szczypiorku. W sezonie letnim dodaję jeszcze pokrojoną na kawałki żółtą fasolkę szaparagową lub kalafiora. Danie jest lekkie i bardzo smaczne. Rewelacyjnie smakuje z ryżem, ale z ziemniakami też jest ok 😉 Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka bulion liść laurowy ziele angielskie kawałek selera 1 pietruszka opakowanie małych marchewek mała 200g puszka groszku (lub mrożona mieszanka marchewka z groszkiem
Walijskie Pichceniebyło bardzo twarde, zetrzeć na tarce do jarzyn i ugotować. Jest to rodzaj klusek pod nazwą „kasza białkowa” Można jeść z rosołem lub jako dodatek do drugich dań, zamiast ziemniaków. Sprawdziłam dodając do białek mąkę orkiszową. „Kasza” jest przepyszna, sprawdziłam. Jest to rodzaj drobniutkich zacierek, gdzie wodę zastępują białka jajek. Tymczasem zapraszam na chrupiące faworki:) Faworki 450g mąki pszennej
Leśny ZakątekDzisiaj na obiad proponuję delikatne pulpeciki w kremowym sosie musztardowym. Można je podać tradycyjnie z ziemniakami, albo z kaszą gryczaną lub np. jak ja z makaronem. PULPECIKI w SOSIE DIJON Składniki: pulpeciki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia pulpetów tłuszcz do smażenia sos: 3 szkl bulionu 2 listki
Bon appetit mon amieSkładał się z mąki migdałowej, białego cukru pudru (choć z powodzeniem można użyć zdrowszej wersji cukru nierafinowanego, muscovado, czy ksylitolu), syropu cukrowego z limonką i puree, z ugotowanego słodkiego ziemniaka. Jak wiemy, migdały to ważny składnik naszej diety, wzbogacający w prozdrowotne właściwości. Sięgajmy po nie chętnie, a nasz organizm z pewnością nam za nie podziękuje. Te warsztaty to dowód
Gotuj po hiszpańskuKotlety schabowe moczone w mleku i upieczone z sosem majonezowo-cebulowym pod pierzynką z żółtego sera. Aromatyczne, delikatne, miękkie. Podane z puree ziemniaczanym lub ziemniakami pieczonymi z dobrą surówką lub warzywami będą wspaniałym obiadem, nie tylko od święta. Smacznego Kotlety schabowe pieczone pod serową pierzynką SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 5 plastrów
Zasmakuj KuchniKeto pyzy z mięsem to kolejny apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny
Ola la LCHFCzęsto zastępujemy ziemniaki do obiadu kaszą. A jak mam czas, to poza ugotowaniem kaszy próbuję coś z nią jeszcze "wymodzić". Polecam taką wersję. Składniki: 200 g kaszy gryczanej szklanka mrożonego groszku z marchewką 1 mała cebulka sól, pieprz woda / bulion / rosół olej ewentualnie tymianek Sposób wykonania: 1. Cebulkę posiekać, zrumienić na oleju, po czym wsypać suchą kaszę. Smażyć
Kuchnia domowa AniCukier waniliowy łyżeczka łyżeczka octu Śmietana 18% lub 12% 100 ml Soda oczyszczona łyżeczka Cukier puder do posypania Olej lub smalec do smażenia W misce rozgnieść ser tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Do sera dodać pozostałe składniki: przesianą mąkę, żółtka, cukry, ocet oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przełożyć na blat lub stolnicę obsypaną mąką. Ciasto podzielić na 3-4 części
Kulinarne przygodytoffi: masło, garść cukierków toffi Przygotowanie: Do malaksera wrzucamy herbatniki i kruszmy je. Jeżeli nie masz malaksera przełóż je do szczelnej foliowej torebki i rozgnieć wałkiem lub tłuczkiem do ziemniaków – nie musi powstać z nich proszek, tylko drobniejsze cząstki. Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w równą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłka. Chwilę
Życie ze smakiemWARZYWAMI SKŁADNIKI:(na 2 porcje) - kasza gryczana - 1 woreczek (100g) - ciecierzyca (u mnie w zalewie) - 1 puszka(240g) - warzywa na patelnię - 1/2 opakowania (225g) u mnie: cukinia, marchew, ziemniaki, kukurydza, fasolka szparagowa żółta) WYKONANIE: Kaszę gryczaną ugotować. W między czasie poddusić warzywa na patelni (bez dodatku tłuszczu) podlać wodą, dodać ciecierzycę. Kiedy warzywa będą gotowe, dodać kaszę gryczaną. Przyprawić wedle
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaskomponują, dlatego też dodaję go dość sporo. Kiedy zdjęłam gulasz z ognia przyprawiłam jeszcze odrobiną soli, pieprzem czarnym i ziołowym. Podawałam z kaszą gryczaną. Można podawać z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami a jak ktoś lubi z pajdą chleba. Obowiązkowo ogórek kiszony bądź ulubiona surówka :) Z moich obserwacji: * kiedy jest potrzeba podlewać serca wodą, jeśli szybko odparuje * sprawdzać
Pieprzyć z Fantazjąmiodowo-musztardowym to pomysł na niedzielny obiad. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Sos idealnie komponuje się z przesmażonym i duszonym mięsem. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami. Składniki na 4-6 porcji: 1 kg karkówki sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia 2 szklanki wody sos musztardowo-miodowy 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki miodu
UgotowaćUformować mięsne pulpety, które należy lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami. Mięso przed wymieszaniem i panierowanie kotletów mielonych Smażenie kotletów mielonych
UgotowaćKotleciki bezmięsne idealne w zasadzie na każdy jeden posiłek w ciągu dnia. U mnie górowały dziś jako dodatek do zapiekanych ziemniaków z majerankiem oraz gotowanych na parze warzyw. Składniki 12 jaj 200 g żółtego sera pęczek natki pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu bułka tarta do obtoczenia
Kuchenne aromatygram, maślanka 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. Jajka z cukrem dokładnie utrzeć do białości z 4 minuty na większych obrotach. Jajka dodać do twarogu, wsypać budyń, wlać 2 łyżki stopionej margaryny, jogurt
W Mojej Kuchni Lubię