Zupa soczewicowa z kalarepą i "Dzika droga" 204mnie nastroił, że naszła mnie ochota na jedną z moich ulubionych zup jesiennych. W roli głównej występuje przypominana na nowo w Polsce zielona soczewica i kalarepka (to mój zamiennik ziemniaków, za którymi nie przepadam). Zazwyczaj tę zupę robię w wersji wegańskiej, ale przyznaję, że po powrocie z Litwy zatęskniłam za polską kiełbasą i ją dodałam :) Składniki : 150 ml zielonej soczewicy
Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 301sałat, chrupiącym boczkiem i sadzonym jajkiem lub wieloma innymi niezwykłymi dodatkami! Ogranicza Was tylko wyobraźnia, no i może domowy budżet. :D Kurczak w sezamowej panierce świetnie będzie smakował z ziemniakami czy batatami, a konfiturę z czerwonej cebuli możecie dodawać dosłownie do wszystkiego! Wypróbujcie koniecznie - smacznego kochani
Cooking Monster
Cukiniowe klopsy 224dzisiejszy obiad proponuję pyszne mięsne klopsy z cukinią. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej mielonej, 1 młoda cukinia, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej, 1 łyżeczka mąki, 1,5 szklanki wody, 100ml śmietany
Tradycyjna kuchnia Kasi
Placuszki bananowo- jogurtowe (bezglutenowe) 203sztuki jogurt naturalny 150 ml sól 1 szczypta proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu Banana rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki na średnio rozgrzanej patelni (łatwo się przypalają z powodu zawartości cukru z banana
AZgotuj!
GOŁĄBKI Z KASZĄ BULGUR, KURKAMI I CUKINIĄ 217kaszy i kurek. Doprawić do smaku przyprawami. Wykroić głąb z kapusty i włożyć do osolonego wrzątku w dużym garnku. Stopniowo wyjmować mięknące liście. Grubsze nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków. Na gotowe liście kłaść po dwie łyżki farszu, formować gołąbki ale tak jak sajgonki a nie krokiety. W tym samym dużym garnku ułożyć na dnie liście , które nam zostały
pieprzny smaczek
Grzyby na obiad wg przepisu mojej babci 203Według przepisu mojej babci jadam grzyby od dzieciństwa i bardzo mi smakuje taka wersja. Moja mama zazwyczaj podawała to danie z gotowanymi ziemniakami, ale można je również śmiało zjeść z chlebem lub bułką. Jak byłam dzieckiem, to w sezonie grzybobrania często jadaliśmy dania z grzybami, które sami zbieraliśmy w lesie. Miło wspominam te chwile. Niestety teraz, mimo że mieszkam
Passions hobbies life
Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami 297dusić, aż wszystko będzie miękkie. W razie konieczności można dolewać wodę, ale w efekcie końcowym powinna całkowicie odparować, pozostawiając gęsty sos cebulowo – śliwkowy. Mięso można podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: cebula , imbir , sos sojowy , wieprzowina , śliwki
https:KKuchniaMniam
Kotleciki z karpia 198mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy z ziemniakami i dowolnym sosem. Zapraszam również na karpia w innej postaci: Karp pieczony - najlepszy Karp w kukurydzianej panierce
Trzeci talerz
Marmolada z gruszek 221ugotują. Do garnka wlać wodę, wrzucić gruszki i cukier. Gotować, aż całkowicie się rozgotują, cały czas trzeba mieszać. Jak już są prawie wszystkie rozgotowane pomagam sobie tłuczkiem do ubijania ziemniaków i lekko zmiażdżę gruszki. To trochę przyspieszy gotowanie. Dodać kwasek cytrynowy i jeszcze chwilkę gotować. Włożyć marmoladę do słoiczków, zakręcić. Wstawić do dużego garnka w którym dno wyłożone jest grubą
Kuchnia Pokoleń
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 214niebywale smaczny. I można go dowolnie modyfikować. Dodać paprykę, pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać go z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. Jest pyszny! 1-1,5 kg wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej (ew. 3 łyżki
Marder&Marder Manufacture
Kurczak- Tikka Tandoori Masala 198ViolaPassion hicken tikka tandoori masala z ziemniakami saag aloo (przpis na ziemniki będzie oddzielnie) Skład : 400g pomidorow z puszki bez skory 300 ml kremowej smietany Sol pieprz Świeża kolendra do dekoracji Okolo 700g kurczaka (ale wczesniej musimy go zaszylowac w specjalny sposob*opisze nizej jak ) Przygotowanie kurczaka: 1. Kroimy w kostki 2.5-3 cm Z polowy
Viola cooks with passion
Wieprzowa polędwiczka w musztardzie i białym winie 218odcedzamy ,dzielimy na mniejsze kawalki -kąpiemy w rozklepanych jajkach i taczamy w bulce tartej -smazymy na zwyklym oleju ale nie przesadzajmy z iloscia czesto przewracajac Emotikon wink **************************************** Ziemniaki ze szpinakiem : wrzucamy bezposrednio do pieca na okolo 40 min 200°C w obierkach,wczesniej solimy troszke dodajemy oliwy i szpinaku swierzego badz mrozonego **************************************** Po 10 minutach wrzucamy nasza
Viola cooks with passion
PIERŚ Z KACZKI w sosie pomarańczowo-śliwkowym 195kładziemy naszą kaczkę dusząc ją około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu. WYKŁADAJAC NA TALERZ DAJCIE PONIEŚĆ SIE FANTAZJI Dodatkiem do tego dania były pieczone ziemniaki ,karmelizowana kukurydza,i roladki z fasolki szparagowej z boczkiem
Viola cooks with passion
Ryba -filety z Mintaja 180takiej marynacie około 20 min żeby ryba przeszła cytryną. Następnie panierujemy w rozklepanym jajku i mące Smażymy na gorącej oliwie . Polecam Surówkę z kapusty i ziemniaki z koperkiem Smacznego
Viola cooks with passion
Trid -Maroko 217Trid jest odpowiednikiem tak jak by naszych naleśników w Maroko i je się go na śniadanie z dżemem czy powidłami powidłami ale jest również dodatkiem zamiast np. ziemniaków do głównych potraw jak np.R'fissa i wiele innych . Nie ma przy tym dużo pracy ale dla początkujących osób takich jak ja jest to wyzwanie, bo dopiero zaczynam poznawać kuchnię Marokańską
Viola cooks with passion