ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1741/2562)

Pstrąg smażony w całości 144

końca.  Ryba na pewno będzie pryskała.  Jeśli będzie przykryte zupełnie ryba się uparuje a nie usmaży.   Usmażoną rybę podawać skropioną soczyście sokiem z cytryny, z dodatkiem ziemniaków i surówki, można też z chlebkiem lub bez żadnych dodatków. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz z białej kiełbasy i pieczarek 133

wody lub mleka, zagotować. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Z solą należy uważać, bo kiełbasa daje słoność. Ja właściwie w ogóle nie dosalałam.  Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem oraz dodatkiem jakiejś kwaśnej surówki lub ogórków kiszonych. Gulasz dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
PĘCZAK Z WARZYWAMI 197

się, że ryby wiedzą co dobre! Bo pęczak jest pyszny! Bardzo odpowiada mi jego delikatnie orzechowy smak. Odkąd poznałam jego smak ... sypię go, gdzie tylko się da 😊 Zamieniam np. ziemniaki w zupie na pęczak, gotuję go do gulaszu, a ostatnio zrobiłam z warzywami. Pod tą postacią był dodatkiem do gotowanych klopsików . Danie wyszło tak pyszne, że od samej kaszy

Walijskie Pichcenie
Majowa zupa z pokrzywą 136

mnie dzisiaj pyszna majowa zupa z pokrzywą  Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub udko 2 spore szklanki młodych czubków z pokrzywy 3 marchewki 3-4 ziemniaki kawałek selera kawałek białej części pora mała cebula 1-2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego śmietanka 30% 2 spore łyżki masła sól, pieprz do smaku opcjonalnie posiekana natka pietruszki

W garach u Gosi
Tradycyjny schabowy 161

Kotlety schabowe to klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Podawany  zazwyczaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Ja mojego  schabowego podałam z purre ziemniaczanym i buraczkami. Składniki: 6 kotletów schabowych z kością 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania smalec sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, naciąć błonkę by mięso przy smażeniu

magiczna kuchnia Kasi
Wątróbka z indyka w sosie chrzanowym 120

Wątróbka w sosie chrzanowym to moja propozycja na pyszny obiad. Podałam ją z ziemniakami puree. Wiem, wiem są miłośnicy tego dania i  osoby, które nie jedzą wątróbki. Ja lubię wątróbki tylko drobiowe i takie znajdziecie na moim blogu. Polecam również inne przepisy, które znajdziecie w zakładce PODROBY Składniki 600 g wątróbki indyczej 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego

O kuchni z uczuciem
Pieczeń z golonki w sosie 161

Idealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół

Kuchnia Pokoleń
Młoda kapusta z pieczarkami 193

żeberek. Zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami i kurczakiem bez zasmażki i zagęszczania. Młoda kapusta z grzybami, jest aromatyczna, naturalnie gęsta, podana na gorąco świetnie smakuje z młodymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Potrawy z młodą kapustą są bardzo proste, pewnie każdy umie przygotować coś z młodej kapusty i nie wiem czy moje przepisy są Wam potrzebne? Co robicie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa "majówka" 169

wszystko jest na oko, nie mierzę ilości wody, nie ważę itp. 2 l wody 4 duże pomidory 1 mała papryczka chili [ u mnie suszona] 1 marchewka 1 cebula 4 ziemniaki 1 cukinia [ u mnie ogórek zielony] kawałek zielonej i czerwonej papryki 20 dag białej kiełbasy 40 dag karkówki [ u mnie pierś z kurczaka] natka pietruszki jogurt typu „grecki” 2 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Najprostszy sos pieczarkowy 342

Pieczarki możemy także uprawiać w domu, stwarzając im odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą,  z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas  stwierdzenie, że grzyby nie posiadają

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki bezglutenowe z pieczarkowym nadzieniem 224

zawsze musimy jeść mięso? Okazuje się ze dla większości Polaków nie istnieje obiad bezmięsny. Zakorzenione mamy ze ma być porcja mięsa, pół talerza ziemniaków, no jakaś może suróweczka. Większość naszych mam tak gotuje a ojcowie nie wyobrażają sobie żeby na talerzu pojawiła się kasza, warzywa, coś co będzie lekkie zdrowe i bezmięsne. Dlaczego jesteśmy do tego tak przywiązani? A gdybyśmy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ziemniaczane różyczki 515

Hej! Co zrobić z wędliną, którą kupiliśmy w nadmiarze? Nie ma zmartwienia. Zróbmy ziemniaczane różyczki. Moim zdaniem nie napracujemy się za bardzo, a wszyscy będą zadowoleni

Tylko pysznie
Greckie pulpeciki z fetą wg Aleex 184

fety. 5. Formować okrągłe pulpeciki, oprószyć je bułką tartą i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. 6. Pulpety przełożyć do foremki razem z olejem, można dołożyć ugotowane ziemniaki. 7. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (opcja dół + termoobieg). 8. Przełożyć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Zupa z dużą ilością warzyw, białą kaszą gryczaną zabielana mlekiem kokosowym… 208

DUŻĄ ilością warzyw, białą kaszą gryczaną zabielana mlekiem kokosowym… Składniki: 1000 ml domowego bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 średnie kalarepy 5 dużych marchewek wraz z zieleniną 2 średnie ziemniaki Zioła prowansalskie 5 łyżki mleka kokosowego płynnego 3 łyżki mleka kokosowego stałego 60 g suchej kaszy gryczanej białej Sól i pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy bulion, warzywa myjemy i obieramy, kroimy

madamekuchnia.wordpress.com
Małe Przyjemności – recenzja studia kulinarnego dla dzieci 142

dzieci gotują całkiem skomplikowane dania. Na warsztatach na których była moja siostrzenica (dla dzieci w wieku 4-8 lat) do przygotowania był cały obiad. Dokładniej spiralka z ziemniaków, którą dzieci dzielnie wycinały lekko tępymi nożykami i przyprawiały nowymi dla siebie przyprawami. Do tego była glazurowana marchewka, którą trzeba było obrać, ugotować i wymieszać na patelni z własnoręcznie przygotowaną słodką glazurą

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania