ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1223/2562)

Placki ziemniaczane (wersja podstawowa) 124

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej   Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko, łyżkę mąki pszennej, posiekaną cebulę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć z obu stron na rumiano

Di gotuje
Zupa gulaszowa 359

jesienny czy zimowy obiad. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami. składniki: 700 g mięsa wieprzowego, łopatka lub szynka 2,5 l wody 2 czerwone papryki 2 cebule 5 średnich obranych ziemniaków 250 g pieczarek 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra papryka do smaku 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Do garnka(...)Dodać listki laurowe i odrobinę soli, gotować aż mięsko będzie prawie miękkie. W międzyczasie paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Ziemniaki też pokroić w średnią kostkę. Gdy mięsko będzie prawie miękkie dodać pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować jeszcze aż warzywa i mięsko będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić jeszcze

Monia miesza i gotuje
Tajine z wołowiny z patelni 159

Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 2 średnie marchewki  3 ziemniaki  ewentualnie jedna świeża papryka Przyprawy: Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy też: po 1/4 łyżeczki lub nieco mniej: kwiatu muszkatołowca(...)ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej i gotować około 3-6 godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego mięsa). Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki, ziemniaki i gotować jeszcze godzinę. Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita. Jednocześnie już dziś chciałabym Was serdecznie zaprosić do udziału w konkursie, w którym nagrodami będą   garnki granitowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz wieprzowy z selerem naciowym 165

pomidory, seler i rodzynki. Dusić, aż mięso będzie miękkie, doprawić solą i pieprzem do smaku.  W razie potrzeby gulasz można zagęścić mąką. Podawać z różnego rodzaju kaszami lub ziemniakami. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki po wierzchu.  Nasza propozycja podania - z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty Pyszne kawałki selera, mniam... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa przecierana z jarmużem 119

uszkodzeń. Młodsze pędy są najsmaczniejsze po przymrozkach, bo ich  liście tracą ostry, kapuściany smak Składniki: 25 dag kości 1 pęczek włoszczyzny 40 dag liści jarmużu 40 dag ziemniaków 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Ugotować wywar na kościach i włoszczyźnie, następnie odcedzić. Liście jarmużu umyć, wrzucić na wrzącą osoloną(...)wodę, obgotować i odsączyć. Ziemniaki obrać, pokroić i na wywarze razem z jarmużem ugotować. Po czym dodać włoszczyznę i wszystko razem zmiksować. Z mąki i masła zarobić zasmażkę, rozprowadzić zupą i mlekiem, dodać do zupy, zagotować i w razie potrzeby doprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 147

pochodzi z książki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor 0,5 kg ziemniaków makaron typu zacierki 4 łyżki suszonej papryki słodkiej lub pasty paprykowej sól, pieprz Kociołek możemy przygotować zarówno w plenerze jak i w kuchni. Jeżeli wybieramy kociołkowanie plenerowe to najpierw musimy(...)cebulę i sól. Po około 20 minutach dodajemy mieloną słodką paprykę, zmiażdżony czosnek i od razu podlewamy całość wodą. Dalej smażymy, często mieszając. Gdy mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę i pokrojonego pomidora. Dolewamy tyle wody, aby zakrywała wszystkie składniki. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy zacierki według uznania. My lubimy gęste gulasze i dodaliśmy ich około 200 g. Solimy

Marder&Marder Manufacture
Kapuśniak na żeberkach . 140

około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia   2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku  około 6 ziemniaków dużych  vegeta, pieprz , do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie : Mięso myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy około 2 ,5 litrami  wody .Warzywa obieramy i myjemy . Marchew(...)ziemniaki  kroimy w kostkę. Włoszczyznę związujemy nitką  i wkładamy  do garnka. Gdy woda się zagotuje dodajemy vegetę i zioła prowansalskie .Gotujemy na małym ogniu aż warzywa i mięso  zmiękną .Jeśli woda wam za szybko odparuje to możecie jeszcze dolać  . Przyprawiam do smaku pieprzem ewentualnie solą.Proporcje oczywiście możecie zmienić według Waszego zapotrzebowania :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 211

