Karkówka zapiekana z ketchupem babci Basi 267piekarnika nagrzanego do 200 st. C. piec przez ok. 1 godz. 45 min. Po tym czasie pokrywę zdjąć i jeszcze przez ok. 15 min. zapiekać . Gotowe danie podawać z ziemniakami lub pieczywem . Smacznego
Pysznosci Babci Basi
Sernik na zimno kakaowo cytrynowy babci Basi 169pomarańczowa itp. wg własnego uznania. Sposób przygotowania : Przygotować tortownicę lub blaszkę , wyłożyć folią spożywczą. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami. Ser zmielić ( można dwa razy ) lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masło roślinne ucierać z jajkami i cukrem . Dodawać po trochę zmielonego sera, dalej ubijając do uzyskania gładkiej masy. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną , ale jeszcze letnią żelatynę . Dobrze wymieszać
Pysznosci Babci Basi
„STROGONOW ” babci Basi 272mąka + woda, do tego dodać : vegetę, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki ), 1 łyżkę musztardy i ząbek czosnku. Połączyć sos z mięsem i grzybami. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, ziemniakami, kluskami, kaszą lub kuskusem wg własnego uznania. Smacznego
Pysznosci Babci Basi
Twarożek z rzodkiewką i koperkiem babci Basi 271dodać śmietanę lub jogurt naturalny , dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sposób przygotowania : Rzodkiewki , koperek, czosnek drobno pokroić, dodać łyżkę majonezu i przyprawę , posolić i wymieszać . Świetny do kanapek i do ziemniaków. Polecam ! SMACZNEGO
Pysznosci Babci Basi
Kalafior po amerykańsku babci Basi 375ogniu , co jakiś czas wstrząsamy potrawę. Gdy już kalafior się podsmaży posypujemy go bułką tartą i startym parmezanem . Lekko jeszcze podsmażamy ( przykryty pokrywką ) do rozpuszczenia się sera. Podawać do ziemniaków, makaronu itd. Smacznego
Pysznosci Babci Basi
Piersi z kurczaka w sosie miodowo - ketchupowym 303piersi polędwiczek). Ostrość dania można dowolnie regulować, zmniejszająć ilość papryczek chili i zastępując pikantny ketchup - łagodnym. Potrawa ma pyszny, słodko - pikantny smak. Kurczaka z tego przepisu można podawać z ziemniakami, ryżem czy ulubioną kaszą. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Zapiekane grillowane papryki z mięsnym farszem 177smarujemy olejem i układamy w nim papryki. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez około 1 ½ godz. W temp. 190 o C. Podajemy w ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewy
Chłodnik z botwinki 177Chłodnik z botwinki to wakacyjna zupa z mojego dzieciństwa, do niego jajo, a czasem ugotowane młode ziemniaki (jeszcze na ciepło!). Pycha! Niezapomniany smak, którym warto się podzielić, bo na upalne dni to obiad jak znalazł, nie ma przy nim dużo roboty i nie trzeba się pocić stojąc przy gorącej kuchence. Nie jedliście? To spróbujcie, nie pożałujecie. Składniki: duży pęczek liści
Simply Food
Pieczony kalafior 166Pieczony kalafior, odrobina oliwy z oliwek, trochę kuminu, sól i chili - mówię Wam, to jest niebo w gębie ! Generalnie uwielbiam pieczone warzywa, czy to dynia czy ziemniaki, bataty, pomidory, buraki, papryka... Tak naprawdę możemy upiec wszystko. Uważam, że taka forma obróbki uwypukla smak każdego warzywa. Do tego świeża bagietka i do szczęścia
Kulinarne przygody Gatity