ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1533/2562)

Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2020? 147

Tłusty Czwartek wypada zawsze na 52 dni przed Wielkanocą. Jest to pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału. Kolejny czwartek bowiem jest pierwszym dniem po Środzie Popielcowej, która

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka pieczona w pomidorach 373

minut by odpoczęło, a następnie z mięsa odkroiłam kilka grubszych plastrów do podania na gorąco na obiad. Powstałym z pieczenia sosem z warzywami polałam ugotowane ziemniaki. Resztę mięsa przykryłam i wstawiłam z powrotem do piekarnika by stygło. Gdy wystygło wyjęłam je z sosu i owinęłam folią aluminiową i schłodziłam w lodówce. Tę część mięsa wykorzystaliśmy jako wędlinę do chleba. (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
GNOCCHI Z BATATÓW I RICOTTY 160

Delikatne kluseczki z puree z batata i ricotty. Lżejsze i bardziej miękkie niż tradycyjne gnocchi, przygotowane tylko z ziemniaków. Lekko słodkie, dlatego dobrze podać je z wyraźniejszym w smaku sosem, np. ze śmietanki i gorgonzoli.  Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Wystarczy podsmażyć je na małej ilości oliwy lub masła, a na koniec posypać tartym parmezanem. Świetne jako dodatek

cool and minty
Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem 92

zmiażdżony ząbek czosnku. Wlewamy kefir i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podajemy z ugotowanym jajkiem, awokado lub puree z ziemniaków. Smacznego

Tajemnice Smaku
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 76

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze wyszorować. Szczególnie smaczne są grillowane lub pieczone. Taka upieczona skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika. Składniki na 2 porcje 2 bataty 4 łyżki pesto z jarmużu lub innego * 4 łyżki

Tajemnice Smaku
Botwina kiszona w kefirze 69

tygodniach słój z kiszonką przenosimy do lodówki.  Ukiszoną botwinkę możemy np. zmiksować na chłodnik, dodać  rzodkiewkę, ogórek, szczypior, koper,  jajko, awokado lub ugotowane ziemniaki  i mamy  gotowe danie. Jednak im dłużej trwa fermentacja, tym kiszonka jest bardziej intensywna w smaku, wówczas potraktujmy ją,  jako dodatek do chłodnika. Smacznego

Tajemnice Smaku
Cebule faszerowane mięsem i zapiekane pod parmezanem 81

Czerwona cebula wypełniona soczystym farszem mięsnym, zapiekana w pikantnym pomidorowo-winnym sosie z orzechami włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść  listków

Tajemnice Smaku
Serowe fondue z białym winem 89

stawiamy na stół.   Jeżeli posiadacie zestaw do fondue  z podgrzewaczem warto z niego skorzystać, gdyż ser szybko zastyga. Z czym podaje fondue? Z chlebem, bagietką, gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami, a także z owocami (winogrona, jabłka, gruszki). Bardzo istotnymi dodatkiem jest oczywiście białe wino, które dodajemy do potrawy, jak również serwujemy do gotowego dania. Tym razem mój

Tajemnice Smaku
Mini kotleciki mięsno - ryżowe 86

włożyłam kuleczki. Smażyłam je na rumiano ze wszystkich stron, po czym wyłożyłam na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru oleju. Kotleciki podałam na ciepło z dodatkiem ziemniaków i surówki. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Karkówka duszona z porem 456

karkówka i wyszedł pyszny sos. Jak por to obowiąkowo u mnie tymianek, bardzo lubię to połączenie. Takie mięsko duszone z porem pasuje i do kaszy, i do ziemniaków i oczywiście do kluch ziemniaczanych. składniki: 1 kg karkówki 500 g pora, biała i jasnozielona część ok 1 l wody 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka tymianku 2 łyżki masła mąka

Monia miesza i gotuje
Jak zrobić rosół 101

smak mojego dzieciństwa. Zupa ta jest bardzo rozgrzewająca. Idealnie sprawdzi się na wszelkie przeziębienia czy też smutki. Serwuje się go zazwyczaj z makaronem, ale można go podawać również z ziemniakami, kołdunami lub kluseczkami, tzw. zacierkami.Ale jak przygotować idealny rosół? Poniżej kilka najważniejszych zasad dzięki którym ta zupa zawsze nam wyjdzie. Jak zrobić rosół – porady: Po pierwsze pamiętajmy, że rosół przygotowuje

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wieprzowina po węgiersku 1995

Wieprzowina po węgiersku – pyszny pomysł na obiad. Można ja podać z mamałygą , kluseczkami, kaszą czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – kiedy wieprzowina będzie się dusiła możecie przygotować dodatki i surówkę. Wieprzowina po węgiersku to bitki wieprzowe w pysznym sosie własnym z warzywami: papryką, marchewką, cebulą, pikantnie doprawione chili, papryką mieloną, węgierską

Dorota Smakuje
Kotlety mielone z kalafiorem 137

Kotlety mielone z dodatkiem kalafiora to smaczna i delikatniejsza odmiana od tradycyjnej wersji. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i domowej surówki :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kalafior 500 gram mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Jest

Blog kulinarny S9.PL
Kotlety mielone z papryką 148

zawsze musimy ograniczać się do klasyki. Danie to jest idealną propozycją na rodzinny, niedzielny obiad. Przygotowanie ich zresztą nie jest trudne, ani czasochłonne. Idealnym dodatkiem do takiego dania będą ziemniaki z wody oraz mizeria , albo buraczki na ciepło. Składniki 400g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego (lub innego jakie lubicie) 1 cebula 1 czerwona papryka bułka np. kajzerka 1 jajko szklanka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania