ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1216/2562)

Deser malinowy z porzeczkową pianką 194

cudownie pyszny i aksamitny – królewski. Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na mus malinowy: 1000 gr świeżych lub mrożonych malin Maliny umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki na 2-3 godziny. Składniki na masę malinowa: 1 opakowanie(...)godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki na 2-3 godziny. Z podanych proporcji powinniśmy otrzymać około

moj przepis na
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 199

spiżarce. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na 4 słoiczki po 200 ml: 12 pomarańczy (najlepiej ekologiczne i niewoskowane) 4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Obieraczką do ziemniaków/warzyw obrać pomarańcze cienko, interesuje nas tylko ta pomarańczowa część, pomarańcze zjeść lub odłoży na później, do konfitury pomarańczowej. Najlepiej obierać pomarańcze z góry do dołu, jak ziemniaka

moj przepis na
Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem 159

jemy? A no ryby właśnie . Właśnie dlatego polecam szczególnie na piątkowy, ale też codzienny, a nawet świąteczny obiad czy kolację. Składniki: 370g fileta z pstrąga łososiowego kilka średnich ugotowanych ziemniaków 1/2 brokuła pieprz cytrynowy świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa sól Beszamel: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szkl. mleka (ew. trochę więcej) sól świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)masło do posmarowania formy drobno starty ser żółty Sposób przygotowania: Formę do zapiekania smarujemy dokładnie masłem i układamy warstwę z plastrów ugotowanych ziemniaków - oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Posypujemy niewielką ilością tartego sera żółtego (1-2 łyżki). Kolejną warstwę stanowi pstrąg łososiowy (jeśli jest ze skórą należy ją ściąć ostrym nożem i sprawdzić czy nie pozostały

Kolorowy Przepisownik
Warsztaty z Frosta – relacja 164

kilka nowych, warzywnych produktów: bataty z marchewką w maśle z rozmarynem, pieczarki z cebulą w maśle z tymiankiem, kalarepa z brokułem w maśle z dzikim czosnkiem i soczewica z ziemniakami i marchewką w maśle z dzikim czosnkiem. Na szczęście tym razem warsztaty zostały zorganizowane w sobotę, dzięki czemu nie musiałam brać urlopu a i dojazd komunikacją miejską miałam niezły. Doświadczenie(...)soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi/ sos jabłkowo-waniliowy/ chipsy z batatów Po wszystkim klasycznie

karmelowy
Zupa z maślaków 131

maślaków jest bardzo delikatna i smaczna, w moim domu zupa to podstawa obiadu, musi być obowiązkowo. Składniki: 3 litry wywaru  mięsnego 500 gram świeżych maślaków 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 100 ml. śmietany 18% 2 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól,pieprz vegeta przyprawa magi w płynie masło Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, myjemy, kroimy(...)plasterki, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelni roztapiamy masło, dodajemy maślaki i cebulę, smażymy przez kilka minut . Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki  obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy podsmażone grzyby, warzywa, zalewamy wywarem mięsnym, gotujemy do momentu aż warzywa  będą miękkie. Dodajemy mąkę rozrobioną niewielkiej  ilości

Bajeczna Kuchnia
Mleko i ser z łubinu oraz niezwykłe pierogi 165

łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłego mleka łubinowego farsz 0,5 kg serka łubinowego 200 g boczku wędzonego 1 duż a cebulę 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 ugotowane ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka pieprzu ziołowego po szczypcie tymianku ,papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i cukru sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondla, podsmażamy(...)wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażony boczek wykładamy na miseczkę do przestygnięcia. W wytopionym tłuszczu po boczku zeszklić cebulę. Do serka dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, przestygnięty boczek cebulę, jajko oraz pokrojony drobniutko czosnek. Przyprawiamy przyprawami dokładnie łącząc składniki farszu odstawiamy. Z podanych składników wyrobić ciasto na pierogi. Na stolnicy rozwałkowujemy placek ciasta, szklanką wykrawamy krążki

kgwjanczewo
Rozgrzewająca zupa z kapusty 180

więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy. Na dużej(...)plasterki, następnie w słupki – dodajemy do pozostałych warzyw posypując płatkami chilli oraz 1 łyżeczką cuminu. Jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy kiełbasę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy 15 minut od ponownego zawrzenia bulionu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na gorący wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, rozprowadzamy dokładnie, robimy zasmażkę

mojewypiekiinietylko
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 198

się soczystym, krwistym prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych. To takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki

