Zapraszam na smakowite placki. Placuszki z topinamburem w smaku przypominającym ziemniaki wyszły chrupiące i delikatne. Polecam Składniki: 240 g topinamburu 120 g marchewek jajko 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Topinambur oraz marchewkę cienko obieramy oraz myjemy. Topinambur ścieramy na drobnych oczkach tarki a marchewkę na oczkach jarzynowych, mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz
słodkie i nie tylko historie kulinarneŚledzie z curry , kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku . Można podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub jako zakąskę. Można podać z jajkami na twardo. 6 – 8 filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany
królestwo garówwątróbka będzie rumiana. 8. Dodaję jabłka i ccebulę. 9. Smażę na małym ogniu aż jabłka będą miękkie. 10. Podaję z ulubionymi dodatkami : pieczywem, ziemniakami czy kaszą
Gotowanie Patkimałym ogniu ok. 10-15 minut. Po tym czasie dolać śmietankę, gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia (można zagęścić sos mąką, jeśli wyjdzie za rzadki). Podawać na ciepło z ziemniakami, kaszą lub ryżem
Simply Fooddłonią lub nożem, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po około 4 do 5 minut z każdej strony. Przed podaniem polewamy sosem i serwujemy z pieczonymi ziemniakami. Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładników. Do sałatki dodajemy majonez oraz czarnuszkę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Sałatkę możemy wzbogacić dodając np. posiekaną natkę z pietruszki lub ziemniaki
Moja smaczna kuchniapolskiej. Wywodzą się z kuchni kresowej, ukraińskiej, ale goszczą na naszych stołach już od 200 lat. W swojej pierwotnej wersji farsz na gołąbki przygotowywany był z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ponieważ było to danie bezmięsne, często podawano je podczas wigilii Bożego Narodzenia. Można domniemywać, że z tą tradycją wiąże się również ich nazwa. W kulturze słowiańskiej bowiem potrawom podawanym
Trzeci talerzparze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie przygotujesz obiad dla 4 osobowej rodziny. Testując urządzenie zrobiłam, ziemniaki ( w koszyczku), kalafiora (środkowa taca) i rybę (górna taca). Żaden ze składników nie przeszedł aromatem innego. To co mnie zachwyciło to tekstura i smak. Warzywa nie były ciapowate, były idealnie zrobione
SMYKWKUCHNIskładniki i będzie przydatna w każdej kuchni. Nie znajdziecie w niej glutaminianu sodu, sztucznych barwników, sztucznych aromatów, glutenu ani laktozy. To po prostu 9 suszonych warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania
Smaczna Pyzajednej strony, które umożliwia oddzielenie porcji i przenoszenie ich na talerz, łyżka półmiskowa - ma większą czaszę od typowej łyżki do zupy i dłuższą rękojeść; służy do nakładania ryżu, ziemniaków czy kaszy, łyżka do soli - charakteryzuje ją mała, okrągła czasza i krótka rękojeść; może też służyć do nabierania chrzanu lub ćwikły, czerpak sosu - miniaturka łyżki wazowej; dzióbek zapobiega zaplamieniu obrusa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadalszych działań w kuchni, które skraca czas jego przyrządzenia. Marynaty konserwują, nadają soczystości, zaostrzają smak lub odejmują charakterystyczny zapach (np. baraniny). Zapraszam na baraninę podaną z warzywami – ziemniakami i marchwią pieczoną lub gotowaną. SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: (marynata do mięs czerwonych: wołowiny, baraniny) 2 szklanki maślanki duża drobno posiekana cebula ćwierć łyżeczki mielonych goździków pokruszony listek laurowy po pół łyżeczki
Zasmakuj Kuchniobtoczyć w mące bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w mące. każdy kawałek fileta. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Tak przyrządzona ryba świetnie smakuje z ziemniakami z olejem lnianym Smacznego
RAROSSArozmaryn i miód. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś pod przykryciem na małym ogniu, około 40 minut. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami puree. Uwielbiam uczciwą, dobrze przyprawioną białą kiełbasę. Można z niej przygotować w krótkim czasie prawdziwe kulinarne arcydzieło. Jedną z moich ulubionych potraw jest Biała kiełbasa
kuron.com.plświąt. Gęsta, aromatyczna zupa grzybowa krem jest na tyle pożywna, że można ją podawać bez jakichkolwiek dodatków, ale świetnie smakuje też z łazankami lub innym makaronem, grzankami albo z ziemniakami i kilkoma kroplami oliwy truflowej. A Wy jakie zupy grzybowe przygotujecie na Wigilię? Zupa grzybowa krem składniki - proporcje dla 6 do 10 osób 1,25 kg oczyszczonych pieczarek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata