ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1742/2562)

Barszcz czerwony  na wędzonym boczku 217

dużo soku. Ja lubię bardzo esencjonalny barszcz, więc zawsze daję więcej buraków i do zrobienia zakwasu i do gotowania barszczu. Jest po prostu wspaniały. Do barszczu podałam puree z ziemniaków, okraszonych skrawkami z surowego boczku i posiekanej cebulki. Uwielbiam. Taki barszcz jest idealny na zimną, deszczową pogodę. Jeśli macie ochotę na zupę pachnącą wędzonym boczkiem to polecam ten właśnie barszcz

Kuchnia u Krysi
Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym 136

domowych. ;) Swojego kurczaka, ze względu na brzydką pogodę, pałaszowaliśmy w domu z aromatycznym ryżem oraz świeżym zielonym ogórkiem. Sprawdzi się jednak wspaniale w plenerze, z chlebkiem, bułkami czy pieczonymi ziemniakami. Dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni - sos tzatziki, czosnkowy, świeże warzywa czy grillowana kukurydza - wybór należy do Was! Smacznego

Cooking Monster
"SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU" KUCHNIA MENNONITÓW 183

która skarży się na swój los „cudzoziemki”, doświadczającej przykrości ze strony gospodyni folwarku wilanowskiego.   Przygotowywaliśmy następujące dania: - Brazylijska zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków  i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem

SMYKWKUCHNI
Łączenie smaków FOODPAIRING 291

połączeń smakowych: KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA IMBIR+SER FETA OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK WANILIA+LIMONKA+CYNAMON JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK CYNAMON+TYMIANEK+KURCZAK W CIEŚCIE OGÓREK+RÓŻA POMIDOR+TRUSKAWKA+AWOKADO+MOZZARELLA KUMIN+MIĘTA WIEPRZOWINA+CZOSNEK+CYNAMON+ANYŻ+MIÓD ORZECHY+SZPARAGI PROSTUCCIO+MELON SZAFRAN+BIAŁA

Kuchnia PROzdrowotna
Fit kotlety z piersi kurczaka 132

marchewką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć jeszcze chwilę. Następnie przełożyć do miski i zblendować. Można formować kotleciki lub ułożyć uzyskaną masę bezpośrednio na talerzu. Podawać z ziemniakami lub z samymi warzywami. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego

Mojewlasne.pl
Sznycle z mięsa wołowego z serem 125

sposób. Zdjąć sznycle z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Do każdego wgłębienia włożyć krążek sera. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do 220 C na 10 minut. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pulpeciki inaczej 129

smaku. Bardzo delikatnie mieszamy. Zupa powinna postać przed podaniem 30-60 minut. Będzie miała wtedy bardziej wyrazisty smak. Przed podaniem podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami puree

Kulinarne przemyslenia
Ciasto z kaszy jaglanej, batata, selera naciowego, pod kołderką z mozzarelli, na ostro z nutą słodyczy 211

sobie wyszedł idealnie, ale w połączeniu z kaszą skomponował się niebanalnie. Mozzarella całość wykończyła, a rukola swojego smaku dołożyła. To znakomita propozycja przystawki, na gorąco podana, lub zamiennik np. ziemniaków do głównego dania.  Tych 👫👪, których na smakowanie zaprosiłam, o odgadnięcie składników  👅 poprosiłam. Z apetytem zjadali, ale z wymienieniem produktów kombinowali. Kaszę, mozzarellę podali bez wahania, ale do końca

Moniki Smakołyki
Schab pieczony po sztygarsku 273

panowie go uwielbiają. Na Śląsku to danie podaje się od dawna, przeważnie na uroczystościach rodzinnych lub świątecznych obiadach. Doskonale pasują do niego kluski śląskie , ale równie dobrze smakuje z ziemniakami czy kasza. Obok śląskich rolad schab sztygarski jest jedną z bardziej znanych potraw regionu. Mocny aromat czosnku i kminku nadaje mu cudownego charakteru, a po przekrojeniu oczko kiełbasy mruga zachęcając

Smaczna Pyza
Kluski marchewkowe z pietruszkowym masełkiem 172

obiad. W energetycznym, słonecznym kolorze z aromatycznym masełkiem pietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne kopytka, jednak bliżej im do leniwych. Przygotowane bez ziemniaków, za to w swoim składzie mają twaróg. Ciasto jest zwięzłe, przyjemne i łatwe do współpracy, a kluseczki są mięciutkie i dosłownie rozpływaja się w ustach. Tani, kolorowy i pyszny obiadek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mus z tapioką 122

uprawę rozpoczęli brazylijscy Indianie. To najpopularniejsza i najpospolitsza roślina uprawna w Afryce, Azji i Ameryce. Zajmuje jedno z najważniejszych miejsce w tamtejszym menu (podobną rolę w naszym jadłospisie odgrywa ziemniak). Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów, musów. Tapioka ma neutralny

Tylko pysznie
Ruskie pierogi które wyszły bosko 145

miałam pierogi. Wszystko fajnie i pięknie, rodzina zadowolona zgodziła się bez wahania. Schody zaczęły się pojawiać gdy trzeba było wybrać farsz. Każdy chciał inny. Ja chciałam farsz ze smażonych ziemniaków, a moje pociechy owoce lub mięso lub na ruskie. Po długich negocjacjach wygrała opcja ruskich pierogów. Na ciasto: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Sałatka z kurczakiem 158

przyszła, za oknem śpiewają ptaki wesołym głosem. Człowiek jakoś czuje się lekko. Chce się żyć! No to dziś szybkie danie doskonale wpisujące się w nasz nastrój. Można zjeść z ziemniakami, chlebem, kaszą, kluskami albo bez niczego. Pyszna sałatka sama się obroni. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Placki plantanowe z batatem 165

mąki 1 łyżeczka soli olej do smażenia Dodatkowo cukier puder truskawki twarożek jogurtowy Obierz batata i zmiksuj. Obierz batata i zetrzyj na race o małych oczkach tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane . Dodaj do zmiksowanego plantanu z jajkami, solą, mlekiem i mąką.Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż małe placki. Podawaj z twarożkiem, truskawkami

codojedzenia
Gulasz z indyka i z marchewką w sosie pomidorowym 214

się pokrywa od szybkowaru. Gotowy gulasz (sos) posmakować i ewentualnie doprawić. Na sam koniec zagęścić mąką rozpuszczoną w zimnej wodzie i całość ponownie zagotować. Danie podawać z kaszą lub ziemniakami

Ugotować

Proponowane wyszukiwania