Stripsy Rybne 277drobinę zdrowsza wersja popularnych stripsów. Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) słodka papryka w proszku
Słodka Strona
Dip z zielonego groszku z orzeszkami ziemnymi 204którym dzisiaj mowa sprawdziło się u mnie fajnie w połączeniu z grilowanymi warzywami. Można użyć dowolnej kombinacji warzyw i zrobić np. saszłyki. Fajnie pasuje on także do pieczonych ziemniaków, do krakersów czy do solonych paluchów. Tego typu dip jest super rozwiązaniem na przyjęciach, kiedy zapraszamy dużo gości a nie chce nam się gotować Sprawdzi się on oczywiście także
mecooks
Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku 186było pod dostatkiem. Czasy epoki przemysłowej spowodowały, że danie to przeniosło się do miast wraz z rolnikami, gdzie z czasem stało się jednym ze słynniejszych specjałów. Początkowo podawane z ziemniakami, a dzisiaj słynny dodatek do duńskich kanapek — smørrebrød. Æbleflæsk to również ważny element julefrokost — bożonarodzeniowego bufetu, czy po prostu zagryzka do piwa. Podstawą dania są oczywiście bekon
Food Square
Karminadle choby po gruzińsku (Klopsiki a’la gruzińskie) 203żadna 13 nazwa 14 indyka 15 dużych 16 posypcie 17 przepłukać 18 wrzućcie 19 mała patelnia 20 pokroić 21 mniejsze kawałki 22 przypieczcie 23 wymyślne 24 sałatką 25 ziemniakami Artykuł Karminadle choby po gruzińsku (Klopsiki a’la gruzińskie) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchni
Kopytka dyniowe 337lubi również dynię, to wykorzystując zapas dyniowego puree przygotowałam razem z mamą kopytka dyniowe – czas odczarować trochę klasykę. Domownicy byli lekko zaskoczeni. Do przygotowania kopytek nadają się również ziemniaki pozostałe z obiadu. Wystarczy je wtedy przepuścić przez maszynkę. Składniki /dla 4-5 osób/: Czytaj dalej... Artykuł Kopytka dyniowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku
Sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem. 278najciekawszy element. Postanowiłem ją zatem odtworzyć i oto jest: sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem. Mniam. Bardzo szczere mniam. Jeżeli chcecie poznać bardziej tradycyjne zestawienie śledzi z pulkami, czyli ziemniakami w mundurkach (pewnie pruskich żandarmów), to zajrzyjcie do kuchni Marzeny . :) Składniki: 6 płatów śledzi wiejskich 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1 mała szalotka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka majonezu
zadanie-gotowanie
Domowy burger 206smakuje, ja dodaję sałatę, cebulkę, sosy, czasem ogórka czy pomidora Przygotowanie: składniki na kotlety mieszamy dokładnie, formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rumiano Frytki: umyte i pokrojone ziemniaki włóż do wody z lodem na 20 minut następnie rozgrzej olej do 110 stopni i smaż frytki przez ok 20 minut podgrzej olej do 180 stopni i smaż frytki
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Shepherd`s pie czyli zapiekanka pasterza 187Lubicie shepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka , do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza . Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny
codojedzenia
Roladki z kurczaka w boczku 495masłem, na środku układamy farsz zawijamy w roladkę , a następnie owijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym (można upiec od razu z lekko podgotowanymi ziemniakami polanymi oliwą) dodajemy kilka gałązek rozmarynu,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aby roladki
Bon appetit mon amie
Klopsy z kalafiora 219klopsy na złoty kolor z obydwu stron. Ja przysmażyłam je trochę mocniej, ponieważ tak wolę. Po usmażeniu położyć klopsy na papierowym ręczniczku do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać z upieczonymi ziemniakami lub surówką. Wykonanie w thermimix do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć sitko, do sitka włożyć kwiatki kalafiora. Wodę osolić do smaku. Gotować kalafior, czas 20 minut, obroty 2 wyjąć koszyk
Kuchnia Pokoleń
kalafiorowo-pietruszkowe kotleciki... 177szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior ugotować na "al dente" - nie rozgotować, odcedzić z wody dobrze, pałką blendera rozdrobnić ale nie za dokładnie, można również utłuc tłuczkiem do ziemniaków do kalafiora dodać jajko, kucharka, natkę pietruszki posiekaną drobno lub w rozdrabniaczu, paprykę ostrą, mąkę ziemniaczaną, bułki tartej wsypać 2 szklanki i jeśli trzeba to po trochu dosypywać, zależy , ile kalafior
W Mojej Kuchni Lubię
DUSZONE UDKO W PAPRYCE 256przez praskę . Dodajemy do mięsa. Następnie wlewamy ok 3łyżek oleju Wielkopolskiego oraz wodę. Mięso przykrywamy. Dusimy ok 45 min 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami lub kaszą
Gotowanie Patki
PLACKI Z BATATÓW 194Placki z batatów czyli słodkich ziemniaków można przyrządzić na dwa sposoby - wytrawnie i na słodko. Ja zdecydowanie jestem zwolenniczką tej pierwszej wersji czyli wytrawnej, przygotowanej na wzór tradycyjnych placków ziemniaczanych. Bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzięki temu po usmażeniu są chrupiące. Podane z sosem koperkowym lub czosnkowym smakują wyśmienicie! Idealna propozycja na podwieczorek lub kolację 😊 Składniki
Kuchnia MagdaLeny
Zupa Warzywna z Kalarepą i Dynią 135myAmbition Polecam zakupy w tym sklepie ostatnio zakupiłam wiele cudownych produktów. Na zdjęciu także zastawa Ambition którą uwielbiam. SKŁADNIKI: 2 łyżki puree z Dyni 90g kalarepy 130g marchewki 180g ziemniaków 1l. bulionu 1łyżka mąki 1łyżka masła 1łyżka koperku sól pieprz WYKONANIE: 1.Ziemniaki i marchewkę pokroić w grubą kostkę. Zalać bulionem i gotować aż delikatnie zmiękną. 2.Kalarepę zetrzeć na tarce
Dziś Ja gotuje
Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym 223Przygotowałam je zmieszanego wieprzowego i wołowego mięsa. Do sosu dodałam białego wytrawnego wina, przez co zyskał dodatkowego smaku. Mięso możemy podać z kaszą gryczaną, ryżem lub puree z ziemniaków. Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (najlepiej zmielonego w domu) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczka ostrej papryki pieprz
Kulinarne przygody Gatity