Sos paprykowy z indyczym mięsem 209wcześniej mięso. Przecier mieszamy z wodą, oregano i cukrem, zalewamy paprykę z mięsem i chwile razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych lub z cukinii np. placki z cukinii
Kulinarne przemyslenia
Rozgrzewający krem z kukurydzy 228klimat dzisiejszego dnia i zimowej aury. Słodko- pikantny krem z kukurydzy sprawdzi się wspaniale podczas zimowego obiadu, czy kolacji :) Rozgrzeje i zaskoczy trójwymiarowym smakiem, zaczynając od kremowej słodyczy słodkich ziemniaków i kukurydzy, przechodząc łagodnie do pikantności chili i rozgrzewającego imbiru. Do tego delikatny cytrusowy aromat kolendry- bez glutenu i bez mięsa! Zimowa poezja dla podniebienia! Nie czekajcie dłużej i rozjaśnijcie
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Soczysta pierś z kurczaka – rozmarynowo-cytrynowa 317blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki. Sos spod mięsa możemy użyć do polania ziemniaków, ryżu, makaronu – zjedzcie jak lubicie. SKŁADNIKI 3 średnie piersi z kurczaka 40g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka miodu 2 duże ząbki czosnku 1 pełna, z lekkim czubem, łyżeczka ziół toskańskich
Karo in the Kitchen
Pulpeciki rybne w sosie słodko-kwaśnym 213słodkim niż kwaśnym, choć ilość przypraw można dać według własnego uznania. Pulpeciki przygotowałam z mrożonego morszczuka, ale równie dobrze można je zrobić z innej ryby. Można je podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Inspiracją do zrobienia pulpetów był przepis Jamiego, w wersji oryginalnej są z kalmarów i mrożonych krewetek, ja wolę jednak białą rybę :) W wersji bezglutenowej bułkę tartą należy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa pokrzywowo-szczawiowa 217pietruszki 2 listki laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka domowej vegety 1 łyżka klarowanego masła 1 cebula 4 jajka 100ml śmietany 18% sól pieprz opcjonalnie: 1-2 ziemniaki Pokrzywy i szczaw opłukać, pokroić drobno. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w półtalarki. W garnku zagotować 1-1,5 litra wody (w zależności jak duże były garście szczawiu
Obiad gotowy
Szczaw do słoików na zimę 272była to zupa głównie sezonowa, choć babcia zawsze robiła kilka słoików szczawiu na zimę, by i poza sezonem dogodzić wnuczce:) Szczawiową uwielbiam do dziś, zarówno taką tradycyjną z ziemniakami, jak i moje wariacje na jej temat - np. z pokrzywami. Ale do tej pory gotowowałam ją zazwyczaj tylko latem. Zapomniałam zupełnie, że przecież można zrobić zapas siekanego szczawiu do słoików
Obiad gotowy
Grillowanie z Sokołowem i magazynem Kukbuk 228okazję się przekonać, że potrawy grillowane na gazie, jak i na węglu smakują tak samo. Każdy z uczestników wylosował sobie przepis na potrawę, którą musiał przygotować. Mnie przypadły grillowane ziemniaki z boczkiem i serem. Okazało się, że takie samo danie przygotowuje Grażyna, więc połączyłyśmy siły;) Wszyscy mieli ręce pełne roboty. Naprzeciwko nas Anita wzięła się za krojenie warzyw, inni kroili
Obiad gotowy
6 numer Magazynu Aromat 180Magazynu Aromat to zapowiedź nadchodzącej jesieni - pachnie jabłkami, szeleści kartkami niczym spadające liście. Pełno w nim przepisów na faszerowane warzywa, kasze, przetwory, małe słodkości oraz kilka moich przepisów z ziemniakami w roli głównej. Znajdziecie tu także kalendarium wydarzeń kulturalno-kulinarnych z naszego regionu na najbliższe 3 miesiące, relację w Pikniku Smakosza, recenzję szaszłykarni Gruzja oraz inne artykuły pełne inspiracji. Bardzo
Obiad gotowy
Roladki wieprzowe z serem i suszonymi pomidorami 305minut. Jeśli w trakcie duszenia płyn wyparuje, należy podlać jeszcze odrobinę wina lub gorącej wody. Po 20 minutach wlać śmietankę i dusić kolejne 10 minut. Roladki podawać z gotowanymi ziemniakami, kaszą na sypko, warzywami. Smacznego
Obiad gotowy
Gulasz wieprzowy. 309wino . Dodać gorący bulion ,przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez godzinę.W międzyczasie dodać jeszcze przecier pomidorowy . Gotować do miękkości mięsa. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Przepis z moimi zmianami na podstawie Kwestii Smaku
Ladylaura.
Młode kartofelki z koperkiem i schab w sosie musztardowym 197Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem;) Schab idealny na elegancki obiad. Przygotowuje się go dosyć szybko i dość szybo znika;) Składniki: kotlety schabowe około 1-1,5 cm sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki olej do smażenia sos: 300 ml śmietanki 30 % 2 łyżki musztardy czosnek 1 ząbek 1 łyżeczka natki pietruszki
Życie zaczyna się w kuchni
Racuchy z twarogu z budyniem bananowym 220każdy – łącznie 120 g) - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - olej kokosowy Dodatkowo: - cukier puder, stewia lub ksylitol - miód lub nektar z agawy Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (mają być grudki), dodajemy żółtka – łączymy składniki. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż bardzo ostrym nożem. Jego tępą stroną wyskrobujemy zawartość wnętrza (ziarenka) i przekładamy do miski z twarogiem. Aby maksymalnie wykorzystać
mojewypiekiinietylko
Kurczak w porach 213dokładnie zamieszać. Pory przełożyć na patelnię z kurczakiem. Doprawić solą, pieprzem i estragonem, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut. Najlepiej podawać z ziemniakami
Bullio
potrawka z kury rosołowej... 180podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając wsypać przyprawy i wymieszać, wlać rosół i gotować do miękkości fasolki dodać kurę i włoszczyznę, krótko zagotować - smaczne potreawka do ryżu, ziemniaków na obiad............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
SER BRIE Z ŻURAWINĄ 199Brie smażony z żurawiną. Ziemniaki pieczone. Mix sałat z pomidorami koktajlowymi i cukinią
JejKuchnia