Łosoś po szwedzku – Gravlax Łosoś. W średniowiecznej Szwecji rybacy po nasoleniu ryb, zakopywali je w piasku nad morzem, w miejscu poniżej linii przypływu gdzie dochodziło do fermentacji. Nazwa gravlax – pogrzebany łosoś pochodzi od tego sposobu marynowania. Dziś zrezygnowano z fermentacji ale za to naciera się rybę solą, cukrem, koprem, jałowcem i pieprzem. Tak powstaje łosoś o nazwie gravlax. Aby przyrządzić gravlax będziesz potrzebować : Ryba 1 kg świeżego łososia 2 łyżki soli gruboziarnistej 2 łyżki ... czytaj dalej...
Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...Jeśli chcesz dbać o swoje serce powinieneś zacząć stosować się do diety śródziemnomorskiej. Dzięki niej Twoje serce będzie zdrowsze.
Czytaj dalej...