ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1612/2562)

Placki z topinamburem i marchewką 167

Zapraszam na smakowite placki. Placuszki z topinamburem w smaku przypominającym ziemniaki wyszły chrupiące i delikatne. Polecam Składniki: 240 g topinamburu 120 g marchewek jajko 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Topinambur oraz marchewkę cienko obieramy oraz myjemy. Topinambur ścieramy na drobnych oczkach tarki a marchewkę na oczkach jarzynowych, mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Śledzie z curry, śledzie po duńsku 332

Śledzie z curry , kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku . Można podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub jako zakąskę. Można podać z jajkami na twardo. 6 – 8 filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany

królestwo garów
Wątróbka drobiowa z jabłkiem 170

wątróbka będzie rumiana.  8. Dodaję jabłka i ccebulę.  9. Smażę na małym ogniu  aż jabłka będą miękkie.   10. Podaję z ulubionymi dodatkami : pieczywem, ziemniakami czy kaszą

Gotowanie Patki
Kurczak z marchewką w sosie śmietanowym 129

małym ogniu ok. 10-15 minut. Po tym czasie dolać śmietankę, gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia (można zagęścić sos mąką, jeśli wyjdzie za rzadki). Podawać na ciepło z ziemniakami, kaszą lub ryżem

Simply Food
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 154

dłonią lub nożem, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po około 4 do 5 minut z każdej strony. Przed podaniem polewamy sosem i serwujemy z pieczonymi ziemniakami. Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą 244

składników. Do sałatki dodajemy majonez oraz czarnuszkę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Sałatkę możemy wzbogacić dodając np. posiekaną natkę z pietruszki lub ziemniaki

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka 175

polskiej. Wywodzą się z kuchni kresowej, ukraińskiej, ale goszczą na naszych stołach już od 200 lat. W swojej pierwotnej wersji farsz na gołąbki przygotowywany był z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ponieważ było to danie bezmięsne, często podawano je podczas wigilii Bożego Narodzenia. Można domniemywać, że z tą tradycją wiąże się również ich nazwa. W kulturze słowiańskiej bowiem potrawom podawanym

Trzeci talerz
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 155

parze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie przygotujesz obiad dla 4 osobowej rodziny. Testując urządzenie zrobiłam, ziemniaki ( w koszyczku), kalafiora (środkowa taca) i rybę (górna taca). Żaden ze składników nie przeszedł aromatem innego. To co mnie zachwyciło to tekstura i smak. Warzywa nie były ciapowate, były idealnie zrobione

SMYKWKUCHNI
Chrupiąca choinka z grzybami 168

składniki i będzie przydatna w każdej kuchni. Nie znajdziecie w niej glutaminianu sodu, sztucznych barwników, sztucznych aromatów, glutenu ani laktozy. To po prostu 9 suszonych warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania

Smaczna Pyza
Nietypowe sztućce 108

jednej strony, które umożliwia oddzielenie porcji i przenoszenie ich na talerz, łyżka półmiskowa - ma większą czaszę od typowej łyżki do zupy i dłuższą rękojeść; służy do nakładania ryżu, ziemniaków czy kaszy, łyżka do soli - charakteryzuje ją mała, okrągła czasza i krótka rękojeść; może też służyć do nabierania chrzanu lub ćwikły, czerpak sosu - miniaturka łyżki wazowej; dzióbek zapobiega zaplamieniu obrusa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Baranina po turecku 137

dalszych działań w kuchni, które skraca czas jego przyrządzenia. Marynaty konserwują, nadają soczystości, zaostrzają smak lub odejmują charakterystyczny zapach (np. baraniny). Zapraszam na baraninę podaną z warzywami – ziemniakami i marchwią pieczoną lub gotowaną. SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: (marynata do mięs czerwonych: wołowiny, baraniny) 2 szklanki maślanki duża drobno posiekana cebula ćwierć łyżeczki mielonych goździków pokruszony listek laurowy po pół łyżeczki

Zasmakuj Kuchni
RYBA PANIEROWANA 186

obtoczyć w mące bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w mące. każdy kawałek fileta. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Tak przyrządzona ryba świetnie smakuje z ziemniakami z olejem lnianym Smacznego

RAROSSA
Biała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem 118

rozmaryn i miód. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś pod przykryciem na małym ogniu, około 40 minut.   Podawaj z pieczywem lub ziemniakami puree.   Uwielbiam uczciwą, dobrze przyprawioną białą kiełbasę. Można z niej przygotować w krótkim czasie prawdziwe kulinarne arcydzieło. Jedną z moich ulubionych potraw jest Biała kiełbasa

kuron.com.pl
Zupa grzybowa krem 140

świąt. Gęsta, aromatyczna zupa grzybowa krem jest na tyle pożywna, że można ją podawać bez jakichkolwiek dodatków, ale świetnie smakuje też z łazankami lub innym makaronem, grzankami albo z ziemniakami i kilkoma kroplami oliwy truflowej. A Wy jakie zupy grzybowe przygotujecie na Wigilię? Zupa grzybowa krem   składniki - proporcje dla 6 do 10 osób 1,25 kg oczyszczonych pieczarek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania