ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1210/2562)

Placki ziemniaczane z gofrownicy z wątróbką i ognistymi pomidorkami. 210

grama tłuszczu no i możecie je częściej jeść. Ja dzisiaj placki podałam z wątróbką  i Ognistymi pomidorkami Eterno , obiad smakował wybornie :) Zapraszam :) Składniki na placki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża marchewka 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki zwykłej sól, pieprz do smaku 0,5 kg wątróbki drobiowej 1 łyżka  oregano Skworcu   1 łyżka przyprawy złocisty(...)chili 1 łyżka czerwonej papryki około 1 l bulionu z kurczaka 3 łyżki mąki 1 duża cebula  4 łyżki masła klarowanego Jako dodatek - Ogniste pomidorki Eterno Wykonanie:   Ziemniaki, marchew i cebulę obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach.Następnie dodać roztrzepane jajka, przyprawy i mąkę, wymieszać i przyprawić do smaku. Gofrownicę rozgrzać i lekko natłuścić

Sama słodycz i szczypta chili
GROCHÓWKA Z WĘDZONKĄ 125

połówek grochu • porcja rosołowa • 20 dag wędzonki i 20 dag chorizo • 3 cebule • 1/2 korzenia selera • 3 duże ziemniaki •4 marchewki • 2 pietruszki • 5 kulek ziela angielskiego • 5 listków laurowych • 1 łyżka majeranku • sól • pieprz Do zimnej wody wrzucamy porcję rosołową, obrane i pokrojone warzywa, ziele i listek laurowy. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień. Gotujemy wywar(...)patelni. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i podsmażamy. Wrzucamy do wywaru. Teraz można również wrzucić groch i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy około 20 minut. Na koniec wsypujemy majeranek

KuchcikoweLove
miętowa quinoa z bobowym puree 116

Uwaga! Mam dla was nowy substytut ziemniaków :D Kto nie lubi puree z ziemniaków? No cóż, pewnie znajdą się takie osoby, ale może polubią za to puree z bobu? Zamiennik nie tylko smaczny, a o wiele wiele wiele bardziej wartościowy.. Jak każdy wie, bób to skarbnica wartości odżywczych, przede wszystkim białka, czy kwasu foliowego. Spożywanie bobu, zapobiega zakwaszeniu organizmu

healthy dreams
Sernik królewski 236

stwierdzić, że nie ma to jak prawdziwy biały ser zmielony- jednak nie trzeba go mielić przez maszynkę do mięsa, a wystarczy, że przeciśniemy go dwa razy przez praskę do ziemniaków - 3 minuty to zajmuje, a sernik naprawdę smakuje jak prawdziwy sernik :) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 łyżka gęstej śmietany(...)tłuszczem i obsypujemy mąką. Z 3/4 ciasta wyklejamy spód tortownicy i 1 cm boków. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki. Masa serowa: Ser przeciskam dwa razy przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich budyń i ser. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką

Aga w kuchni
Smażona kiełbasa z warzywami 112

czasu do czasu mam ochotę na smażoną kiełbasę z cebulką i ziemniakami. Jednak, aby nieco urozmaicić to popularne i klasyczne danie postanowiłam kiełbasę podać w innej, bardziej ciekawej dla mnie wersji z warzywami, a konkretnie z sałatką, ktorą przygotowałam w czasie smażenia się kiełbasy.  Cieciorka z fasolą i oliwkami świetnie zastępuje nudne w moim odczuciu ziemniaki, a posiekana skórka

Moja smaczna kuchnia
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 196

opadną na dno i wchłoną jej mnóstwo zanim wypłyną i zaczną się smażyć.   Jeśli nie macie termometru, temperaturę łatwo sprawdzić – na zagrzany tłuszcz wrzucamy półcentymetrowy plasterek obranego surowego ziemniaka. Jeśli idzie na dno i nie wypływa – tłuszcz jeszcze za zimny. Jeśli ziemniak szybko wypływa i utrzymuje się na powierzchni, otacza go mnóstwo pęcherzyków gorącego tłuszczu – próbujemy na jednym małym

Karo in the Kitchen
Sałatka jarzynowa 206

Sałatka którą wszyscy lubią, szykowana na święta i często w ciągu roku, ja osobiście uwielbiam taką zwykłą sałatkę. Sałatka jarzynowa Składniki: - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 seler - 5 ziemniaków - 4 jajka - 2 ogórki kiszone - cebula czerwona - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku - 500-800 ml majonezu - 4 łyżki musztardy sarepskiej - pieprz - sól Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i gotujemy

