większej ilości i zredukowany (czyli po częściowym odparowaniu wody) możesz mrozić. Wszystkie warzywa:ziemniaki,marchewka, pomidor bez skórki i pestek, korzeń pietruszki- zmiksuj. Już na talerzu dodaj mięso ,masło opcjonalnie i jogurt. Zamiast ziemniaków może być ryż, płatki owsiane, miękki makaron,kasza manna, kasza
Z Kuchni Do KuchniKrem z ziemniaków, prowansalska pomidorowa, błyskawiczna, domowa zupka chińska, zupa z soczewicy, krem z pieczonej papryki i cieciorki i pyszna włoska zupa z czerstwego chleba – sześć zup na sześć dni tygodnia, rozgrzewających, aromatycznych i pysznych!. Pamiętacie ten dialog z „Dnia świra”? Matka Adama: Co się stało? Zjedz coś. Adam: Mamo, nie jestem głodny. Uderzyłem się w skrzynkę(...)ogóle się pojawia, wstaje późno i niechętnie, jak ktoś po piątkowej imprezie wtedy nic tak nie poprawia nastroju jak micha witamin w płynie:) ZUPA VICHYSSOISE, CZYLI KREM Z ZIEMNIAKÓW I PORÓW Jedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale sprawdza się i jako chłodnik i jako gorące danie. Czytaj dalej PROWANSALSKA ZUPA
Niedzielny kucharzLubię wszelakie dania z kurczakiem soczyste kawałki piersi kurczaka w aromatycznej słodko-ziołowej śmietance. Pyszne danie do makaronu, ziemniaków, kasz, ryżu. Jak to mój brat określił najlepsze danie z kurczakiem jakie jadł no no! Potrawkę podałam z ziołowymi pieczonymi ziemniakami oraz ostrzejszą surówką z pora, która nadawała wyrazistszy smak całemu daniu. Pasowała idealnie! Zawsze do delikatnie przyrządzonych mięs, szczególnie(...)koniec dodaję posiekany drobno por oraz wlewam śmietankę, mieszam i smażę jeszcze kilka minut. Próbuję, w razie potrzeby przyprawiam do smaku. Danie gotowe – podaję na gorąco z ziemniakami, rozmaitymi kaszami, ryżem lub makaronem. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchnirazem dodałam do ciasta cynamon, pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, knedle wyszły pyszne i pachnące :) Spróbujcie też urozmaicić zwykłe kluski małym dodatkiem.... smacznego !!! około kg ziemniaków( ważone zimne po ugotowaniu) 30 dag mąki pszennej 20 dag skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka śliwki węgierki Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, wystudzić i dokładnie zmiąć. Śliwki(...)trzeba umyć i wyciągnąć z nich pestki. Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać cynamon i wymieszać. Wyłożyć ziemniaki, wbić dwa jajka, i ładnie całość wyrobić rękoma. Jak ciasto jest gotowe odcinam część, roluję i dzielę na porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla. Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na wierzch 8 – 10 minut
Takie tam pichceniemarchewki • 1 mały seler • 2 papryki czerwone • 2 duże cebule • kilkanaście liści białek kapusty • 20 plasterków wędzonego boczku • 1,5 kg żeberek • 10 ząbków czosnku • 4 spore ziemniaki • 0,5 kg kiełbasy śląskiej • 0,5 kg białej kiełbasy • olej • 1 szklanka bulionu lub wody • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, liście laurowe, curry Sposób przygotowania: 1. Wszystkie warzywa oczyścić(...)kociołka wlać oliwę. 4. Na dnie ułożyć warstwę z liści kapusty. 5. Na kapuście ułożyć kilka plasterków boczku. 6. Na boczku ułożyć warstwę z warzyw: cebuli, ziemniaków, pietruszki, pora, papryki. 7. Ułożyć żeberka. 8. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać kilka liści laurowych. 9. Ułożyć kolejną warstwę z pora, białej kiełbasy, cebuli, papryki, ziemniaków, marchewki. 10. Na warzywach ponownie
W mojej kuchnimnie udka i podudzia) 2 Cytryny (mięsiste z dużą ilością soku) 2 tsp Musztardy Dijon 2 tbsp Miodu lub syropu klonowego 6 Ząbków czosnku 1 tbsp Oliwy 8 Małych ziemniaków (lub 4-5 średnich) 1 Czerwona cebula 3 Pomidory (lub ok. 10-12 pomidorków cherry) 1 cup Domowego bulionu lub wody 1 tsp Wędzonej papryki 1 tsp Suszonego oregano(...)cytryny, czosnek, miód, oliwę i musztardę. Kurczaka lekko nacinamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na minimum 20 min. lub dłużej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kroimy cebulę, pomidory i ziemniaki. Dodajemy je do mięsa razem z bulionem, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Skrapiamy na koniec delikatnie oliwą Pieczemy pod przykryciem przez
Oslov.też nie odmawiają Poniższy przepis jest właśnie śmietankowy z pieczarkami i smakowitym zielonym groszkiem …mniam Składniki : 0,5 kg szynki wieprzowej 6 pieczarek 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 ziemniaki 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 średniej wielkości marchewka 1 korzeń , mały pasternaku ( można zastąpić pietruszką ) 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka , mielonych nasion kozieradki(...)szynka . Nakrywamy szczelnie pokrywą i zapiekamy w 160 C . Do momentu aż mięso zacznie się robić miękkie . Następnie dodajemy mrożony groszek ( wsypujemy bez rozmrażania ) i obrane , pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalewamy śmietaną kremówką . Delikatnie mieszamy i ponownie dusimy do momentu aż ziemniaki będą miękkie . Sos najczęściej sam się zagęszcza ale jeśli by się tak nie stało , można użyć mąki rozmieszanej
Ogrodnik w podróży