kulinarnych. Żyjemy w świecie, w którym coraz więcej żywności nie przypomina już produktów, z których powstało. Odkrycie, że chipsy pochodzą z ziemniaków, a marchew nie przyjeżdża z fabryki na styropianowych tackach może być niespodzianką, nie tylko dla trzylatka. Przekazywanie rodzinnych tradycji kulinarnych uczy
kuron.com.plzagotowujemy. Doprawiamy jeszcze Vegetą i wyłączamy grzanie. Do mięsa i warzyw w brytfannie dokładamy kukurydzę i wszystko zalewamy sosem. Całość pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone mięso podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówką np. z buraczków. Danie bierze udział w akcji
Rozpustne gotowaniedżemu, bo będzie się przypalał przy smażeniu. Pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz wystarczy jeszcze tylko znaleźć odpowiedni garnek… W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka (lub jak kto woli “ jedną cienką fretkę” ) i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Gotowe pączki
Ciastkozercyłyżek cukru (można całkiem pominąć) 0,5 szklanki oleju 25 dag mąki łyżeczka proszku 0,5 łyżeczki sody opcjonalnie pokrojona czekolada WYKONANIE: Banany obieramy, rozgniatamy (użyłam ubijaczki do ziemniaków) odkładamy. Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem i sodą (przesiewamy) Na końcu dodajemy banany. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami , wlewamy nasze ciasto mniej więcej po równo. Pieczemy
Pani na desermąka i śmietana. Przepis oryginalny pochodzi stąd . Lubię przeglądać zagraniczne blogi kulinarne, bo można często wypatrzeć coś ciekawego, albo śmiesznego, jak przepis na typowo polskie „pierogis” z ziemniakami, serem i boczkiem w środku Wróćmy do samych faworków. Smakują inaczej niż te nasze polskie. Tradycyjne faworki są bardziej kruche. Nie te są tak kruche, ale też bardzo smaczne. Gdyby
Mieszam w GarnkuSmaż na rozgrzanym oleju, około 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię ziemniaki tłuczone z koperkiem (dużą ilością koperku 😉 i mizerią lub buraczkami. Są w kuchni polskiej żelazne klasyki: rosół, z rosołu pomidorowa, schabowy, bigos itd. A większość
kuron.com.plrównomiernie warzywa. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, piec 1,5-2 godziny w 200*c na grzaniu góra dół. W trakcie pieczenia, lekko przemieszać. Podawać z gotowanymi ziemniakami posypane natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i Kardamonopiekamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem oraz vegetą, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 90 minut. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub na zimno- pokrojone w plasterki jako przekąskę. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Kuchnia w czekoladzieprzekręcając je na drugą stronę. Sos podczas duszenia odparował i zagęścił się. Odrobinkę wszystko poprószyłam solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pulpety podawałam z kaszą bulgur, można również z ziemniakami jak i z makaronem. Jako dodatek akurat miałam surówkę z kiszonej kapusty → przepis Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąpatelnię z obsmażonymi roladami. Dodajemy startą drobno marchewkę i drobno pokrojonego brokuła. Dusimy pod przykryciem 30-40 minut (w zależności od grubości i wielkości rolad) Podajemy z pieczonymi ziemniakami przekrojone na pół. Można polać powstałym podczas suszenia sosem. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Bon appetit mon amiehindusku, pieczony w całości w piekarniku, delikatny i aromatyczny należy do moich ulubionych przepisow z kalafiora. A trochę się ich już nazbierało: pizza, placki, kotleciki albo kalafior z ziemniakami. Nic dziwnego, to warzywo ma same zalety. Jest niskokaloryczne, ma dużo witaminy C, A, B, E i soli mineralnych. I jest szczególnie polecane w dietach osób z problemami żołądka
dolcevitainmykitchensię dosłowne chwilkę. Składniki: puszka sardynek razem z olejem 2 jajka ugotowane na twardo pół małej cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę 2 łyżki jogurtu greckiego natka pietruszki do dekoracji ziemniak lub batat – ugotowany w mundurku i przekrojony na pół Pełny przepis tutaj. Awanturka – pasta rybna do kanapek Lubicie klasykę? Nie ma nic lepszego rano niż pasta rybna do kanapek
Ugotowane pozamiataneszklanki wody, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj bigos z pajdą chleba lub ziemniakami. Smacznego! *taką piękną zastawę możecie zakupić tutaj English version Meaty cabbage stew with mushrooms (8 servings) Ingredients: 100 g smoked bacon, diced 400 g roasted or fresh pork, diced
karmelowyciasto bananowe? Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem pod koniec dodając po jednym jajku. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao lub karobem. Sodę rozmieszać we wrzącym mleku. Do utartego masła z cukrem i jajkami nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, banany
Kuchcik gotuje