ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1494/2562)

Racuchy na zsiadłym mleku 154

Racuchy na zsiadłym mleku Lubicie racuchy? A zsiadłe mleko? Na oba pytania w moim domu słychać głośne „Tak”. Zazwyczaj zsiadłe mleko podaję do młodych ziemniaków w towarzystwie sadzonego jajka. Jednak można je wykorzystać naprawdę do wielu innych przepisów. Jednym z nich są nasze ulubione racuchy na zsiadłym mleku. Do ich przygotowania nie potrzebujemy drożdży. Wystarczy kilka prostych składników

Słodkie okruszki
Kotleciki rybne 98

Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznie smażonej ryby. Pyszne, delikatne w sam raz na obiad dla dziecka. Idealnie smakują z młodymi ziemniakami i mizerią. Tutaj znajdziecie przepis na   kotleciki z łososia Składniki: 1 kg ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 2 jajka 1 duża bułka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Rybę oczyścić, umyć i zmielić

magiczna kuchnia Kasi
Kotlety mielone z indyka z czosnkiem i natką pietruszki 122

owalne, płaskie kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju (średnia moc palnika) przez ok. 5 minut z każdej strony. U nas do kotletów były tłuczone ziemniaki z koperkiem i pikantna sałatka z ogórkami konserwowymi. Smacznego

Prosto z Kotła
Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego 195

doprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź w piekarniku. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Kofta to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Grecji czy Indiach. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (wołowego, drobiowego, jagnięciny czy baraniny) w formie kulek

e-PrzepisyKulinarne
Frytki z batatów 138

Przygotowanie: Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Wrzucamy je na 15 minut do zimnej wody. W tym czasie mieszamy oliwę, sól i papryki. Do przygotowanej mieszanki wsypujemy ziemniaki i dokładnie je obtaczamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i  układamy na niej frytki. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (grzanie góra/dół). Smacznego

ChilliJemy
ZUPA JARZYNOWA 89

składniki i przygotowanie zupy jarzynowej krok po kroku. Składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania zupy jarzynowej: 1,5 l lekkiego bulionu jarzynowego lub mięsnego 600g warzyw (młoda kapusta, kalafior, ziemniaki, groszek zielony lub fasolka, marchew, kalarepa, por, seler) 2 łyżki tłuszczu kopiasta łyżka mąki posiekany koperek lub natka pietruszki sól i pieprz do smaku Przepis na zupę jarzynową: Krok

Moja Książka Kucharska
Duszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka 175

kurczaka wychodzą miękkie i aromatyczne. A placki… Dziś skorzystałam z mojego ulubionego awaryjnego rozwiązania. Sięgnęłam po Dania Babci Zosi. Dzięki temu w kilka minut, bez konieczności ścierania ziemniaków na tarce, miałam gotowe pyszne, chrupiące placki. Bardzo lubię Dania Babci Zosi . Prosty, naturalny skład! Polecam. Czasem naprawdę warto sobie ułatwić życie Składniki: 0,5 kg polędwiczek drobiowych 1 czerwona cebula

Słodkie okruszki
Krem z batatów i soczewicy oraz cynamonu. Pełnowartościowy pyszny i w dodatku wegański 101

łyżka oliwy z oliwek szklanka soczewicy czerwonej 200ml mleka kokosowego light cynamon, sól, pieprz, kurkuma Dodatkowo jarmuż Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka razem z soczewicą i zalej wodą tak by woda była ponad warzywa na około 4 cm. Gotuj około 30 minut

wysmienity
Zapiekane faszerowane bataty 181

kozieradki, gorczycy,czarnego pieprzu, cynamonu, gałki muszkatałowej, goździków, kardamonu- oczywiście nie każe Wam uzyć tego wszystkiego, łatwiej będzie kupić gotową mieszankę, polecam etnobazar na takie zakupy. Przygotowanie: Zacznij od ziemniaków, tj. wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół, umieść na blaszce wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i upiecz je w temp. 180. Czas pieczenia około 40 minut, a najlepiej sprawdź widelcem

greenscarf
Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem 113

wsypać opłukany i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Można podawać ją z pieczywem, młodymi ziemniakami lub jako samodzielne danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pieczony filet rybny na młodej kapuście 93

Pieczony filet rybny na młodej kapuście to pyszne i proste danie obiadowe. Świetna lekka i sezonowa potrawa. Zasmakuje wielbicielom ryb.Ja podałam je z ugotowanymi młodymi ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie mintaj ale może być dorsz lub inna ulubiona ryba 1/2 główki młodej kapusty 1 marchewka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 pęczek świeżego

Blog kulinarny S9.PL
Bób z pstrągiem – kuchnia podkarpacka 94

jest duży, obieramy go ze skórki. Mały bób ma delikatniejszą skórkę i można go nie obierać. Bób dodajemy do pozostałych składników. Posypujemy siekanym koperkiem. Danie podajemy na gorąco z ziemniakami, ale równie dobrze będzie smakowało podane z chlebem na kolację. Bób z pstrągiem – kuchnia podkarpacka Bób z pstrągiem – kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA gdzie znajdziecie więcej regionalnych specjałów

Trzeci talerz
Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad 104

Jego przygotowanie nie trwa długo, a jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na stole. Danie można przygotować wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Schab podałam z pieczonymi ziemniakami surówką z kapusty. Składniki na schab zapiekany pod beszamelem: 600 g schabu bez kości 150 g sera żółtego średniej wielkości por 2 łyżki smalcu (lub masła) czubata łyżka mąki pszennej

e-PrzepisyKulinarne
Nalewka agrestowa 109

dojrzałego agrestu, 400 ml zimnej przegotowanej wody, 500 ml spirytusu 95% 1 kg cukru Wykonanie: Do dużego słoja dajemy przebrany, opłukany i osuszony agrest, miażdżymy go nieco tłuczkiem do ziemniaków, dolewamy najpierw wodę a następnie spirytus, mieszamy słojem, zakręcamy szczelnie pokrywką. Słój przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 miesiąc w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zlewamy płyn do słoików, zakręcamy

Bułka z Chlebem
4x inspiracje czerwca: dahl z grochu, tosty z patelni, pulpety wegańskie z Ikei, kolejny chleb na sodzie 148

smakuje oczywiście, gdy za oknem zimno (przepis publikuję z dużym opóźnieniem). Robiłam jak tutaj , ale zamiast czerwonej soczewicy dałam oddzielnie ugotowany żółty groch (może być cały albo połówki), pominęłam ziemniaki i dodałam 1/2 szklanki mleka kokosowego. Zróbcie od razu podwojoną porcję bo szybko schodzi 😊 .   2. Tosty z patelni   Kromki jasnego chleba maczane w jajku rozmąconym z mlekiem, smażone

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania