Racuchy na zsiadłym mleku Lubicie racuchy? A zsiadłe mleko? Na oba pytania w moim domu słychać głośne „Tak”. Zazwyczaj zsiadłe mleko podaję do młodych ziemniaków w towarzystwie sadzonego jajka. Jednak można je wykorzystać naprawdę do wielu innych przepisów. Jednym z nich są nasze ulubione racuchy na zsiadłym mleku. Do ich przygotowania nie potrzebujemy drożdży. Wystarczy kilka prostych składników
Słodkie okruszkiKotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznie smażonej ryby. Pyszne, delikatne w sam raz na obiad dla dziecka. Idealnie smakują z młodymi ziemniakami i mizerią. Tutaj znajdziecie przepis na kotleciki z łososia Składniki: 1 kg ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 2 jajka 1 duża bułka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Rybę oczyścić, umyć i zmielić
magiczna kuchnia Kasiowalne, płaskie kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju (średnia moc palnika) przez ok. 5 minut z każdej strony. U nas do kotletów były tłuczone ziemniaki z koperkiem i pikantna sałatka z ogórkami konserwowymi. Smacznego
Prosto z Kotładoprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź w piekarniku. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Kofta to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Grecji czy Indiach. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (wołowego, drobiowego, jagnięciny czy baraniny) w formie kulek
e-PrzepisyKulinarnePrzygotowanie: Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Wrzucamy je na 15 minut do zimnej wody. W tym czasie mieszamy oliwę, sól i papryki. Do przygotowanej mieszanki wsypujemy ziemniaki i dokładnie je obtaczamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej frytki. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (grzanie góra/dół). Smacznego
ChilliJemyskładniki i przygotowanie zupy jarzynowej krok po kroku. Składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania zupy jarzynowej: 1,5 l lekkiego bulionu jarzynowego lub mięsnego 600g warzyw (młoda kapusta, kalafior, ziemniaki, groszek zielony lub fasolka, marchew, kalarepa, por, seler) 2 łyżki tłuszczu kopiasta łyżka mąki posiekany koperek lub natka pietruszki sól i pieprz do smaku Przepis na zupę jarzynową: Krok
Moja Książka Kucharskakurczaka wychodzą miękkie i aromatyczne. A placki… Dziś skorzystałam z mojego ulubionego awaryjnego rozwiązania. Sięgnęłam po Dania Babci Zosi. Dzięki temu w kilka minut, bez konieczności ścierania ziemniaków na tarce, miałam gotowe pyszne, chrupiące placki. Bardzo lubię Dania Babci Zosi . Prosty, naturalny skład! Polecam. Czasem naprawdę warto sobie ułatwić życie Składniki: 0,5 kg polędwiczek drobiowych 1 czerwona cebula
Słodkie okruszkiłyżka oliwy z oliwek szklanka soczewicy czerwonej 200ml mleka kokosowego light cynamon, sól, pieprz, kurkuma Dodatkowo jarmuż Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka razem z soczewicą i zalej wodą tak by woda była ponad warzywa na około 4 cm. Gotuj około 30 minut
wysmienitykozieradki, gorczycy,czarnego pieprzu, cynamonu, gałki muszkatałowej, goździków, kardamonu- oczywiście nie każe Wam uzyć tego wszystkiego, łatwiej będzie kupić gotową mieszankę, polecam etnobazar na takie zakupy. Przygotowanie: Zacznij od ziemniaków, tj. wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół, umieść na blaszce wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i upiecz je w temp. 180. Czas pieczenia około 40 minut, a najlepiej sprawdź widelcem
greenscarfwsypać opłukany i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Można podawać ją z pieczywem, młodymi ziemniakami lub jako samodzielne danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyPieczony filet rybny na młodej kapuście to pyszne i proste danie obiadowe. Świetna lekka i sezonowa potrawa. Zasmakuje wielbicielom ryb.Ja podałam je z ugotowanymi młodymi ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie mintaj ale może być dorsz lub inna ulubiona ryba 1/2 główki młodej kapusty 1 marchewka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 pęczek świeżego
Blog kulinarny S9.PLjest duży, obieramy go ze skórki. Mały bób ma delikatniejszą skórkę i można go nie obierać. Bób dodajemy do pozostałych składników. Posypujemy siekanym koperkiem. Danie podajemy na gorąco z ziemniakami, ale równie dobrze będzie smakowało podane z chlebem na kolację. Bób z pstrągiem – kuchnia podkarpacka Bób z pstrągiem – kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA gdzie znajdziecie więcej regionalnych specjałów
Trzeci talerzJego przygotowanie nie trwa długo, a jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na stole. Danie można przygotować wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Schab podałam z pieczonymi ziemniakami surówką z kapusty. Składniki na schab zapiekany pod beszamelem: 600 g schabu bez kości 150 g sera żółtego średniej wielkości por 2 łyżki smalcu (lub masła) czubata łyżka mąki pszennej
e-PrzepisyKulinarnedojrzałego agrestu, 400 ml zimnej przegotowanej wody, 500 ml spirytusu 95% 1 kg cukru Wykonanie: Do dużego słoja dajemy przebrany, opłukany i osuszony agrest, miażdżymy go nieco tłuczkiem do ziemniaków, dolewamy najpierw wodę a następnie spirytus, mieszamy słojem, zakręcamy szczelnie pokrywką. Słój przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 miesiąc w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zlewamy płyn do słoików, zakręcamy
Bułka z Chlebemsmakuje oczywiście, gdy za oknem zimno (przepis publikuję z dużym opóźnieniem). Robiłam jak tutaj , ale zamiast czerwonej soczewicy dałam oddzielnie ugotowany żółty groch (może być cały albo połówki), pominęłam ziemniaki i dodałam 1/2 szklanki mleka kokosowego. Zróbcie od razu podwojoną porcję bo szybko schodzi 😊 . 2. Tosty z patelni Kromki jasnego chleba maczane w jajku rozmąconym z mlekiem, smażone
Qlinarnie i Qlinarnie