Mięso mielone z cukinią, marchewką i pomidorami 869Proste i niewymagające danie, świetne na leniwe dni, kiedy nie chce nam się gotować. :-) Pasuje do każdego dodatku: kasz, ryżu i ziemniaków. Do tego obowiązkowo surówka! 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 cukinie 4 marchewki 4 pomidory sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Cebulę i pomidory obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cukinię i marchewkę
Szefowa kuchni
Gulasz z pieczarkami i papryką 742Gulasz z pieczarkami i papryką to moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego
O kuchni z uczuciem
Wątróbka z kurczaka z cebulką 187blogu nie ma przepisu na klasyczną wątróbkę drobiową podsmażoną z cebulką. Ta cebulka właśnie jest tu niezbędnym dodatkiem - zawsze robię jej dużo i wyjadam z przyjemnością, posypuję nią również ziemniaki. Przepis jest bardzo prosty ale bądźcie uważni - tu liczą się minuty, bo wątróbka zbyt długo smażona lub posolona na początku może zrobić się twarda
Milion Smaków
Kurczak pieczony z czterdziestoma ząbkami czosnku 183się do wykorzystania. Z powodzeniem można też wykorzystywać zielone pędy, ten taki jakby szczypiorek. Drobno posiekane pędy idealnie sprawdzą się np. w plackach ziemniaczanych. Dodaje się je do startych ziemniaków i placki zyskują zupełnie nowy smak. W ogóle czosnek można dodawać do każdej potrawy. Uwydatni i wzmocni jej smak. A my dzisiaj chcieliśmy przedstawić Wam klasyczne danie kuchni francuskiej, czyli
Marder&Marder Manufacture
Zupa pomidorowa z warzywami 153przyjemnie....no i ten aromat świeżego lubczyku <3 Składniki 1/2 kalafiora 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 kapelusz suszonego podgrzybka 50 g kaszy pęczak 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 gałązka natki selera korzeniowego 1 gałązka natki pietruszki 1 gałązka lubczyku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego
R'n'G Kitchen
Peruwiańska polewka śniadaniowa z quinoy 175bidi-language:#0400;} W Peru dużą popularnością cieszą się uliczne garkuchnie. W drodze do pracy można kupić kanapkę, owsiankę, a nawet zupę, a po południu smażonego w cieście ziemniaka lub ryż na mleku. Jedną z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych jest gorąca polewka z quinoy, którą właścicielki ulicznych kramów nalewają bezpośrednio do plastikowych butelek i sprzedają za niecałe dwa złote. Taki
Quinoa Raz!
Quinoa + leczo z cukinią i bezglutenowymi parówkami 182był już pewnie trochę nadszarpnięty. Jednym z jej sposobów na ekspresowy i tani obiad był właśnie słoik leczo :) dodawała do niego pokrojoną, najzwyklejszą na świecie parówkę, gotowała ryż, ziemniaki, albo najlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc mogłam go jeść) i w 20 minut ciepły posiłek dla całej rodziny był gotowy. Kochałam
Quinoa Raz!
Puree z quinoy i topinamburu na grillowanych boczniakach 189spodeczków" do mojego puree z quinoy i topinamburu i tak powstała ciekawa przekąska, którą warto przygotować na sylwestrową imprezę ;) Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego, zamiast ziemniaków, czy klusek. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 250 gram topinamburu kilka dużych boczniaków 1 czerwona cebula klarowane masło kolorowy pieprz sól Wykonanie: Boczniaki myjemy, osuszamy, solimy i grillujemy
Quinoa Raz!
Pasta kanapkowa z quinoy i wędzonej makreli 175Pasta z makreli sprawdza się nie tylko na bezglutenowych kanapkach, ale też jako świetny dip na imprezę do warzyw, lub obiadowy dodatek do młodych wiosennych ziemniaków ;) Tym razem połączyłam makrelę z quinoą, jajkiem i twarogiem, doprawiłam posypałam rzeżuchą, polałam olejem konopnym i wyszło pysznie. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 wędzona makrela około 250 gram 1 jajko ugotowane
Quinoa Raz!
Schab w Sosie Pomidorowym (Bitki Wieprzowe w Sosie Pomidorowym) 221gotującego się schabu, dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy przez minimum 20 minut. Dodatkowo sos możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i soli. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Strona
Wątróbka smażona po wiedeńsku 182dziczyznę. Wracając do wątróbki (*)... Wyszła niezwykle smaczna i przyznam, że panierowanie to ciekawy pomysł, który mojej rodzinie bardzo przypadł do gustu. Taka wątróbka idealnie komponuje się z ziemniakami i sałatą. Pycha! 800g wątróbki (użyłam drobiowej; w oryginale cielęca) 1 szklanka mleka sól Panierka: 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: masło do smażenia Wątróbkę namoczyć (około
Di gotuje
Kąski z kurczaka w chipsach + film 326Pyszne i chrupiące kąski z kurczaka w paprykowej panierce z chipsów to świetna propozycja na domowe imprezy, w towarzystwie ulubionego sosu lub ketchupu smakują najlepiej. Podane na obiad z ziemniakami lub frytkami i sałatą, stanowią smaczny oraz sycący posiłek. składniki na 4 porcje podwójna pierś z kurczaka 2 szklanki pokruszonych chipsów paprykowych 2 jajka 5 łyżek mąki kukurydzianej olej
Smakowite Dania
Lekkie obiady - polecam na lato 255ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone pomidory malinowe z migdałowym pesto! FIT 208oczywiście wreszcie są świeże pachnące pomidory malinowe!!! Jak ja na nie czekam cały rok! Po tych pseudo pomidorach oferowanych w sklepach, niby z gałązek a w smaku jak ziemniaki, mogę znów zachwycać się smakiem prawdziwych pomidorów. Uwielbiam je! Chyba za wszystko, za słodycz, za kształty jakie przybierają, za zapach i za smak, i jeszcze za jedno! Przypominają mi smak dzieciństwa
SMYKWKUCHNI
Kapuśniak ze świeżo kiszonej kapusty oraz zupa wietrzenie lodówki :) 176łagodnego -sól, pieprz -olej Fasolkę umyć, obciąć końcówki, obgotować 10 minut, odcedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę w półplasterki, seler w słupki, ziemniaki w kostkę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gałęzie zieleniny. Wszystko zalać wodą tak żeby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw. Podsmażamy na oleju pokrojoną
Kulinarne przemyslenia