stołu. Ooch! :) Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione

SzczyptaSmaQ
Babka ziemniaczana! 125

babką ziemniaczaną spotkałam się pierwszy raz około trzech lata temu. Do tej pory uwielbiałam placki ziemniaczane i nie zdawałam sobie sprawy, że z ziemniaków można upiec tak przepyszne, samodzielne danie. Przepadam za cieplutką, prosto z piekarnika, z kwaśną śmietaną lub szklanką mleka. Dobrze smakuje również następnego dnia, odsmażona i chrupiąca. Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Po odsączeniu

Kuchnia Pani Wiosny
Dzik w kuchni i purée z selera! 128

redukujemy wino, czekając aż sos zgęstniej. Sos na bazie białego wina jest delikatny i kremowy. Purée z selera Składniki na 4 osoby: 2 selery (około 600g) 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Seler i ziemniaki obieramy ze skórki, solimy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i miksujemy. Polędwiczki

Kuchnia Pani Wiosny
Zupa krem z porów... :) 138

garnka. Inspiracja pochodzi z książki kucharskiej Agnieszki Maciąg, przepis zmodyfikowany do własnych potrzeb. Musicie mi uwierzyć, zupa jest przepyszna :) Składniki na 4 porcje:  3 duże pory 5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3cm startego korzenia imbiru kminek gałka muszkatołowa 2 liście laurowe oliwa z oliwek świeżo zmielony pieprz sól Sposób wykonania: Pory dokładnie myjemy i odcinamy(...)drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek ze świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy pokrojone pory, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, imbir i sól. Następnie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy je do garnka. Przez chwilę dusimy wszystko razem. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. Całość miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Podajemy z płatkami migdałów. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory! 132

odlewamy wodę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na niskim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Składniki na puree: 9 średnich ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany sól Sposób wykonania: Ziemniaki solimy i gotujemy, dodajemy masło i śmietanę. Dla uzyskania lepszego efektu miksujemy blenderem. Polecam! Upieczony w foli kurczak jest naprawdę

Kuchnia Pani Wiosny
Lekko cytrynowy pstrąg z cykorią 124

korytarz, zbudowany z ludzkich oczekiwań. Trafiłam do domu.  A tam czekały na mnie pstrągi... sztuk cztery! Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi 2 duże marchewki  8 małych ziemniaków 2 cykorie 6 ząbków czosnku cytryna pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Pstrągi dokładnie myjemy. Przekładamy do glinianej formy, przyprawiamy pieprzem cytrynowym, solą i czosnkiem. Dodajemy pokrojone ziemniaki

Kuchnia Pani Wiosny
Dorsz w owsianej panierce z czosnkiem niedźwiedzim 161

cytrynowy sól oliwa z oliwek 1 jajko otręby owsiane 450g liści czosnku niedźwiedziego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól 2 łyżki serka mascarpone  8 średnich ziemniaków szczypiorek do dekoracji cytryna Sposób wykonania: Dorsza dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, solimy, dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie obtaczamy(...)oliwek. Czosnek niedźwiedzi przenosimy do garnuszka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut. Na koniec solimy i dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Dorsza podajemy z ziemniakami i gorącym czosnkiem niedźwiedzim. Dekorujemy szczypiorkiem i ćwiartką cytryny. Wiosną wszystko i wszyscy budzimy się do życia. Jeśli chcecie odkryć coś nowego i w dodatku za darmo, to zapraszam

Kuchnia Pani Wiosny
Kluski ziemniaczane ze śliwkami 149

momentach zawalczyć o siebie i swoje zdanie. O to żeby być fair wobec siebie. Może to właśnie ma nas zmobilizować i popchnąć do przodu. Składniki na 4 porcje: 800g ziemniaków 350g mąki pszennej 2 jajka 500g śliwek sól masło cukier cynamon  Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy je przez

Kuchnia Pani Wiosny

Proponowane wyszukiwania