ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1589/2562)

Sałatka ziemniaczana z boczkiem 105

Prosta sałatka z kilku składników, a smak nie do opisania. Składniki: 3 duże ziemniaki 1 mały seler korzeniowy 1 pietruszka 3 jajka 1 cebula 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 200 g boczku parzonego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa, jajka, boczek kroimy w kostkę. Dodajemy osączoną z zlewy kukurydzę i posiekaną

R'n'G Kitchen
Zupa krem z selera naciowego i sera pleśniowego 125

seler naciowy razem z marchewką pokrojoną w cienkie plasterki. Smażyć mieszając 10 minut. Wlać trochę wywaru i dokładnie wymieszać. Wszystko razem wlać do garnka i dolać pozostały wywar, kurkumę, ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę. Gotować kolejne 15 minut. Dodać ser pleśniowy i śmietanę. Zmiksować zupę dokładnie. Lekko podgrzać przez kilka minut. Podawać zupę z posypanym szczypiorkiem z dodatkiem świeżej

Kuchnia Pokoleń
Faszerowane grzyby w sosie koperkowym 131

Bardzo smaczny obiad. Można go podać z ryżem, kaszą, makaronem lub jak ja z ziemniakami. Polecam spróbować, warto. Jeżeli macie mniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Wegetariański sos gulaszowy 194

być jednym z głównych składników – tak, jak sos gulaszowy. Mam dla Was przepis na wegetariański sos gulaszowy z pieczarkami, ciecierzycą i warzywami. Smakuje bardzo dobrze, idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, a także do placków ziemniaczanych i wielu innych dań! W daniach wegetariańskich bardzo ważną rolę odgrywają przyprawy i zioła – to głównie dzięki nim uzyskujemy smaki znane

Via Gusto
Roladki z kurczaka z pieczarkami 126

kukurydziane pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. Roladki maczać w  jajku,obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać na ciepło z ziemniakami i ulubioną sałatką

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasta wielkanocne - baby, mazurki, serniki 124

mazurek czekoladowo kajmakowy mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy z orzechami mazurek migdałowo pomarańczowy mazurek migdałowy mazurek migdałowy makaronikowy mazurek orzechowy mazurek różany mazurek z polewą czekoladową serniki : sernik bezglutenowy, z ziemniakami sernik bez pieczenia sernik gotowany sernik wiedeński z herbatą matcha różności : pascha koszyk wielkanocny kraszanki święconka

królestwo garów
6 dietetycznych ciekawostek o warzywach i owocach, które warto znać 127

Prym na kontynencie wiodą Grecy z rekordem 400 kg na rok na osobę. A jak podaje Główny Urząd Statystyczny, oznacza to 280 gramów owoców i warzyw dziennie, nie licząc ziemniaków. I to oczywiście zdecydowanie za mało! 3 PRZECHOWYWANIE Generalnie dojrzałe owoce i warzywa warto trzymać w lodówce. Wolą one z reguły temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza, z wyjątkiem owoców egzotycznych

Fleksitarianizm.pl
Potrawka Matki Naury - indyk z zielonymi warzywami 153

zmiękną. Na koniec na patelnię dodajemy liście szpinaku i smażymy jeszcze przez chwilę, do momentu, aż szpinak zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Podajemy z kaszą lub ziemniakami. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury

Bon appetit mon amie
Kotlety drobiowe w cieście cebulowo-czosnkowym 134

koniec wrzucić mięso oraz przyprawy, wymieszać.    Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać i formować kotlety, smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło np. z ziemniakami i ulubioną surówką

Simply Food
Menu na tydzień: Pomysły na zdrowy lunch ze słoika 125

zrobienie filetów z kaczki, żeby były dobrze wypieczone, a zarazem soczyste. Postanowiliśmy również, że od tego tygodnia będziemy publikować proste przewodniki o tym jak ugotować kaszę, ryż, makaron, ziemniaki – pokażemy Wam bardzo przydatne patenty, które ułatwią Wam życie. Postaramy się też dodawać więcej informacji o właściwościach poszczególnych składników potraw, Robimy kurs dietetyki i sporo na ten temat czytamy, więc

Niedzielny kucharz
Gnocchi zapiekane z serem i szynką 133

dzisiejsze gnocchi zapiekane z serem i szynką – danie ekspresowe, sycące, w stylu zero waste. Tak naprawdę potrzebujecie tutaj bazy: czyli gnocchi (możecie je kupić lub przygotować samodzielnie z ziemniaków z poprzedniego dnia) oraz śmietany Gnocchi zapiekane z serem i szynką porcja dla 4 osób 1 kg gnocchi (ja użyłam gotowych, ale możesz przygotować je samodzielnie) 300 g szynki

365 dni dookoła kuchni
Domowy kebab w bułce 182

łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego (opcjonalnie) szczypta papryki chilli 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków (ja wykorzystałam 4 sztuki) bardzo duża cebula lub ziemniak *wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka do kebaba: kilka liści sałaty lodowej – ok. 180 g 4 ogórki kiszone

Kulinarne Przeboje
Wiosenne porządki - czyli sprzątamy samochód na wiosnę (wnętrze auta) 159

głoszą co kto i po jakim czasie znalazł w aucie - a to zużyte chusteczki pod siedzeniem, a to niedojedzona kilkumiesięczna kanapka w kieszeni drzwi, a nawet znalezione wiosną kiełkujące ziemniaki przywiezione jesienią ze wsi... Takich "skarbów" jest wiele, a w szczególności znajdują je celnicy na granicy drogowej podczas rutynowej kontroli. Wiemy, co mówimy - w końcu wielu już było zaskoczonych

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Ryba zapiekana w porach 148

Znowu kawałki ryby i resztę pora. Całość zalać śmietanką. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut, funkcja termoobieg. Gotową rybę podałam z ziemniakami i buraczkami

Monia miesza i gotuje
Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim 113

niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami. Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu. Notes - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania