niej trochę rzadszej śmietany i wszystko dobrze wymieszaj. Do tak przygotowanej śmietany włóż śledzie. Całość odstaw na chwilę do lodówki. U mnie w domu takie śledzie podaje się z ziemniakami z wody (jako danie obiadowe) lub z pieczywem (jako przystawkę). Takie śledzie w śmietanie można także przygotować z solonych śledzi w całości. Trzeba je tylko przed moczeniem dokładnie oczyścić
blog.moje-pasje.infodawna chciałam przygotować zupę chrzanową i doszłam do wniosku, że okres wielkanocny to dobry pretekst, aby taką zupę w końcu ugotować. Chciałam przygotować czystą zupę bez dodatków ziemniaków (taką może zrobię przy innej okazji), w ten sposób powstała klarowna zupa z chrzanem, bazującą na pysznym rosole, który ugotowałam dzień wcześniej. W tej zupie bardzo istotny jest wywar, ponieważ
Codzienne Gotowaniedawna chciałam przygotować zupę chrzanową i doszłam do wniosku, że okres wielkanocny to dobry pretekst, aby taką zupę w końcu ugotować. Chciałam przygotować czystą zupę bez dodatków ziemniaków (taką może zrobię przy innej okazji), w ten sposób powstała klarowna zupa z chrzanem, bazującą na pysznym rosole, który ugotowałam dzień wcześniej. W tej zupie bardzo istotny jest wywar, ponieważ
Codzienne Gotowanieczym nie wiedzieli co zrobić z resztą, która zwykle nam się przeterminowywała i była wyrzucana. Co bym ugotowała z tej książki? Tak jak kuchnia polska to 100 dań z ziemniaka, kuchnia bliskowschodnia to 100 dań z bakłażana. Ja nie jestem aż taką fanką bakłażana. Na pewno zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią
Ugotowane pozamiataneząbki czosnku. Całość chwilę smażymy, po czym podlewamy wodą i dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i posypujemy koperkiem lub posiekaną natką. Podajemy z ziemniakami i delikatną surówką np. z marchewki
Walijskie Pichceniepieprz, majeranek, przeciśnięty czosnek i wlać zimną wodę. Kilka minut wyrabiać ręką, aż masa będzie jednolita. Doprawione mięso włożyć do szynkowara wyłożonego specjalnym woreczkiem dokładnie ubijając, np. tłuczkiem do ziemniaków, aby nie było w nim pęcherzyków powietrza. Szynkowar zamknąć i umieścić w lodówce na 24 godziny. Następnego dnia do wysokiego garnka wlać wodę i postawić na ogniu. Na dnie garnka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzełożyć do foremki wyłożonej papierem, ( ucisnąć) na wierzch położyć plastry boczku Piec ok. godziny w temp. 180*C, ja piekłam w prodiżu. Jeśli mięso podamy na ciepło do ziemniaków i dodamy surówkę to będziemy mieć świąteczne danie
Proste PotrawyOstatnio bardzo zasmakowały mi bataty czyli słodkie ziemniaki. Już od dłuższego miałam zrobić z nich właśnie frytki, ale jakoś zawsze odkładałam to na inną porę. W ostatnim tygodniu byłam z wizytą u przyjaciółki we Francji i przyrządziłyśmy sobie takie oto frytki. Wyszły pycha, a po powrocie do domu zrobiłam je jeszcze raz! Składniki 1 surowy batat oliwa z oliwek
Delusional TrineZiemniaki ubijane z masłem z dodatkiem koperku i szczypiorku. Polędwiczka smażona (marynowana w oleju z dodatkiem czosnku i bazylii, dodatkowo przyprawiona solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi). Smażone warzywa - cukinia i papryka z dodatkiem soli, czosnku niedźwiedziego, pieprzu cayenne i papryki słodkiej
JejKuchniaUpieczone roladki mają dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut przed nałożeniem na talerz. Podawać z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Ja dodatkowo przygotowałam dip paprykowy. Składniki dipu paprykowego: ok. 130 g sera typu feta (to jest ok. 1/2 standardowego opakowania) 200 g kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennaTaki obiadek można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Duży wybór można sobie wybrać co kto lubi. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze pokroić podłużne grube kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, obsypać włoskimi suszonymi ziołami. Dokładnie wymieszać. Wykonanie – na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę z posiekanym czosnkiem. Smażyć tak długo aż cebulka
Kuchnia Pokoleńwołowy, który podałam na ciepło z sosem pieczeniowym do obiadu, a pozostałość pokroiłam w plasterki jako dodatek do pieczywa. Mięso do obiadu świetnie się komponuje z pieczonymi lub duszonymi ziemniakami, a wędlina doskonała jest z dodatkiem wyrazistego sosu na przykład chrzanowego lub czosnkowego. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: mięso wołowe 1600 g, wino czerwone wytrawne 1 szklanka, owoc jałowca 10 ziaren
kulinarne odsłony patitemp. pokojowej 1 woreczek Multigrano z siemieniem lnianym Risana sól himalajska i czarny mielony pieprz do smaku opcjonalnie posiekany koperek do posypania dania *u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach, 70% warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona i zielona papryka) Przygotowanie: Multigrano z siemieniem lnianym gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (20 minut
Słodkie okruszkirozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C – 180°C. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy, tylko ładnie przezroczysty sos. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem miętowym
stajnia gołębie od kuchniżółtym serem.Na to warzywa i sos czosnkowy. Oto kapsalon :) Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Z podanych składników zrobiłam dwie porcje. Składniki: kilka ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ja miałam średnią) 100-150 g sera żółtego warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka) olej do smażenia frytek przyprawa gyros Pierś pokroić
Agusiowe smakołyki