jeszcze takich nie robił to warto spróbować :). Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 60 – 70 pierogów na farsz : 500 g białego sera – twarogowego 700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 2 cebule (150 g) sól , pieprz masło lub olej do podsmażenia cebuli na ciasto : 450 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 230 ml wrzątku 1 1/2 łyżki oleju (23 g) szczypta(...)farszu na pierogi : Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzany maśle tak żeby ładnie się zrumieniła ( około 10 minut ) . W maszynce do mielenia mięsa mielę razem ugotowane ziemniaki i ser (zamiast mielić można przecisnąć przez praskę ) . Do zmielonej masy dodaję podsmażoną cebulę , doprawiam solą (1 dużą szczyptą ) i pierzem ( 2 duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam dłonią
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną wieprzowinę duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki(...)duża szczypta , sól do smaku ) Pod koniec duszenia sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – wieprzowina duszona z jarzynami jest gotowa . Tak przygotowaną wieprzowinę podaję z ryżem lub ziemniakami można również podać z pieczywem . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną potrawkę z piersi kurczaka z pieczarkami która idealnie nadaje się do podania na obiad z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Będziemy potrzebować: około 700 g piersi kurczaka 400 g pieczarek 1 kubek 400 g śmietany (12% lub 18%) 50 g sera żółtego 1 cebula (około 100 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)cytryny, posiekany koperek sprawdzam smak i doprawiam solą, pieprzem. Mieszam potrawka jest gotowa. Potrawka z piersi kurczaka z pieczarkami jest gotowa, można ją podawać z ryżem, makaronem , ziemniakami. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepietruszki, 200 g ziemniaków, 50 g selera, sól, gałka muszkatołowa, 150 g zimnego masła, Pietruszkę, ziemniaki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą (tylko aby przykryła warzywa), przykryć i ugotować do miękkości. Warzywa zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Gotować ciągle mieszając (aby się nie przypaliło), aż masa będzie
królestwo garówzupie nadają przesmażone warzywa. Polecam na rodzinny obiad. 350 g szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 4 marchewki 1 por (biała część) 1/3 korzenia selera 2 korzenie pietruszki 5 dużych ziemniaków 200 g różyczek kalafiora 250 g przecieru ogórkowego Kilka ziarnek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz Sól Olej do smażenia 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki(...)tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładamy do mięsa i razem wszystko przesmażamy. Podlewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową. Pozostałe marchewki kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze. Wszystkie warzywa dokładamy do garnka. Gotujemy do miękkości mięsa. Na samym końcu dodajemy starte kiszone ogórki. Gotujemy
VioletoweKucharzenieBriami może stanowić samodzielne danie. Można je również podać z bagietką. Kamienie, które widać w tle zdjęcia przywiozłam z greckiej plaży :) Składniki (2 porcje): 2 małe cukinie 5 małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 pomidory 1/5 szklanki oliwy z oliwek 2,5 czubate łyżeczki oregano sól pieprz łyżka siekanych listków świeżej pietruszki Wykonanie: Cukinie myjemy i kroimy na plasterki(...)grubości 0,5 cm. Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, oregano oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Briami zapiekamy godzinę
Smak mojego domusię lekko rozgotowały.Jesli chcecie zrobić zdrowy obiad to polecam wlaśnie to danie.Świeże oregano nadało im wspaniałego zapachu i posmaku .Pycha... Ok.1 kg.ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko 0.5 szkl.mąki pszennnej 0.5 szkl.mąki żytniej 1 łyżeczka soli duża łyżka siemienia lnianego łyżeczka posiekanego oregano **************************************** Zmielone ziemniaki zagniatamy z jajkiem ,ziołami ,siemieniem lnianym,obydwoma mąkami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipasuje...ta zupka to mój taki wymysł ..ale smaczny...wszyscy zjedli ze smakiem. porcja rosołowa 1-2 marchewki 1-2 pory 1 mała pietruszka 2 łyżki kaszy manny ziemniaki śmietana mąka sól pieprz listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Marchewkę , pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce, pora pokroić.Wszystko razem zeszklić(...)oleju, dodać do garnka z porcją rosołową.Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kaszę manną, posiekany koper, śmietanę i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieSkładniki: woda 2,5 litra, warzywa mrożone 2 torebki/zupa wiosenna, ziemniaki 6 sztuk, masło 2 łyzki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 150 ml, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka ziemniaki obrane pokrojone w kostkę zalać wodą i zagotować, gotowac z 10 minut następnie wsypać mrożonki "zupa wiosenna", zagotować, dodać kucharka
W Mojej Kuchni Lubiędzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku sól, pieprz oliwa Fasolę myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Zostawiamy na noc a następnie(...)się moczyła. W książce podano czas 30 minut ale wg mnie to zdecydowanie za mało. Ja moją musiałam wyławiać z teoretycznie ugotowanej zupy i podgotowywać dalsze 30 minut. Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy, pora po umyciu kroimy w ćwierć talarki. W rondlu podgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa prze ok 8 minut. Warzywa
Dzieje kuchennej Wiewióryjest jej wprost wyborny smak. składniki dla czterech osób na zupę cały szczupak o wadze około kilograma 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 2 ziemniaki 5 łyżek oliwy 1 papryka czerwona 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól,pieprz natka pietruszki na sporządzenie rybnego wywaru gorszych części z pozostałe z filetowania szczupaka (kręgosłup ogon(...)zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, oraz szczyptę skórki otartej z cytryny, całość smażymy przez dwie minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę, oraz paprykę posiekaną w cienkie paski i gotujemy przez dziesięć minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy, układamy na patelnię kawałki szczupaka ( zawsze zaczynając
Miód i pieprzjeść nie tylko w postaci zupy, ale jako dodatek w postaci surówki np. do pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość na zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego(...)zasmażkę: 1 nieduża cebula łyżka smalcu łyżeczka mąki Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać kość oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie – około 20 minut. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować pod przykryciem do miękkości. Kapustę kiszoną opłukać ( jeśli nie jest dla Was za kwaśna to nie musicie tego robić
Niebieski kubek z kawaziemniaki 1 marchewka 1 jabłko 1 puszka białej fasoli 1 cebula 300 g śledzia marynowanego 1 łyżka kaparów 2 łyżki majonezu 1 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki musztardy sól pieprz Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystkie produkty pokroić w drobniutką kostkę, Fasolę odcedzić na sicie. Majonez wymieszać z musztardą i śmietaną. Wymieszać i doprawić sałatkę do smaku
Gotowanie jest łatwewrzucić do garnka. Ugotuje się w 10-15 minut! Prawda, że szybko? :) Składniki: 1 dynia hokkaido (o wadze 1/2 kg) 2-3 duże marchewki 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta papryki ostrej szczypta kardamonu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka(...)były tylko przykryte) wkładamy kawałek selera, pietruszkę i ziele angielskie. Po 10 minutach dorzucamy pokrojoną marchewkę (plastry lub półplastry). Gotujemy razem około 20-25 minut. Następnie wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach umytą wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię hokkaido - ze skórką, ale pozbawioną miąższu z ziarnami. Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy wędzoną papryką, ostrą papryką, świeżo
Kolorowy PrzepisownikSałatka bardzo szybka a co najważniejsze też smaczna! idealna na przyjęcia! a więc zapraszam ;-) Składniki; 4 ziemniaki (ugotowane w mundurkach) 3 ugotowane buraki czerwone 1 średnie jabłko 3 kiszone ogórki 1 por (biała część ) sól, pieprz 4 łyżki majonezu Ziemniaki, buraki i jabłko obieramy a następnie kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru soku. Pora
Radość kipiąca uśmiechem.