Gulasz po myśliwsku z suszonymi grzybami 209Gulasz po myśliwsku to propozycja w sam raz na rozgrzewający, jesienny lub zimowy obiad. Podajmy go z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami. 1kg szynki wieprzowej 30g suszonych grzybów 3 różnokolorowe papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 pęczek natki pietruszki
Szefowa kuchni
Kluski śląskie ze sztuką mięsa 208Przyzwyczailiśmy się żeby szybko upiec i gotować. Ale czasem warto dłużej postać w kuchni, by mieć potem satysfakcję widząc jak posiłek błyskawicznie znika z talerzy przy
Tylko pysznie
Restaurant Week: Destynacja Woławina 154wegetariańskie szef kuchni postawił na kasztany z niepalonej kaszy gryczanej z kremowym serkiem. Mnie przypominały one polską odpowiedź na sycylijskie arancini . Kulki z kaszy zostały podane na purée z ziemniaków i antonówek oraz ze smażonymi karczochami. To było naprawdę przyjemnie skomponowane danie, a pomysł na arancini z białej kaszy gryczanej z pewnością wykorzystam w swojej kuchni. Kasztany z białej kaszy
Food Square
Turbot zapiekany 172piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekałem ok.20-25 minut, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia dodałem pomidorki śliwkowe oraz czarne oliwki, piekłem aż pomidorki lekko popękały. Podałem z ziemniakami pieczonymi w ziołach
R'n'G Kitchen
Wieprzowina po kantońsku 207Polecam Wam bardzo fajny przepis na soczyste, miękkie, smaczne mięso. Podałam je z pęczakiem. Pasuje również do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek. Bardzo łatwe do przygotowania, ale wymaga trochę czasu. Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad
O kuchni z uczuciem
KURCZAK Z FIGAMI W SOSIE BALSAMICO 185chwilę gotujemy pod przykryciem. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny z miodem i odparowujemy do zgęstnienia. Jeszcze tylko pokrojone na ćwiartki świeże figi i danie można podawać. Najlepiej z ziemniakami puree lub ryżem. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 2 małe piersi kurczaka (2x150 g) sól , świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i lubczyku, skórka
cool and minty
Karkówka duszona z cebulą 196Dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż cebula całkowicie zmięknie. Na koniec dodajemy masło i takim oto sposobem powstaje nam pyszny i pełen smaku sos. Karkówkę podałam z ziemniakami i przepyszną surówką, którą robimy razem z moim 4 letnim synkiem :) Wioleta Gargula
MamaOskarka
3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 176postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą ilością polać gotową potrawę (na oliwie truflowej nie smażymy). Jesienne
Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg łososiowy, pieczony w piekarniku 221Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 13 minut. Naczynia żaroodpornego nie przykrywamy. Ja piekę na włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Rybę podajemy z bagietką lub ziemniakami z piekarnika. Smacznego
Smak mojego domu
Łosoś z porami i chili 179każdej strony. Długość smażenia zależy od wielkości ryby. Łosoś musi być soczysty, trzeba uważać żeby go nie wysuszyć. Takiego łososia możemy podać w towarzystwie naszego pora oraz puree z ziemniaków i karmelizowanej marchewki. W takiej postaci smakuje wspaniale
noteskulinarnyfiga
Wegetariańska zupa kukurydziana z mleczkiem kokosowym 196Obranego selera oraz pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 15 minutach od zagotowania wody dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Solimy i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany czosnek oraz połowę pokrojonej w paski papryczki pepperoni. Gdy cebula
Qchnia po prostu
Co jeść jesienią? 193dobrego samopoczucia (i także gwarancja dobrego smaku :)). Dodatkowo warzywa i owoce kupowane w ich sezonie są dużo tańsze od tych sprowadzanych. Dlatego szczególnie teraz powinniśmy postawić na: marchew, ziemniaki, kapustę, dynię, jabłka, gruszki, paprykę, buraczki, śliwki, orzechy, żurawinę, pigwę, czy też kukurydzę. Są one skarbnicą cennych składników, które pozytywnie wpływają na odporność, między innymi: witamina A – (znajdziemy
365 dni dookoła kuchni
Kurczak z mozzarellą 169łyżeczka pieprzu cayenne – garść pomidorków koktajlowych – sól i pieprz – 2 łyżki oliwy z oliwek – do podania – świeże listki bazylii lub oregano Podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub soczewicą Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż pod lekkim skosem, aby otrzymać z każdej dwie trochę cieńsze piersi. Dopraw je solą oraz
nietylkopasta.pl
Nadziewany Filet z Kurczaka z Pomidorem i Mozzarellą 156Kochani dziś mam dla was bardzo prosty przepis na kurczaka zapieczonego z mozzarella pomidorami i odrobiną szpinaku, najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i mizerią. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 kulka mozzarelli w zalewie 3 małe pomidorki kilka listków szpinaku przyprawa do kurczaka łyżka masła WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, nacinamy paseczki by zrobić
Dziś Ja gotuje
Piersi z kurczaka w cebuli 196zdjąć z patelni. Na tym samym oleju poddusić cebulę, dodać też zmiażdżony czosnek. Kiedy cebula już będzie miękka, dodać mięso i chwilkę całość dusić pod przykryciem. 4. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego! Źródło: Agatka gotuje i smakuje
Kuchnia domowa Ani