ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1790/2562)

Klops gryczano-pieczarkowy 119

smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę

To co kocham
Surówka z kalafiora i orzechów 119

pierwszym kęsie nie ma watpliwości, że to kalafior. Szczególnie polecana dla miłośników surowego kalafiora, do których zalicza się moja córka Monika. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami z masełkiem i bitką z fileta z indyka, bo tym właśnie delektowaliśmy się na obiad. Składniki: • 1 mały kalafior • garść orzechów włoskich lub pekanów • pęczek natki

To co kocham
Aroniówka korzenna czyli nalewka z aronii 146

umyć, osuszyć i wsypać do słoja. • Dodać cukier, pokruszony cynamon, rozciętą wanilię, goździki i startą skórkę z pomarańczy. • Włożyć do słoja tłuczek do ziemniaków i lekko ubić owoce aronii. • Zalać spirytusem, wodą i miodem. Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce, potrząsając słojem codziennie. • Odstawić nalewkę jeszcze na 3 tygodnie

To co kocham
Daktylowe kule z amarantusem 153

prażonych jak popcorn ziaren amarantusa. Amarantus nazywany jest zbożem XXI wieku. Należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki, wraz z kukurydzą, fasolą i ziemniakami, stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków. Ziarna amarantusa są cennym źródłem błonnika i łatwo przyswajalnego białka, zawierają komplet aminokwasów egzogennych.. Również są bardzo bogate

To co kocham
Chleb ryżowy bezglutenowy 143

się kończy albo już go nie ma. W moim osobistym rankingu moich chlebów bezglutenowych ten jest na drugim miejscu, po  chlebie gryczanym z ziemniakami. Mam jeszcze w planie chleb z dodatkiem ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. Składniki: • 300 g mąki ryżowej • 150 g mąki gryczanej • 50 g mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

To co kocham
Placuszki ziemniaczano-serowe 127

mąki ziemniaczanej • 1 łyżka posiekanego koperku • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Groszek zielony ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i zmiksować lub utrzeć. • Ziemniaki utłuc z groszkiem, dodać biały ser, mąkę ziemniaczaną, koperek, przyprawy i zagnieść lekkie ciasto. • Na stolnicy podsypanej mąką rozpłaszczyć ciasto i wyciąć kółka. Ciasto jest delikatne

To co kocham
Polenta 107

domu jeszcze nie gościła, więc ostatnio postanowiłam to zmienić. Piekłam łososia w ziołach i nie mogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie

To co kocham
Konfitura żurawinowa z jabłkiem i cytryną 116

dodać jabłka i wyciśnięty sok z cytryn. Odstawić na 1 godzinę. • Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę owoców. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Umieścić gorącą żurawinę w słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem

To co kocham
Żurawina z miodem i kolendrą 129

zmielone nasiona kolendy (ja mielę w elektrycznym młynku do kawy), sól i sok z cytryny. • Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść połowę owoców. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. Na koniec dodać wódkę i jeszcze chwilę pogotować. • Umieścić gorącą żurawinę

To co kocham
Sos żurawinowy w słoiku 131

przebrać z szypułek i listków. • Żurawinę zasypać cukrem i wlać wino. • Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę owoców. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Po usmażeniu zmiksować na gładki krem i ponownie zagotować. • Umieścić

To co kocham
Świąteczna żurawina z pomarańczami i cynamonem 185

cukrem, dodać skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na 1 godzinę. • Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę owoców. • Dodać cynamon i zmielone lub starte w moździeżu goździki. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Umieścić gorącą

To co kocham
Pulpety indycze z mozzarellą 144

więcej na dwa obiady, jest to niemożliwe, bo znikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują z ziemniakami puree. Składniki: • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 bułki kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka suszonego majeranku • minikulki

To co kocham
Powidła śliwkowe bez mieszania dla leniwych 165

można go odlać do osobnych słoiczków. Moje śliwki nie były zbyt wodniste, więc nie odlewałam soku. • Ja moje powidła na koniec ubiłam tłuczkiem do ziemniaków, aby rozdrobnić śliwki. • Gorące przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić, odwrócić i pod kocyk

To co kocham
Dżem z dyni z nutą pomarańczy i wanilii 162

przeciąć wzdłuż i wyjąć nasiona, które należy dodać do dyni. • Następnie gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, pod koniec utłuc dynię tłuczkiem do ziemniaków. • W międzyczasie sparzyć skórkę jednej pomarańczy i cytryny, po czym zetrzeć na drobnej tarce. • Z dwóch cytryn wycisnąć sok. • Pomarańcze i jedną cytrynę obrać

To co kocham
Krokiety z ruskim nadzieniem w waflu 209

farsz, czy to z pierogów, czy też braknie naleśników do krokietów tradycyjnych. Tak się złożyło, że został mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce

To co kocham

Proponowane wyszukiwania