nich korzystać. Poza strączkami białko znajdziemy także w tofu, tempehu, czyli wyrobach sojowych, z które świetni zastępują mięso (wizualnie i smakowo). Pamiętajmy też, że białko znajduje się w makaronie, ziemniakach, płatkach owsianych, maśle orzechowym czy też orzechach i pestkach. Dla nieprzekonanych zrobiłam grafikę, która pokazuje, że w produktach roślinnych również jest białko. W diecie wegańskiej nie jesteśmy skazani na niedobory
365 dni dookoła kuchniustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami konserwowymi tworzy pyszny słodko - kwaśny sos, idealny do podania z kluskami (na przykład śląskimi) lub ziemniakami. Karkówka po cygańsku to karkówka na ostro , ale dodajcie tyle ostrej papryki, ile lubicie - jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami, możecie też poprzestać na słodkiej lub wędzonej papryce. Do sosu
Lekcje w kuchnipomidory, bazylia i mozzarella to tak jakbyście się przenieśli do włoskiej knajpki w słoneczny letni dzień. Ja podałam go z warzywami ale wy oczywiście możecie zrobić do tego ziemniaki, ryż, czy frytki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcytryny 240 g cukru Borówkom odrywamy ogonki, myjemy i lekko suszymy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem. Aby dżem uzyskał lepszą konsystencję owoce możemy rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub poprostu widelcem. Odstawiamy na godzinę. Po godzinie dodajemy sok z cytryny a następnie mieszamy. Tak przygotowane borówki gotujemy w garnku na małym ogniu przez około godzinę. Pamiętajcie
Kuchnia moimi oczamiśliwki zniknęły, a i na blogu żeby było o czym napisać), to postanowiliśmy zrobić knedle. To bardzo prosta potrawa, w wielu domach robi się ją niejako przy okazji, wykorzystując ziemniaki pozostałe z obiadu. A my właśnie lubimy taki kulinarny recykling. Jak nam cokolwiek zostanie to staramy się to jakoś pożytecznie przerobić, staramy się nadać jedzeniu drugie życie. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturesosie. Było na dwa dni :) Taka szyneczka w sosie, fajnie się sprawdzi na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Ja podałam na obiad z ziemniakami, a na drugi dzień zrobiłam kopytka. Tak, żeby było inaczej :) Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka 750 ml. wody 1 płaska łyżeczka
Agusiowe smakołykiopakowania cukru wanilinowego lub kilka kropel zapachu waniliowego maka do obtaczania olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ser dokładnie rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę (taka jaka używa się do ziemniaków) 2. Do sera dodajemy: a) cukier b)cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej c)całe, wcześniej umyte i sparzone jajka d) mąkę 3. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą
Kulinarnie z Polką na Kresachmarchwi to idealny dodatek do zielonych koktajli. Według mnie jej smak świetnie komponuję się ze wszystkimi owocami. Oprócz koktajli z natki marchwi możemy zrobić pesto, posiekaną posypać sałatkę, ziemniaki albo dodać do mięsnych lub wegetariańskich kotlecików. Koktajl z wiśni, grejpfruta i natki marchewki to tylko jeden z wielu pomysłów. Natka marchewki świetnie łączy się z innymi owocami, próbujcie, eksperymentujcie. Polecam
Tajemnice SmakuCzęsto przygotowuję ziemniaki zapieczone w sosie pomidorowym, a niedawno postanowiłam przyrządzić w ten sposób także kalafiora. Danie bardzo nam smakowało , a podane z wegańskimi kotletami i ogórkiem kiszonym stanowiło sycący i pożywny obiad. główka kalafiora 150 ml przecieru pomidorowego łyżka majonezu łyżeczka mielonej wędzonej papryki łyżeczka sosu sojowego posiekana natka pietruszki sezam dodatkowo: natka pietruszki sezam Kalafiora myjemy i dzielimy
Mienta blogzmniejszyć ogień. Do sosu dodać obsmażone kawałki kurczaka oraz szpinak, doprawić do smaku. Podgrzewać, aż zgęstnieje. Na koniec posypać natką pietruszki. Pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem podawać z ziemniakami. Artykuł Pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuprzygotowanej wody. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus śliwkowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób powstaną małe kawałki owoców. Tak przygotowane owoce podgrzewamy z 0,5 szklanką cukru na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej, mieszamy. Podgrzewamy
Ciastka - domowe słodkościtakie tam. Uśmialiśmy się wszyscy, ale po chwili przyszła refleksja i mówię: hola, hola. Kto kogo uczył i pokazywał mu nowe rzeczy. To ja pokazuję mojemu mężowi jak rosną ziemniaki na polu, jak wygląda pszenica a jak jęczmień. Dzieciom pokazuję leszczynę i młode orzeszki. Tłumaczę, że jak kukułka kuka to trzeba mieć przy sobie pieniążki. Na zbieranie jagód już
bistro mamacebulkę i czosnek smażyć aż cebulka zmięknie. Wlać wywar warzywny, dodać dynię i bataty pokrojone w kostkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować na małym ogniu aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Danie posypać prażonym słonecznikiem i orzeszkami. Najlepsze jest drugiego i każdego następnego dnia. Zrobiłam sobie jak byłam sama więc jadłam to 3 dni. Danie pycha
Kuchnia PokoleńNastępnie wystudź, naklej na wieczka etykiety z datą produkcji. Gotową sałatkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Sałatka doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu np. z ziemniakami i mięsem. Sałatka jest naprawdę smaczna i kolorowa. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneMuszę przyznać, że buraczki w przygotowane w ten właśnie sposób o moja ulubiona surówka do ze słoika. Idealnie komponują się ze wszystkimi mięsami, mięsnymi sosami, ziemniakami i kaszami. Jest to sałatka, którą z chęcią zajadają również dzieci. 3 kg buraków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1/2 szklanki oleju (poj.250 ml) 1/2 szklanki cukru 1/ 2 szklanki octu
Krylowa Kuchnia