Jem więc Jestem
Krem z dyni, Wielkie piękno 182

pikantna i lekko kwaskowata, rozgrzewająca zupa jak najbardziej. Składniki: 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki masła lub oleju 4-5 małych dyń, np. hokkaido 2 małe ziemniaki kurkuma, pieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle(...)oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym i solą. Można podać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Wielkie piękno  (2013, Paolo Sorrentino) opowiada historię starzejącego się dziennikarza, który

Qlinarnie i Qlinarnie
Mintaj w panierce z płatków żytnich. 149

sałatką z ogórków i pomidorów oraz z ziemniaczkami* (można z ryżem lub kaszą): Ogórek i pomidor kroimy w kostki, mieszamy z jogurtem naturalnym szczyptą pieprzu, soli i papryką mieloną. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy wykładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Ziemniaki posypujemy bazylią, smażymy aż będą złote. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa jarzynowa. 144

Składniki: 3 litry wody 1 kalafior porcje rosołowe 350 g fasolki szparagowej 1 łyżka Kucharka pieprz, natka pietruszki 100 g marchewki 500 g ziemniaków Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy porcje rosołowe - według uznania jak chcemy aby był intensywny smak :), wsypujemy kucharka, dodajemy marchewkę i doprawiamy pieprzem. Kiedy zacznie nam się gotować wrzucamy pokrojonego kalafiora, fasolkę i pokrojone w kostkę ziemniaki

Moje-pitraszenie
Kurczak zapiekany z cebulą i pomidorem. 118

Następnie zawartość miski przekładamy do torebki do pieczenia w piekarniku zamykamy worek i wkładamy na 40-45 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podajemy z ziemniaczkami z bazylią. Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki (nie za małe) i gotujemy do miękkości. Następnie na wysmarowaną oliwą patelnię wrzucamy odcedzone ziemniaki i posypujemy bazylią. Smażymy aż ziemniaczki będą złociste. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa krem pomidorowy. 129

zdjęciu wrzucony rozdrobniony wafel ryżowy. Składniki: 0,5 litra rosołu drobiowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 malutkie chilli 1 duży ziemniak 2 łyżki śmietanki do zup 18 % papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli Pomidory wlewamy do rosołu. Chilli kroimy w krążki, ziemniaka w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Doprawiamy przyprawami do smaku. Papryki można wsypać troszeczkę

Moje-pitraszenie
Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem 2523

kieszonki z każdej strony. Kolejno przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy drobiowe kieszonki przez ok. 10 minut na małym ogniu (dzięki temu mięsko będzie soczyste). Smacznego! Podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami (zobacz przepis na: ziemniaki puree ) The post Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 183

bardzo dojrzały pomidor 1/4 główki brokuła - około 150 g garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej garść kukurydzy (może być konserwowa) 1 duża marchew lub dwie średnie 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mały czerwony burak makaron tortellini z mięsem - 250 g liść laurowy,  pieprz wg uznania sól - około łyżka dwie łyżki majeranku słodka papryka w proszku - płaska łyżka ostra papryka(...)jeżeli masz choć trochę rosołu mięsnego w zamrażarce czy z poprzedniego obiadu, jeżeli na nim (lub z jego dodatkiem) ugotujesz zupę, to będzie jeszcze smaczniejsza. Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ziemniaki, marchew, buraka, pietruszkę i selera obrać, pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, pomidora natomiast sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Włosi

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania