ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1662/2562)

Kotlety mielone z kurczaka 211

maśle klarowanym. Kotlety powinny się pięknie zezłocić. Jeśli usmażysz je na zbyt dużym ogniu może się okazać że będą jeszcze surowe w środku. Kotlety podawaj z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszą, pieczywem, sałatkami i sosami. Smacznego!   Artykuł Kotlety mielone z kurczaka pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Wieprzowina z warzywami z chrzanem 118

Danie to dostałam o koleżanki z Baligrodu, jest kaloryczne i dające siłę dla drwali z Bieszczad. Składniki: Szynka wieprzowa 60 dag Ziemniaki ½ kg Marchewka 1 szt. Pietruszka 1 szt. Seler ½ szt. Cebula biała 1 szt. Listek laurowy 2 szt. Pieprz ziarnisty 5 szt. Sól do smaku Kminek mielony do smaku 2 łyżki startego chrzanu Natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, zalać

Tradycyjna Kuchnia
Żurek bez mleka (na domowym zakwasie) 297

jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu. Gotowe! Żurek doskonale smakuje z ugotowanymi na twardo jajkami oraz pokrojoną w plasterki białą kiełbasą. Można też dodać do niego ugotowane ziemniaki. Żurek można zabielić śmietaną roślinną, choć nie jest to konieczne. * Kupując białą kiełbasę należy zwrócić uwagę, czy nie zawiera ona mleka lub jego śladowych ilości

Dieta bez mleka
Policzki wołowe w sosie winno - czekoladowym, grillowanym brokułem, groszkiem, karmelizowaną z masłem orzechowym szarą renetą i 100

wędzona słodka i pieprz  na koniec do sosu dodaj sól, czekoladę gorzką  olej do smażenia  Dodatki: pieczony w całości, owinięty folią batat (2h), tak samo pieczone ziemniaki  grillowany na oliwie w tymianku brokuł i groszek  mięta do dekoracji  szara reneta karmelizowana w miodzie z anyżem z dodatkiem masła orzechowego  Policzki wołowe umyłam, osuszyłam

Mango Papaja
QUESADILLA Z MIĘSEM MIELONYM 249

placek tortilli nakłada się łatwo topiący ser, następnie składa się tortillę na pół i ogrzewa, by ser się stopił. Często dodaje się do niej także różne składniki, jak np. ziemniaki, kiełbasę chorizo czy paprykę jalapeno. Tak naprawdę możemy tworzyć różne wersje quesadilli, dodając składniki na które mamy ochotę, a tortillę kukurydzianą możemy zamienić na pszenną 😉 Moja quesadilla jest z wołowym

Kuchnia MagdaLeny
Chilli con carne 150

dodajemy pokrojone na kawałki łodygi selera oraz odlaną z zalewy fasolę czerwoną. Kontyuujemy gotowanie przez kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gotowe danie możemy podać z ryżem czy ziemniakami. Ja osobiście lubię serwować je z tartym żółtym serem, keksem śmietany i nachosami. Spróbujcie Chilli con carne O czym warto pamiętać przygotowując con carne. W sezonie zimowym zostają nam tylko

mecooks
Potaje de Vigilia - andaluzyjska zupa wielkopostna z ciecierzycą, dorszem i szpinakiem 139

Wielkiego Postu. Bardzo prosta w wykonaniu,a do tego smaczna i pożywna. Gotowane warzywa strączkowe z rybą i szpinakiem (warzywo sezonowe). Niektórzy urozmaicają ją pokroijoną w kawałki marchewką i/lub ziemniakiem, a osoby nieprzestrzegające postu w okresie poprzedzającym Wielkanoc - przygotowują także wersję z chorizo zamiast ryby.  Składniki (4 porcje) -300 g ciecierzycy -300 g dorsza bez skóry -250 g świeżego

Zielona Kuchnia
Żur w wersji light czyli na bulionie warzywnym 155

świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi. * Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek Składniki: 1/2 szklanki zakwasu na żur 1 duża marchewka 1 ziemniak 1/2 selera 1 opieczona cebula 1,5-2 litry wody jajka przepiórcze lub kurze najlepiej od szczęśliwych kurek ;) 2-3 pętka białej kiełbasy sól, pieprz do smaku łyżeczka majeranku czubata łyżka chrzanu

Życie zaczyna się w kuchni
SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów 143

dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać, chociażby do pysznych kanapek

Moja Książka Kucharska
Krem z białych warzyw 153

Dziś zapraszam na prosty krem z białych warzyw z odrobiną gałki muszkatołowej i słodkiej żurawiny. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 1 mały kalafior - 2-3 ziemniaki - 1 białą pietruszkę - 1 por (tylko jego białą część) - ćwiartkę selera - 1,5 litra wody (możecie użyć bulion) - 1 kostkę rosołową - pół szklanki mleka - 1-2 łyżki śmietany 18% - szczyptę

Bez Cebuli
Śniadanie z resztek. Śniadanie ZERO WASTE. 104

zapomnianego mango garść suszonej żurawiny, która smętnie czekała w szafce na swoją kolej łyżka złocistego siemienia lnianego uprzednio uprażonego na patelni jedno lekko pomarszczone jabłko, które cudem znalazlam w ...ziemniakach, gdyż najwidoczniej się tam "jakoś" poturlało. parę łyżek domowego soku z malin, który nie został wykorzystany do końca w herbacie łyżka mielonych orzechów laskowych, które znalazłam w pojemniczku w lodówce

Z Kuchni Do Kuchni
Jaglany chlebek bananowy 226

łyżki miodu ( można zastąpić cukrem, syropem daktylowym itp) 3/4 szklanki mleka ½ szklanki oleju ½ szklanki ulubionych bakalii - u mnie żurawina i rodzynki Wymieszać rozgniecione banany (najłatwiej rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków) z olejem, miodem i jajkami. W drugiej misce połączyć ze sobą mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól - wszystkie składniki przesiać przez sito. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dolewając

sierotka maRysia w kuchni
gulasz z karkówki z przyprawą do wołowiny... 162

przykryciem gotować do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, dodać natkę pietruszki podawać z czym się lubi, u mnie ziemniaki i marchew duszona - gulasz z karkówki z przyprawą do wołowiny jest bardzo smacznym, sycącym daniem obiadowym, można podać z czym się lubi.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos z młodej kapusty II 185

gotować na małym ogniu, często mieszając, aż bigos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany koperek. Wymieszać i gotować razem przez około 5 minut. Zestawić z ognia. Bigos podawać z ziemniakami lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 2 litry bigosu, co stanowi porcję dla 4 - 5 osób. Im większa (i pełniejsza) będzie główka kapusty, tym więcej należy

Gospodyni Miejska
Pasztet mięsny z domową ćwikłą 185

słoiczek chrzanu 5 średnich buraków 3 łyżki octu 3/4 łyżeczki cukru  szczypta soli i pieprzu do smaku Przygotowanie: Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków. Starte buraki mieszamy z chrzanem, octem, cukrem i solą oraz pieprzem

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania