Potrawka z królika 164sosu dodać kremówkę zahartowaną 2-3 łyżkami gorącego sosu, chwilkę pogotować, aby sos nieco zgęstniał i ponownie włożyć kawałki mięsa. Potrawkę z królika podawać z ugotowanym na sypko ryżem, ziemniakami z wody lub kaszą (jaglaną, bulgur, kuskus). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Potrawka z królika pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Biała kiełbasa pieczona w piwie 157piec z termoobiegiem około 60 minut , co jakiś czas kiełbasy polewać sosem. Białą kiełbasę pieczoną w piwie podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Biała kiełbasa pieczona w piwie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Zupa pieczarkowa 145Zupa pieczarkowa bardzo często pojawiała się w moim domu rodzinnym. Mama zawsze robiła ją z dodatkiem ziemniaków, ja jednak wolę ją jeść z makaronem. Zupa pieczarkowa jest szybka w przygotowaniu, a sekret jej smaku tkwi i użyciu małych, białych pieczarek, które dopiero po podsmażeniu na maśle dodaje się do gotowanej zupy. Myślę, że na taką zupę mogłabym zaprosić Mamę. Składniki
niecodziennikpary
Forszmak lubelski 138duszenia, gotować ok. 20 minut – aż papryka zmięknie. Na koniec potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Forszmak lubelski podawać z dodatkiem np. gotowanej kaszy gryczanej, makaronu lub ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Forszmak lubelski pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Zupa krem z batatów 121Zupa krem z batatów to świetny pomysł na przygotowanie szybkiego, smacznego i gorącego posiłku. Sprawdził się i u nas, gdy pewnego dnia wróciliśmy dość późno do
niecodziennikpary
Pikantne podudzia kurczaka 159zdjąć folię, piec dalej około 60 minut . W trakcie pieczenia mięso kurczaka kilka razy odwrócić i polać wytworzonym sosem. Pikantne podudzia z kurczaka podawać na gorąco z ziemniakami z wody i surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pikantne podudzia kurczaka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Kotlety pożarskie 142piersi kurczaka kłaść na rozgrzany olej, smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (około 10 minut z każdej strony). Kotlety pożarskie podawać z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kotlety pożarskie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami 153wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub ziemniakami z wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie 122piec 60 minut , mniej więcej co kwadrans przewrócić żeberka i polać wytworzonym sosem. Słodko-pikantne żeberka wieprzowe w zalewie miodowo-chrzanowej dobrze sprawdzą się jako dodatek do ziemniaków lub dowolnej kaszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami 133minut , do zrumienienia się kiełbasek. W tym czasie kilka razy posmarować kiełbaski powstałym sosem. Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami smakuje najlepiej na gorąco z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Marchewka z groszkiem 123gotowej mrożonki, nie trzeba starać się pokroić marchewek w kształtną kostkę. U mnie w domu marchewka z groszkiem często była podawana do obiadu, zwłaszcza do kotletów mielonych i utłuczonych ziemniaków, zawsze też znikała bardzo szybko z naczynia, w którym była podawana, jak i z naszych talerzy. Składniki na marchewkę z groszkiem 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem 2 łyżki masła
niecodziennikpary
Królik w śmietanie 181mięso, wsypać posiekaną natkę pietruszki, sos doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Mięso królika wyłożyć na półmisek, polać go sosem z duszenia, podawać na gorąco z ziemniakami, kluskami śląskimi i np. smażonymi buraczkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Królik w śmietanie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Gulasz z łopatki wieprzowej 164wodą oraz koncentrat pomidorowy, wrzucić paski czerwonej papryki, gotować jeszcze 10-15 minut. Gulasz z łopatki wieprzowej doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Podawać z ziemniakami, ugotowaną kaszą lub makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gulasz z łopatki wieprzowej pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Zupa szczawiowa 126Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę szczawiową podawać z jajkami ugotowanymi na twardo – można je pokroić na ćwiartki lub w kostkę. Bardzo często dodaje się również gotowane ziemniakami albo grzanki. Dodatkowo do szczawiowej można dołożyć starte na tarce ugotowane warzywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Bitki wołowe 161oraz słodką paprykę. Bitki wołowe dusić na małym ogniu do miękkości mięsa (około 1,5 – 2 godziny). Na koniec doprawić mięso solą oraz pieprzem. Bitki wołowe podawać z ziemniakami, kaszą ugotowaną na sypko lub kluskami. Dodatkiem mogą być kiszone ogórki, surówka z kiszonej kapusty lub buraczki zasmażane . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bitki wołowe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary