Sałatka jarzynowa... Sałatka jarzynowa jak sama nazwa wskazuje jest z jarzyn, u mnie dodatkowo pojawia się tam szynka... Składniki: 4 ziemniaki kawałek selera 3 pietruszki korzeń 5 marchewek cebula 6 ogórków konserwowych 5 jaj puszka groszku konserwowego ok. 25 dkg szynki majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz jabłuszko (opcjonalnie) Wszystkich warzyw prócz cebuli miałam mniej więcej tyle samo. Z resztą(...)każdy robi według własnego uznania. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler gotujemy do miękkości. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy w kosteczkę warzywa, jajka i szynkę. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz, majonez i musztardę, wszystko do smaku
Pelusiowa Kuchniapartii jedliśmy je już 3 razy. Składniki (na 16 sztuk): - 1 szklanka ziaren słonecznika (zalanych gorącą wodą na min. 3 godziny, przepłukanych kilka razy i odsączonych) - 1 szklanka ugotowanych ziemniaków - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - 8 arkuszy papieru ryżowego przeciętych na pół (u mnie arkusze o średnicy 25 cm) - sól, pieprz do smaku Cebulę drobno kroimy, solimy(...)szklimy na patelni z odrobiną oleju. Słonecznik miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy zeszkloną cebulkę. Dodajemy stłuczone ziemniaki, mieszamy dokładnie i doprawiamy. Każdy arkusz papieru moczymy kilka sekund pod bieżącą wodą, wykładamy na talerz, nakładamy 1 łyżkę farszu i składamy (jak na zdjęciach poniżej). Smażymy kilka minut z każdej strony. Są pyszne
Smakuje zdrowonigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana na ciepło i na zimno. Z kromką pieczywa lub z ziemniakami. Na śniadanie, obiad lub uroczystą kolację. Danie na każdą okazję i bez okazji. Jedno z moich ulubionych... Chociaż ja tak kocham Święta, że wszystkie dania stały się moimi ulubionymi(...)cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak. Ciepłą rybę podajemy z porcją sosu z dodatkiem chleba/ ziemniaków lub ryżu. Drugą opcją jest podanie ryby na zimno. W tym celu należy przygotować szklane naczynie, na dnie którego umieszczamy część zimnego sosu. Następnie układamy kawałki ryby i nakładamy kolejną
Mango PapajaSkładniki: 1kg ziemniaków ok. 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 jajka 1 cebula mięso z rosołu mąka do podsypania sól, pieprz oliwa Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Mięso z rosołu przemleć z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i zemleć. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną
Prosto i Smacznie z Anetąmałe keksówki) 1 kura/kogut 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól Dodatkowo: 2 jajka 2 suche bułki namoczone w mleku 1 ziemniak (ugotowany) 1 łyżka smalcu (czubata) 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej majeranek pieprz ziołowy i naturalny sól Opcjonalnie: 2 szczypty mielonych liści laurowych zioła Ojca Mateusza(...)oddzielić od kości i wraz z warzywami - zmielić maszynką do mięsa. Do masy dodać odciśnięte z mleka bułki, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie dodać rozduszonego ziemniaka (starłam na tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości
Di gotujeDanie na dziś – zupa-krem z dyni Składniki: 700 g miąższu z dyni 2-3 ziemniaki 1 l bulionu z kury (najlepiej przygotować go dzień wcześniej) 100 g serka topionego cebula biała lub czerwona papryka słodka kilka ziaren papryki ostrej koperek śmietana gęsta orzeszki pini , pestki dyni lub płatki uprażonych migdałów Przepis: Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju(...)rondlu, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Następnie dolewamy bulion, który przygotowaliśmy dzień wcześniej oraz pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok 30-40 minut). Do ugotowanej zupy dodajemy przyprawy i serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Zupę blend-ujemy. Tak przygotowaną zupę podajemy z pestkami dyni
Gotowanie-ukSałatka warzywna Sałatka warzywna najlepsza na święta! polecam Składniki: 500 g ziemniaków 300 g marchwi pół cebuli 400 g groszku konserwowego 1 jabłko 8 jaj seler pietruszka ogórki konserwowe 4-5 łyżek majonezu sól pieprz 2 łyżeczki musztardy Przepis: Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem
Gotowanie-uksubtelnego aromatu pomidorów, co miało duże znaczenie dla jego końcowego smaku. Rolady smakują fantastycznie polane sosem i obficie posypane posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek do dania polecam Ci gotowane ziemniaki w mundurkach , ziemniaki w kawałkach , bądź maślano - kremowe purée ziemniaczane . Nie zapomnijcie też o surówce! Składniki (Porcji: 6) 6 filetów drobiowych, opłucz i osusz 1 duża cebula, obierz
Szybko Szybkowarkaczką można upiec w folii aluminiowej 3-4 buraczki, jadalne kasztany albo całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy(...)cenny skarb w lodówce do 2 miesięcy. Tłuszcz z kaczki i odsmażane ziemniaki – to jest to! SKŁADNIKI 1 litr wody 2 łyżki stołowe suszonego chili, jedna świeża papryczka albo dwie suszone chili Bird’s Eye 130 gramów soli, najlepiej morskiej 80 g cukru, biały lub brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie
Karo in the Kitchenolejek migdałowy czas 4 sek, obroty 8 – wrzucić orzechy i migdały, figi bez pestek,czas 7 sek, obroty 5 – wyjąć z naczynia, dodać rodzynki, wymieszać. Ciasto – Ziemniaki pokroić w bardzo drobną kostkę, dzięki czemu ugotują się bardzo szybko. Nie solić. Odcedzić, lekko odparować i przetrzeć przez praskę lub sitko. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać posiekane masło(...)szerszej strony, formując piękne rogaliki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępować z drugim ciastem. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego wrzucić ugotowane i odcedzone ziemniaki, zmiksować czas 7 sek, obroty 5 – dodać mąkę, kawałki masła, cukier, sól, jajka,proszek do pieczenia, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. – wyjąć masę, reszta jak wyżej Piec
Kuchnia PokoleńPoznań i Wielkopolska bez pyry nie istnieje. To kwintesencja tej kuchni – my Poznaniacy, Wielkopolanie uwielbiamy ziemniaki w każdej wersji. Obojętnie czy to ziemniaki gotowane, pyry deptane (purree z masłem i czasami dodatkiem
Szybko Tanio Smaczniegrzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy od pulpecików. Mięso mieszamy z jajkiem, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na rozgrzanej patelni smażymy pulpety z każdej strony, tylko(...)maśle z cebulką i zamrożonych. Jeśli takich nie masz usmaż cebulkę, a potem dodaj grzyby) Kiedy się rozmrożą, dodajemy łyżę masła i śmietankę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i studzimy. Wrzucamy do miski razem z jajkiem i mąką. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę opruszoną mąką i formujemy w podłużne rolki. spłaszczamy i kroimy
KuchcikoweLoveczwartkowe popołudnie zapraszam na pyszne placuszki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Z powodzeniem można je przygotować na obiad, podając je z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 150g kapusty kiszonej, 4 pieczarki, 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 jajka, rozmaryn suszony, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję(...)przekładam do miski. Dodaję jajka oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone placuszki. 3. Placuszki smażę na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo lekka, mega smaczna...po prostu boska <3 Składniki 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 pęczek koperku 1 łyżeczka masła klarowanego 1 l bulionu cielęcego 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy na plasterki, pietruszkę(...)seler i ziemniaki w kostkę. Warzywa smażymy kilka minut na rozgrzanym, roztopionym maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy na al dente, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Kapustę siekamy, dodajemy do zupy razem z mielonym kminkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchen