Gulasz wołowy 170taki sam czas (pokrywka w obu przypadkach niech będzie lekko odkryta). Dodatkowo ja na ostatnie pół godziny zdjąłem pokrywkę by gulasz zgęstniał. Gulasz możemy podawać z kaszą, ryżem czy ziemniakami. U mnie padło na placki a’la Polenta z parmezanem. Bardzo proste do wykonania: kaszę gotujemy pod przykryciem w stosunku 1:2 z osoloną wodą trochę dłużej niż mówi
Oslov.
Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień + filmik 190posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 3 litry zupy): kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki garść posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżeczki soli garść liści laurowych i ziela angielskiego szczypta czarnuszki i kozieradki suszony lubczyk pieprz eko-przyprawa do rosołu (bez soli i glutaminianu sodu
Kawa z mlekiem
Łyżka i Widelec | Radom – Miejsca ze Smakiem 227swojej kolacji wybraliśmy likier Saska Dzika Róża, która osładzała nam wieczór. Co na danie główne? Oboje postawiliśmy na wołowinę. Ja zamówiłam Sezonowanego antrykota wołowego, który podany był z opiekanymi ziemniakami, masłem Cayenne, a także z warzywami zwiniętymi w boczek. Samo mięso było doskonale wysmażone i miękkie. Drugim daniem z wołowiną był nietypowy burger, bo podany w plastrach batata zamiast bułki
Kuchnia Bazylii
Surówka z kiszonej kapusty 182Tradycyjna i najlepsza surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Trudno sobie bez niej wyobrazić drugie danie. Pasuje praktycznie do każdego mięsa. Można ją podawać do ziemniaków, ryżu, kaszy. Jest bardzo szybka do przygotowania i niezwykle uniwersalna. Polecam. Składniki:500 g kiszonej kapusty1 duża lub 2 małe marchewki1 duże jabłko3 łyżki olejusól, cukier
Krokusowy Dom
Surówka z pora 181pora z dodatkiem jabłek wzbogacona smakiem prawdziwego i pysznego majonezu. Wspaniała do obiadu lub dań z grilla. Podałam ją do smażonego kurczaka w sosie ze słodkiej śmietanki i pieczonych ziemniaków. Obiad w tygodniu idealny! SMACZNEGO Składniki: 2 spore pory, tylko jasna część 3 duże jabłka 4 większe łyżki majonezu sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier puder do smaku Przygotowanie: Pora
Zasmakuj Kuchni
Tarta z nadzieniem z batatów 206Ciasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z dodatkiem sporej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw. W tym cieście, to właśnie cynamon gra pierwsze skrzypce. Nadzienie po upieczeniu pozostaje wilgotne, a w smaku
Smakowity Blog Kulinarny
BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 331pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki brandy 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: puree z ziemniaków wymieszane z 2 łyżkami chrzanu ze słoiczka WYKONANIE Wołowinę kroimy w grube plastry, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Posypujemy solą, połową ilości świeżo zmielonego
cool and minty
Chleb baltonowski z mieszanki gotowej 188Składniki których użyłam: 500 g mieszanki chlebowej (moje opakowanie zawierało 1 kg mieszanki) 5 g drożdży instant dodałam: 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki oliwy, 1 przetarty gotowany ziemniak ok. 300 ml letniej wody, łyżeczkę miodu Przygotowanie : Postąpiłam zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu mieszanki Chleb piekłam w garnku żeliwnym, na kamieniu. Mogłam przykryć wierzch chleba, bo przypiekł
Proste Potrawy
4 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych 155deserów. Mają naprawdę szerokie zastosowanie, a przy tym szereg właściwości zdrowotnych, dzięki czemu kiedyś były wykorzystywane w medycynie naturalnej. Posiadają słodkawy, lekko mączysty smak, który delikatnie przypomina coś pomiędzy ziemniakiem a orzechem laskowym. Pamiętajcie, że przy zakupie kasztanów należy zwracać uwagę na ich błyszczący i ciemnobrązowy kolor. Właśnie takie są najlepsze! Kasztany można przygotować na kilka sposobów, a nawet spożywać
Di gotuje
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 146Tradycyjne kotlety mielone, ziemniaki i buraczki to znany chyba wszystkim typowy polski obiad. W zasadzie mogłabym tu napisać, że przygotowanie kotletów mielonych jest bardzo proste, jednak z doświadczenia wiem, że sprawiają problem wielu osobom. Dlatego też postanowiłam kotletom poświęcić osobny post i przekażę Wam mój przepis na pyszne klopsy, takie jak u mamy :) Składniki: * 500 g mięsa mielonego
Zrób to smacznie
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką 243ogniu. Wątróbkę podczas smażenia przyprawić solą, pieprzem oraz odrobiną cząbru. Pod koniec smażenia do wątróbki dodać podsmażoną cebulkę wraz z duszonymi jabłkami. Całość jeszcze chwilę smażyć. Danie podawać z ziemniakami. Lewa strona: smażenie cebuli i jabłek Prawa strona: ostateczny wygląd dania
Ugotować
ZAPIEKANKA WARZYWNA POD BATATEM 252Użyłam batata, głównie dlatego, że kolor pomarńczowy wnosi jesienny klimat do potraw. Poza tym, nie miałam akurat zwykłych ziemniaków. Jednak one też by się tutaj sprawdziły i pysznie skomponowały z pieczarkami. Zróbcie jak chcecie :) Czytaj więcej
Kasia Sarna
BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 180linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 jajko 2-3 łyżki mąki
Kuchnia MagdaLeny
Pierożki samosas 322smażone na oleju. Bardzo popularne w Indiach i Pakistanie. Ciasto na samosas składa się z mąki, wody, tłuszczu i soli. Na nadzienie najlepiej nadają się resztki z obiadu: ziemniaki lub ryż z dodatkiem warzyw, ale można też dodać mielone mięso, kurczaka, jaja lub ser. Można też przygotować samosas ze słodkim nadzieniem. Dzisiejsze
dolcevitainmykitchen
FIT GYROS DROBIOWY Z FRYTKAMI i sałatką 178150g) - przyprawa do gyrosa - 1 łyżka sałatka: - sałata lodowa - (60g) - cebula czerwona - (25g) - pomidorki koktajlowe - (40g) - sól himalajska, pieprz fit frytki: 1 porcja z przepisu: https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/fit-frytki-filet-z-kurczaka-z-piekarnika.html - ziemniaki - (190g) WYKONANIE: Mięso z kurczaka pokroić w kosteczkę, wymieszać z przyprawą gyros, odstawić do lodówki na około 30 min (im więcej czasu poleży w lodówce, tym lepiej). Przyprawione mięso wyłożyć
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas