Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem 246Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem
Kulinarne przygody Gatity
Pieczeń z sarny 179wino, dodać grzybki suszone i piec jeszcze 40 minut. Piec bez przykrycia. W miarę potrzeby podlewać minimalnie wodą. Mięso odwrócić. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Smacznego, podawać z ziemniakami
Kuchnia Pokoleń
Tradycyjna sałatka warzywna 229tylko z samym majonezem… ja Wam pokażę w jaki sposób przygotować ją na trochę inny sposób. Tradycyjna sałatka warzywna – składniki 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 4 ziemniaki 4 jajka 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól pieprz szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka cukru Tradycyjna sałatka warzywna – przygotowanie Jajka gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Samotna, zimowa, brukselkowa zupa, której nie musisz jeść sam 263mogłyby „iść do śmieci”. Zwykle składała się z podwiędniętej włoszczyzny, którą moja mama trzymała w dużym plastikowym wiadrze pod kuchennym blatem. Jak na Polkę przystało, dodawała do niej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście, aby je „dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała
Jem więc Jestem
pyszna fasolka w pomidorach... 205ostry sos pomidorowy, wsypać paprykę mieloną do sosu dodać fasolę z wodą po gotowaniu, dodać przyprawy pozostałe i gotować z 15 minut na średnim ogniu, podawać do pieczywa lub ziemniaków - taka fasola jest najlepsza na drugi dzień po ugotowaniu..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty 204Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Suszone podgrzybki, borowiki – 120g Woda do namoczenia grzybów – około 500ml Seler – ½ korzenia Pietruszka – 2 korzenie Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 2 sztuki Czerwona soczewica – 4 łyżki Zakwas z kiszonej kapusty – 600ml Czosnek – 2 ząbki Suszony majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Śmietana 12% - 3 łyżki Koperek Masło – 2 łyżki Wykonanie: Suszone grzyby
Kuchnia Bon Appetit
Polędwiczka w sosie z mascarpone 213patelnię wrzucić piórka cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Poddusić całość razem z polędwiczką. Sos zagęścić mascarpone oraz mąką wymieszaną z wodą. Zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem albo świeżym chlebem
Magiczne Życie Marty
szybkowar-udka z gęsi w sosie własnym... 238mniejszym ogniu z40-45 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie udka wyjąć na talerz, do wywaru wsypać mąkę i mikserem wszystko zmiksować, zagotować do zagęszczenia sosu, podawać z ziemniakami np. czerwoną kapustą z mojego przepisu "zobacz TUTAJ" - smaczne, aromatyczne danie z gęsią..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczne śledzie w śmietanie i mascarpone 202nadzieję, że Was nie zanudzę ale dziś znów mam propozycję na śledzie. Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem. Już możecie je przygotować na Wigilię. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
“40 przepisów Królowej Fasoli” – recenzja 194świat Pięknego Jasia, tradycyjnie uprawianej na tyczkach odmiany fasoli, wprowadza nas jej królowa, pani Janina Molek z Doliny Dunajca. Polska kojarzy się raczej ze 40 potrawami z ziemniaka niż z fasoli, ale Mikołaj Rey wierzy w jej nieodkryty jeszcze potencjał. Nie można się nie zgodzić, patrząc zwłaszcza na pasztety i liczne desery z fasoli. No właśnie. Fasola na słodko
Ugotowane pozamiatane
Krem z buraka i soczewicy 257jakaś zupa. Akurat byłam w Biedronce. W lodówce z warzywami znalazłam krem z buraka. Burak - super, będzie zdrowo. Biorę. Ale, ale... Sprawdzam skład: Woda, marchew 24%, soczewica czerwona 12%, ziemniaki, cebula, por, sól, olej rzepakowy, czosnek, przyprawy, ekstrakt z papryki. Ile za te 450 ml? Jakieś 5 zł. Może jednak zrobię sama? Wzięłam buraka i marchew. Resztę składników miałam
Mama z Motylem
KARMELOWO - PIERNIKOWE TRUFLE BAJADERKI 224łyżki sparzonej wrzątkiem żurawiny - 2 łyżki masła orzechowego - 1 cukier waniliowy Wykonanie: Daktyle i żurawinę zmiksuj blenderem. Masło stop w rondelku dodaj wszystkie pozostałe składniki, masę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. W dłoniach formuj kule i odkładaj na kratkę. Wstaw do lodówki na 20 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżka kakao
SMYKWKUCHNI
Kapuśniak z kaszą jęczmienną 184Sposób przygotowania: Żeberka razem z przyprawami i obraną cebulą przekładamy do garnka, zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy
Bajeczna Kuchnia
Pieczone chipsy z batatów 148Chipsy z batatów nie są zdrowsze niż tradycyjne chipsy z ziemniaków (pod warunkiem, że jedne i drugie robimy w domu). Smakują za to inaczej, więc warto spróbować. Są lekko słodkie (jak to bataty) ale dobrze się sprawdzą do pochrupania lub jako dodatek do innych dań
Milion Smaków
25 przepisów na zapiekanki 378grzybami 5. Zapiekanka jajeczna z brokułem 6. Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami 11. Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem
Tradycyjna Kuchnia