tanich barach, ekskluzywnych restauracjach, także na ulicznych straganach nocą. Można do niej dodać różne składniki tak aby za każdym razem była inna, może być z makaronem, soczewicą, z ziemniakami, z daktylami czy limonką. Dzisiaj harira na moim stole dzięki inspiracji Marty Dymek. Popróbujcie tej wersji bo jest znakomicie sycąca i bardzo aromatyczna. Harira - marokańska zupa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWarzywa korzeniowe z patelni mogą zastąpić nam obiadową surówkę (sałatkę) lub ziemniaki, mogą być zarówno dodatkiem do mięsa oraz samodzielnym … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Warzywa korzeniowe</span> z patelni pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerżurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Żurek wielkanocny możesz podać z ziemniakami, gotowanym jajkiem, czy też kromką razowego pieczywa. Do zupy w trakcie gotowania można tez dodać dodatkowo ząbek czosnku. Wszystko zależy od tego, czy lubisz żurek ostrzejszy, czy delikatniejszy
AniaGotuje.plżółtka oraz chrupiące grzanki. Zupa, która na stałe zagościła w moim jesienno – zimowym menu. Składniki: 2 l wywaru (ja użyłam drobiowego) 600 g gotowanych białych warzyw (seler, korzeń pietruszki, ziemniaki) 1 główka czosnku 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka majeranku chleb na grzanki oliwa z oliwek ocet pieprz sól jajka Przygotowanie: CZOSNEK GOTOWANY W OLIWIE Na patelni umieść pojedyńcze ząbki
Kierunekuchniajakość tego drobiu. Niby taki minimalizm przypraw i dodatków, a efekt zaskakujący. Soczyste mięso i wilgotne nadzienie w środku, a na zewnątrz chrupiąca maślana skórka. Podawajcie na obiad z ziemniakami oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze 1,5 kg) 4 wątróbki drobiowe 3 jajka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g tartej bułki
KierunekuchniaJedna z klasycznych polskich zup (tj. jak pomidorowa, krupnik, kapuśniak, jarzynowa), które po prostu od czasu do czasu, goszczą w naszych domach. Nieco mniej tradycyjne wydanie ogórkowej – bo zamiast ziemniaków dodatek kaszy jaglanej. Podstawą najlepszej zupy ogórkowej są swojskie ogórki kiszone – takie z dodatkiem czosnku, chrzanu i kopru. Idealną kwasowość osiągniemy przez dodanie do zupy wody od tych ogórków! Składniki
Kierunekuchnianią schab. Zawijam w folię spożywczą i okdładam na ok. godzinę do lodówki. Piekę ok 40 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Kroję na kawałki i podaję z puree z ziemniaków i marchewki i sosem porzeczkowym
cinnamonandmintfoodpolane sosem pomidorowym, z dodatkiem mozzarelli i bazylii = CUDO!!! Kolejna przystawka to focaccia nadziana pomidorami, mozzarellą i bazylią. Pizza Margherita! Moja ulubiona! :) Biała pizza (bez sosu pomidorowego) z mozzarellą, ziemniakami i rozmarynem. CUDO! Pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, serem Scamroza suszonymi pomidorami i oliwkami. Biała pizza z mozzarellą, kwiatami cukinii, pomidorkami, serem burrata i szczypiorkiem. Mój faworyt! A na deser
DominikaDolciżadnych dodatków i polepszaczy i jest ok . Składniki 2 słoiczki szczawiu 500 g mięsa ( drobiowe,indycze, wieprzowe) pęczek włoszczyzny ( marchew,1/2 średniego selera,pietruszka, kawałek pora, cebula) kilka ziemniaków 2 jajka ugotowane na twardo mały jogurt … Czytaj dalej Zupa szczawiowa
gotuj ze mnąprzez rękach (ser połączy się nam wtedy dobrze w mięsem). 2. Ręką nabieramy porcje mięsa i formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem, sałatką, ogórkami kiszonymi :-) Smacznego
kruche babeczkipatelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju wykładamy łyżką porcje mięsa formując owalne kotleciki, smażymy z obu stron na złocisto, delikatnie przewracając tak aby się nie rozpadły. Podawać z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonBiała kiełbasa jest doskonała nie tylko w okresie świątecznym, ale idealnie sprawdzi się również w przypadku zwykłego obiadu. Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub puree, a nawet ze świeżym pieczywem. Można ją podawać na wiele sposobów, lecz ja tym razem proponuję Wam jej pyszne połączenie z sosem śmietanowo-chrzanowym. Po prostu palce lizać! Koniecznie spróbujcie. 5-6 kawałków białej
Di gotujegarnka dodajemy śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz po zagotowaniu. Odstawmy na kilka minut nasz sos, będzie on wtedy bardziej gęsty. Pulpety podałam z ziemniakami i sałatką, lecz uważam że smakowałyby równie dobrze w innych wariantach. Smacznego
Dominacja smakuksiążki "Tylko zupy" Wydawnictwa Buchmann W książce znajdziecie 69 przepisów na odtruwające zupy! Składniki na 2 porcje połowa drobno siekanej kapusty 2 marchewki pokrojone w małą kostkę 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojona w słupki 1 rozdrobniona czerwona cebula puszka pomidorów (kawałki) ok.600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól
Z Kuchni Do Kuchni