ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1541/2562)

Zupa krem z batatów 73

przyozdobiłam natką z pietruszki. Zupa jest genialna w smaku! Robi się szybko i nie potrzeba wyszukanych składników. Wiadomo, bataty nie należą do najtańszych, ale czasami warto kupić takiego jednego ziemniaka ewentualnie wyglądać właśnie takich promocji. Jednym batatem najadły się trzy osoby. Smacznego! Lidka Artykuł Zupa krem z batatów pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Przekładana sałatka ze śledzi i buraczków czerwonych 89

Buraki ugotowałam w całości. Można je upiec, ale to potrzeba na to troszkę więcej czasu zanim będą miękkie. Zwyczajnie trzeba przekalkulować, czy bardziej opłaca się zużyć gaz czy prąd. Ziemniaki i jajka ugotowałam. Jabłko i ogórki kiszone  drobno posiekałam. Majonez wymieszałam z odrobiną jogurtu naturalnego. Na spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną

Pieprzyć z Fantazją
Świąteczna warstwowa sałatka wielowarzywna 92

majonez, jajko starte na tartce, majonez i na koniec odrobinę żółtego sera. Jest dowolność składników w tej sałatce. Dodajemy to, co nam smakuje najbardziej. Można dodać pokrojone ogórki konserwowe, ziemniaki. Jednak trzeba liczyć się z tym, ze nie wszystko zmieści się w salaterce. Ładnie wygląda, jak jest w tej sałatce marchew. Nabiera wtedy koloru.  Najważniejsze są pieczarki marynowane

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z indyka z podgrzybkami 72

potrzeby dodatkowo zagęszczać. Przez dosłownie chwilkę całość podgrzałam i zestawiłam z ognia. Przyprawiłam solą i pieprzem. Podawałam z kaszą bulgur. W sumie można podać z inną kaszą albo nawet ziemniakami. Jak kto lubi właściwie Smaczne to! Lidka Artykuł Gulasz z indyka z podgrzybkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kotlet schabowy marynowany w majonezie i sosie sojowym 98

naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.  Smażyłam na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.  Podawałam z ziemniakami i surówką.  Pyszne to! Polecam taką odmianę kotleta schabowego. Dzięki majonezowi mięso pięknie kruszeje i rozpływa się w ustach.  Do mieszanki majonezowo – musztardowo – sojowej można dodać

Pieprzyć z Fantazją
Frytki z batatów 63

Cześć! Jestem frytkożercą, przyznaję, uwielbiam każdą postać ziemniaka. Jakiś czas temu wprowadziłam do domowego menu bataty. Początkowo obawiałam się, czy warto wydawać pieniądze na coś, czego smaku się nie zna. Nic bardziej mylnego!  Warto kosztować nowych smaków a tym samym wzbogacać naszą kartę domowych dań.  Była już zupka z batatów a teraz przyszła pora na frytki

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w sosie pomidorowym 96

przekręcając je na drugą stronę.  Sos podczas duszenia odparował i zagęścił się. Odrobinkę wszystko poprószyłam solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pulpety podawałam z kaszą bulgur, można również z ziemniakami jak i z makaronem.  Jako dodatek akurat miałam surówkę z kiszonej kapusty →  przepis Smacznego! Lidka Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z serc indyczych z majerankiem 76

komponują, dlatego też dodaję go dość sporo.  Kiedy zdjęłam gulasz z ognia przyprawiłam jeszcze odrobiną soli, pieprzem czarnym i ziołowym. Podawałam z kaszą gryczaną.  Można podawać z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami a jak ktoś lubi z pajdą chleba. Obowiązkowo ogórek kiszony bądź ulubiona surówka   Z moich obserwacji: * kiedy jest potrzeba podlewać serca wodą, jeśli szybko odparuje * sprawdzać

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z kurczaka pora i pieczarek 78

kurczaka * użyłam tu soli ziołowej, można i zwykłej, proponowałabym tylko dodać ziół np. natki z pietruszki czy tymianku * z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób * podawać z kaszą, ziemniakami albo makaronem oraz ulubioną surówką * można dodać śmietany 18% zamiast 30%, wcześniej tylko zahartować Smacznego! Lidka Artykuł Gulasz z kurczaka pora i pieczarek pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z serduszek drobiowych 94

minut by gulasz z serduszek „przegryzł się”.  Podawałam tym razem z kaszą jaglaną. Można oczywiście serwować z taką jaką się lubi najbardziej albo z ziemniakami.  Kiszony ogórek do tego to uwieńczenie dania! Notatki: * nie ma potrzeby dodawać marchewki, tym razem dodałam i poprawiło to delikatnie kolor i nawet smak * gotować dotąd aż będą miękkie, może

Pieprzyć z Fantazją
Kluski łyżką kładzione 85

aluminiowej niebieskiej miski. Z braćmi podkradaliśmy sobie jak najlepsze kąski Piękne wspomnienia… Robię te kluski czasami, najczęściej ze słoninką i serem białym. Robię je również do mięsa zamiast ziemniaków, ale o tym to może następnym razem napiszę.  Jak ja robię moje kluski kładzione? Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki mleka * 2 jajka * sól Jajka rozkłócam

Pieprzyć z Fantazją
Siekane kotlety z kurczaka z serem i pieczarkami 92

ogniu * dodać ulubione przyprawy do drobiu, jeśli mamy ochotę * zamiast mięsa z uda kurczaka można dodać mięso z piersi kurczaka, tylko wtedy smażyć krócej * zamiast dodatków np. kaszy czy ziemniaków można podawać z samym sosem tzatziki, świetnie pasuje do tych kotlecików Smacznego! Lidka Artykuł Siekane kotlety z kurczaka z serem i pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie 84

smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.  Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju do uzyskania mocno złotego koloru.  Podawałam z ziemniakami i sałatą.  Pyszne to! Polecam taką odmianę kotleta schabowego. Dzięki majonezowi i musztardzie mięso pięknie kruszeje i rozpływa się w ustach.  Do mieszanki majonezowo – musztardowo – sojowej

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz ze schabu i warzyw 93

Cześć! Bardzo lubimy w domu tego typu obiady: mięso i warzywa w jednym garnku.  Taki gulasz podałam tym razem z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą w śmietanie. To było pyszne!  Składniki: * 30-40 dkg mięsa schabowego * 1 czerwona papryka * 5-6 pieczarek * 1 cebula * 1 mała papryczka chilli  * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 100 ml śmietanki

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w delikatnym sosie pomidorowym 93

minut. Dolałam 1/2 szklanki wody. Przyprawiłam do smaku solą i przyprawą pomidory z czosnkiem i bazylią. Na sam koniec wlałam śmietankę. Wymieszałam delikatnie.  Podawałam z ziemniakami a dla mojej latorośli z kaszą jęczmienną. Dodatkiem była mizeria Notatki: * można użyć ulubionego mięsa mielonego * jeśli nie macie na stanie takich przypraw jak w przepisie, proponuję użyć zwykłej soli i pieprzu

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania