kaszy jaglanej wsypać do zupy, zbyt dużo będzie za gęsta Skala smaku: 10/10 Składniki na 3-4 porcje: kasza jaglana 100 g, cebula, 2 średnie marchewki, 2 ziemniaki, 1 pietruszka, kawałek selera, chilli, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów pelati, grilowana lub pieczona w piekarniku pierś z kurczaka, tymianek suszony, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy(...)ziele angielskie Przygotowanie: Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę wraz z czosnkiem i obsmażamy w garnku w którym będziemy gotować zupę, dodajemy pozostałe warzywa wraz z chili. Mniej więcej po 5 minutach zalewamy wszystko wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy
Kubki smakuLecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia. składniki dla czterech osób 4 średnie buraki 3 marchewki 4 ziemniaki 2 cebule 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego kawałek selera 1 ząbek czosnku szczypta lubczyku sól, pieprz 2 łyżki oliwy natka pietruszki dodatkowo folia aluminiowa(...)Upieczone ( ostudzone) buraki obieramy z łupin i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Teraz buraki dodajemy do wywaru, garnek wstawiamy ponownie na palnik, zagotowujemy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, szczyptą lubczyku, oraz pieprzem, gotujemy przez dziesięć minut i wyłączamy kuchenkę. Zupę rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki
Miód i pieprzpomysł ten przypadł mi bardzo do gustu. Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami SKŁADNIKI : 4 kiełbaski śląskie 200 g boczku chudego wędzonego 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1-2 ząbki czosnku 500 ml żurku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego olej 2 łyżki(...)grzanki: 8 kromek chleba tostowego 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kiełbaski wkładamy do garnka, zalewamy woda około 2,5 l i gotujemy wywar. Wyciągamy dwie kiełbaski, dodajemy warzywa z czosnkiem, liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do pół miękkości warzyw, zalewamy żurkiem. Dwie kiełbaski obieramy ze skórki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilitr bulionu warzywnego (może być 1 kostka drobiowa + 1 kostka warzywna + 1 litr wody) 1 kg dyni 3 marchewki - średniej wielkości 3 małe cebule 3 średniej wielkości ziemniaki 100 ml śmietany 18% sól , pieprz, vegeta, magi, koperek około 5 łyżek oliwy z oliwek 4 kromki starszego chleba ( ilość wedle uznania) Wykonanie: Wywar: Jeżeli nie posiadamy wywaru możemy(...)zrobić gotując litr wody i wrzucając do niego jedną kostkę rosołową warzywną oraz jedna kostkę drobiową. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W między czasie kiedy warzywa się gotują, kroimy na nieco większą kostkę dynię ( 2x2 cm) i na mniejszą kostkę cebulę i wrzucamy dynię razem z cebulą na rozgrzaną patelnię wraz z oliwą
W Moim Magicznym Domumogły być na stole przez dłuży czas. Ja proponuję Wam zrobić sałatkę rybną z buraczkami. Składniki: 2 płaty śledziowe marynowane 0,5 jabłka 2 ogórki konserwowe 2 ziemniaki 0,5 puszki groszku konserwowego 2 większe ugotowane buraczki* 0,5 cebuli 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% gęstej sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić
Ala piecze i gotujegościła na naszych stołach. Sałatka jest doskonałym przykładem, ze klasyka jest ponadczasowa! 1 puszka groszku (polecam Bonduelle ) 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula (ew.4 łyżki prażonej) 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie) majonez (wg uznania) musztarda(...)smaku) sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i także pokroić w kostkę. Ogórki i obrane jabłko pokroić jak powyższe składniki. Cebulę i koperek posiekać. Wszystko zmieszać z groszkiem i kukurydzą (bez zalewy) oraz majonezem. Doprawić odrobiną musztardy, solą i pieprzem
Di gotujegrzybów leśnych mrożonych lub świeżych 2 średnie cebule olej rzepakowy/oliwa z oliwek włoszczyzna (2-3 marchewki, pietruszka, kawałek mały selera) ok. szklanki kaszy jęczmiennej np. perłowa, opcjonalnie 4 średnie ziemniaki przyprawy: sól, 3 listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz suszone zioła: tymianek lub majeranek opcjonalnie do zabielania mleko roślinne lub śmietanka sojowa. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy(...)gotujemy grzyby do miękkości. Przygotowujemy kolejny garnek z wodą ok 2 litry na warzywa. Włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z wodą, trochę później dodajemy pokrojone ziemniaki i kaszę. Przyprawiamy solą, pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim. Gotujemy warzywa do miękkości. Cebulę rumienimy na patelni z oliwą, dodajemy wyjęte z wywaru i pokrojone w paski grzyby, smażymy kilka minut