Kulinarne życie
Czulent 131

żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny - 2 puszki białej fasoli - 50 dag ziemniaków - 2 cebule - 300 g pęczaku - oliwa - 4 ząbki czosnku - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco - 1/2 łyżeczki tymianku  - 1/2 łyżeczki kminku Tesco - 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu Tesco - szczypta imbiru - szczypta gałki(...)drugiej miski.  W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza. W trakcie układania warstwy posypujemy posiekanym czosnkiem i oprószamy kminkiem,tymiankiem, pieprzem, papryką, imbirem, gałką muszkatołową, liściem laurowy

Kulinarne życie
Krokiety warzywne 199

rosołu, które często nam zostają po zjedzonym rosole, a żal wyrzucić, spróbujcie takich placuszków, które mogą być jarskim daniem samodzielnym lub dodatkiem do porcji mięsa Składniki: 4 średnie ziemniaki 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2-3 łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka ponadto kulka mozzarelli kawałek sera(...)żółtego obrane mięso gotowane pozostałe z rosołu. Wykonanie: Ziemniaki myjemy gotujemy w mundurkach, następnie studzimy obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania rosołu, przez co danie zyskuje na aromacie.  Warzywa wszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę drobniutko siekamy podsmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej

kgwjanczewo
PIETRUSZKOWE KOPYTKA 127

Zawsze robimy tradycyjne kopytka, ale wystarczy troszkę pomysłu i mamy nowe danie SKŁADNIKI: 3 duże ugotowane ziemniaki 1 jajko 1 kopiasta łyżka mąki orkiszowej lub zwykłej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej. 3 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku masło do polania sól woda Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy obydwie mąki, pietruszkę i jajko. Zagniatamy ciasto i robimy kopytka. Gotujemy

harrisa
Szczi 162

jest to taka zupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień.  Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g wędzonych kości wieprzowych sól pieprz listek laurowy kwaśna śmietana natka pietruszki koperek szczypiorek   Przygotowanie   Wędzone(...)Następnie zmniejszyłem płomień, gotowałem ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pokroiłem marchewkę, pietruszkę i cebulę, zeszkliłem je na maśle. Dodałem przecier, smażyłem razem do miękkości warzyw. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Dodałem do kapusty. Podduszone warzywa również dodałem na 10 minut przed końcem gotowania kapusty. Wlałem resztę rosołu wraz z kostkami. Gotowałem przez 30 minut. Dodałem sól

R'n'G Kitchen
Kluski Śląskie - gumowe 324

taką wprawę w wyrabianiu tych klusek ,że ciężko było nam ustalić proporcje ponieważ wszystko robi na tzw. oko Razem jednak doszłyśmy do proporcji składników Składniki: 0,5 kg ziemniaków 2-4 łyżek wody 1 jajko sól od 1/2 - 1 szklanki mąka ziemniaczanej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli i ugotowane jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Lekko studzimy. Dolewamy nieco wody

W Moim Magicznym Domu
Zupa cebulowa 132

Składniki (na 4 porcje) - kg cebuli, - 2 łyżeczkii masła (ok. 10g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - 1 litr  bulionu warzywnego, - sól  i czarny pieprz. Sposób przygotowania: 1. Obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. 2. Podsmażamy cebulę na maśle (na wolnym ogniu, żeby się nie przypaliła). 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy wywar, obrane ziemniaki i gotujemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Botwinka 141

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: (na 4 porcje) - 2 marchewki (ok. 90g) - ½ kg botwinki, - 2 ziemniaki (ok. 140g), - litr wody, - ½ opakowania jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz i pietruszka Sposób przygotowania 1. Kroimy marchewkę i buraczki w plastry a ziemniaki w kostkę. 2. Warzywa zalewamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
policzki wieprzowe z kopytkami 234

kolor następnie dajemy pokrojoną w kostkę szalotkę , smażymy chwilę zalewamy szklanką wody i kawą , dusimy do miękkości pod przykryciem aż sos się zredukuje, przyprawiamy do smaku. kopytka 2 średnie ziemniaki  2 łyżki mąki pszennej sól 3 łyżki smalcu do smażenia kopytek Zimne ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek

na gazie

Proponowane wyszukiwania