Mięsne roladki w ziołach 174nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam duszoną kapustę kiszoną i ziemniaki pure
Kulinarne przemyslenia
Leczo warzywne z kiełbasą 192smacznym , wpadłam na pomysł że dawno nie gotowałam lecza . Talerz tak rozgrzewającego dania jest na wagę złota , zapraszam serdecznie do wypróbowania tego rozgrzewającego przepisu . 1 średnia cukinia 4 ziemniaki średnie 3 papryki czerwone 3 laski kiełbasy zwyczajnej 5 łyżek ketchupu sól pieprz czarny 10 sztuk pieczarek 1 łyżeczka masła 1 kostka
Mój Smak
Roladki drobiowe z cukinią i kurkami 229łyżki),dodać pozostałe kurki,wsypać pieprz kolorowy,przykryć patelnię i dusić ok 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie do dać śmietankę,koperek i danie gotowe. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi
Kolorowa kuchnia Elki
Gołąbki ryżowo-drobiowe w kapuście włoskiej 210Wyrobić na jednolitą masę ,nakładać porcje mięsa na liście kapusty,zwinąć gołąbki. Gołąbki ułożyć w garnku,dodać koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i gotować około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem
Kolorowa kuchnia Elki
Krupnik z kaszy orkiszowej 220seler i por. Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 15 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 15 minut. Mięso wyciągnąć z garnka. Kaszę przepłukać wodą i dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 15 minut aż kasza zmięknie. Mięso oddzielić od kości i dodać
Kolorowa kuchnia Elki
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 212obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie podlać mięso 2-3 łyżkami wody,patelnię nakryć pokrywką i dusić roladki do miękkości. Roladki podajemy na ciepło jako danie główne np z ziemniakami i surówką bądź też na zimno pokrojone w plastry jako przekąska. Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi
Kolorowa kuchnia Elki
Gulasz z karkówki w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki i marchewki 239pokrywę od szybkowaru. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Gotowy gulasz (sos) posmakować i ewentualnie doprawić. Danie podawać z ziemniakami lub pieczywem. Gotowy gulasz (od razu po zdjęciu pokrywy od szybkowaru) Pomysł na danie STĄD
Ugotować
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 290niewielkiej ilości oleju z obu stron, po 6-7 minut na średnim ogniu, przekładamy już gotowe do sosu. Podgrzewamy razem i podajemy – po amerykańsku, z tłuczonymi ziemniakami (jestem pewna że Salisbury przewraca się dzisiaj sześć stóp pod ziemią jak widzi tą herezję) a ode mnie z polskim akcentem, z sałatką z kiszonych ogórków. W tym zestawie – głośne mniam mniam
Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie śmietankowo-ziołowym 214danie. Do sosu można dodać swoje ulubione zioła, mogą być zarówno świeże jak suszone. Tak przyrządzonego kurczaka można podać z różnymi dodatkami, pasuje zarówno do makaronu, kaszy jak i ziemniaków. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól posiekana natka pietruszki Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę
Monia miesza i gotuje
Biała zupa kalafiorowa z twistem 206Składniki: 1 1/2 litra wody 1 mała cebula 1 średni kalafior 1 łyżka masła 1 mały seler 2 małe pietruszki 1 jabłko (kwaskowe) 1/4 łyżeczki białego pieprzu 2 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany (12% do zupy) bagietka do serwowania Kroimy wszystkie składniki w dużą kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy 30 minut na małym
mecooks
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 327kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle. Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu
Cooking Monster
Kurczak pieczony w piekarniku 245Takiego kurczaka można upiec razem z ziemniakami, szybko i bez problemu, włączamy piekarnik, a obiadek robi się sam. Mięso wcześniej natarłam wcześniej przyprawami, można użyć gotowej, ulubionej mieszanki, jednak zachęcam do tworzenia swoich własnych kompozycji. Kurczaka polecam ze wsi, jeśli nie macie dojścia, to szukajcie w sklepie kurczaka zagrodowego , warto, mięsko jest delikatne, pyszne..mniam;) kurczak
Takie tam pichcenie
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 246Polecam wszystkim fanom buraków (i nie tylko :)) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia buraków Składniki: 3 buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy
Kolizje Smaków
Surówka z pora i czerwonej papryki. 224Posiekane pory, paprykę, pietruszkę i ko perek wymieszaj razem. Dodaj śmietanę , dopraw do smaku zmielonym świeżo czarnym pieprzem i solą. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie razem. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięs em. Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych wła ś ciwościach pora , warto przeczytać, nawet nie wiesz jak cenne jest to warzywo
Przepisy i porady kulinarne
Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem z jarzębiny 264mniejsze części jabłko ( bez gniazda nasiennego) i podgrzewaj do momentu popękania skórek na jarzębinie. 3. Ugotowane owoce możesz przetrzeć przez sito, chcąc pozbyć się pestek lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków/ zmiksować, jeżeli pestki to nie problem. 4. Mus owocowy zmieszaj z cukrem i sokiem z cytryny - gotuj na małym ogniu przez 1-2min. 5. Gorącym dżemem wypełniaj wyparzone słoiki
Kuchnia w Słońcu Skąpana