Przepysznik - BLW i nie tylkoSałatka jarzynowa... Sałatka jarzynowa jak sama nazwa wskazuje jest z jarzyn, u mnie dodatkowo pojawia się tam szynka... Składniki: 4 ziemniaki kawałek selera 3 pietruszki korzeń 5 marchewek cebula 6 ogórków konserwowych 5 jaj puszka groszku konserwowego ok. 25 dkg szynki majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz jabłuszko (opcjonalnie) Wszystkich warzyw prócz cebuli miałam mniej więcej tyle samo. Z resztą(...)każdy robi według własnego uznania. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler gotujemy do miękkości. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy w kosteczkę warzywa, jajka i szynkę. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz, majonez i musztardę, wszystko do smaku
Pelusiowa Kuchniapartii jedliśmy je już 3 razy. Składniki (na 16 sztuk): - 1 szklanka ziaren słonecznika (zalanych gorącą wodą na min. 3 godziny, przepłukanych kilka razy i odsączonych) - 1 szklanka ugotowanych ziemniaków - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - 8 arkuszy papieru ryżowego przeciętych na pół (u mnie arkusze o średnicy 25 cm) - sól, pieprz do smaku Cebulę drobno kroimy, solimy(...)szklimy na patelni z odrobiną oleju. Słonecznik miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy zeszkloną cebulkę. Dodajemy stłuczone ziemniaki, mieszamy dokładnie i doprawiamy. Każdy arkusz papieru moczymy kilka sekund pod bieżącą wodą, wykładamy na talerz, nakładamy 1 łyżkę farszu i składamy (jak na zdjęciach poniżej). Smażymy kilka minut z każdej strony. Są pyszne
Smakuje zdrowonigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana na ciepło i na zimno. Z kromką pieczywa lub z ziemniakami. Na śniadanie, obiad lub uroczystą kolację. Danie na każdą okazję i bez okazji. Jedno z moich ulubionych... Chociaż ja tak kocham Święta, że wszystkie dania stały się moimi ulubionymi(...)cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak. Ciepłą rybę podajemy z porcją sosu z dodatkiem chleba/ ziemniaków lub ryżu. Drugą opcją jest podanie ryby na zimno. W tym celu należy przygotować szklane naczynie, na dnie którego umieszczamy część zimnego sosu. Następnie układamy kawałki ryby i nakładamy kolejną
Mango PapajaSkładniki: 1kg ziemniaków ok. 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 jajka 1 cebula mięso z rosołu mąka do podsypania sól, pieprz oliwa Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Mięso z rosołu przemleć z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i zemleć. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną
Prosto i Smacznie z Anetąmałe keksówki) 1 kura/kogut 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól Dodatkowo: 2 jajka 2 suche bułki namoczone w mleku 1 ziemniak (ugotowany) 1 łyżka smalcu (czubata) 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej majeranek pieprz ziołowy i naturalny sól Opcjonalnie: 2 szczypty mielonych liści laurowych zioła Ojca Mateusza(...)oddzielić od kości i wraz z warzywami - zmielić maszynką do mięsa. Do masy dodać odciśnięte z mleka bułki, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie dodać rozduszonego ziemniaka (starłam na tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości
Di gotujeDanie na dziś – zupa-krem z dyni Składniki: 700 g miąższu z dyni 2-3 ziemniaki 1 l bulionu z kury (najlepiej przygotować go dzień wcześniej) 100 g serka topionego cebula biała lub czerwona papryka słodka kilka ziaren papryki ostrej koperek śmietana gęsta orzeszki pini , pestki dyni lub płatki uprażonych migdałów Przepis: Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju(...)rondlu, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Następnie dolewamy bulion, który przygotowaliśmy dzień wcześniej oraz pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok 30-40 minut). Do ugotowanej zupy dodajemy przyprawy i serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Zupę blend-ujemy. Tak przygotowaną zupę podajemy z pestkami dyni
Gotowanie-ukSałatka warzywna Sałatka warzywna najlepsza na święta! polecam Składniki: 500 g ziemniaków 300 g marchwi pół cebuli 400 g groszku konserwowego 1 jabłko 8 jaj seler pietruszka ogórki konserwowe 4-5 łyżek majonezu sól pieprz 2 łyżeczki musztardy Przepis: Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem
Gotowanie-uksubtelnego aromatu pomidorów, co miało duże znaczenie dla jego końcowego smaku. Rolady smakują fantastycznie polane sosem i obficie posypane posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek do dania polecam Ci gotowane ziemniaki w mundurkach , ziemniaki w kawałkach , bądź maślano - kremowe purée ziemniaczane . Nie zapomnijcie też o surówce! Składniki (Porcji: 6) 6 filetów drobiowych, opłucz i osusz 1 duża cebula, obierz
Szybko Szybkowar