ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1230/2562)

KAPUŚNIAK Z WKŁADKĄ JAK U BABCI 139

zatopić łyżkę w talerzu pysznego aromatycznego kapuśniaczku. Przepis babciny, taki jak gotowała moja kochana Babcia   Składniki: 40 dag kiszonej kapusty 1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty 4 ziemniaki 2 marchewki 1 duzy korzeń pietruszki 1 cebula 2 łyżki mąki 2 ziela angilelskie 2 liście laurowe szczypta kminku olej do smażenia sól,pieprz do smaku dodatkowo: 30 dag schabu(...)innego mięska jako wkładka Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę również, zalewamy 2,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek, gotujemy do miękkości warzyw, ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy kapustę i sok. Gotujemy jeszcze 30 mint. Szklimy cebulę,dodajemy mąkę, energicznie mieszamy dodajemy do zupy. Schab pokroic na wąskie paseczki,posypac solą,pieprzem obsmażyc

Z Majeczką w kuchni
Pieczony łosoś ze szpinakiem i puree ziemniaczanym 134

ilości soku z cytryny! Składniki: 400 gram filetu z łososia sól pieprz cytrynowy 1/4 cytryny 1/4 pęczka bazylii 1 szalotka 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz 5 ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka łyżka oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia

Mango Papaja
Kluski z pieczarkami i serem 149

Składniki: ciasto 600 g ziemniaków ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól farsz 400 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzone przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto.  Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, razem podsmażyć na rozgrzanym maśle

magiczna kuchnia Kasi
Kapuśniak za słodkiej kapusty 137

pyszny. A przygotowany na mięsie wołowym, pycha. Składniki 1 1/2 litra wody 300 g wołowiny ( szponder ) ćwiartka białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka mały seler mały por 4 średnie ziemniaki 1 łyżeczka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy szczypta kminku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie Mięso opłukałem, zalałem wodą, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem(...)około 20 minut. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrałem, pokroiłem w kostkę , dodałem do wywaru mięsnego. Kapustę i por po opłukaniu pokroiłem na cienkie paski, wrzuciłem do wywaru. Dodałem liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarenka pieprzu, doprawiłem solą. Gotowałem około 45 minut. Pod koniec gotowania wsypałem lubczyk i pieprz mielony. Zdjąłem z ognia, wyjąłem mięso, które po pokrojeniu dodałem ponownie

R'n'G Kitchen
chrupiące placki ziemniaczane z cukinią, cebulą, czosnkiem, koperkiem... 256

Składniki: ziemniaki 10 sztuk/mniejsze, cebula 2 sztuki/średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek 1/2 pęczka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić dokładnie cebulę, czosnek, koperek i przełożyć do miski, następnie kawałki obranych ziemniaków dokładnie rozdrobnić

W Mojej Kuchni Lubię
Gotowana marchewka 164

Gotowana marchewka Za czasów studenckich idąc na obiad do baru mlecznego przeważnie zamawiałam marchewkę z groszkiem, ziemniaki i jajko sadzone. Było to stałe menu, bo smaczne i tanie. Potem przez wiele lat zapomniałam o tym zestawie, a o gotowanej marchewce do ziemniaczków przypomniałam sobie gdy na świat przyszła moja córka. Najpierw ja musiałam jeść zdrowo, więc często gotowałam marchewkę(...)potem moja córka zaczęła próbować gotowane warzywa i najchętniej podchodziła jej właśnie gotowana marchewka, więc często i gęsto pojawiała się na naszym stole. Bardzo lubimy taki dodatek do ziemniaków z masełkiem i kotletów mielonych. To taki nasz standardowy zestaw obiadowy. Marchewka gotuję bądź samą, bądź też z groszkiem.  Składniki: około 0,5 kg marchewki 1,5-2 szklanek wody

na moim stole...
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 205

laskę cynamonu 5-7 goździków  3 liście laurowe  2 cebule czerwone  3 ząbki czosnku  sól  świeżo zmielony pieprz   kaszę gryczaną lub ziemniaki  SPOSÓB WYKONANIA : Mięso myjemy, osuszamy, tniemy ostrym  nożem  na gulaszową kostkę. Doprawiamy solą oraz  świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką, smażyć partiami na rozgrzanym oleju, mieszając przekładać(...)mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość. Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą cynamonu, goździków. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie to na pewno rozgrzeję nas od środka w te coraz bardziej ponure dni.  Smacznego Polecam inną opcje mojej wersji gulaszu z dynią  klik

Basia w kuchni
Krem dyniowo-cukiniowy z czubrycą zieloną 241

przyprawa trafiła w nasz gust smakowy więc na pewno będę nią doprawiała więcej dań. składniki: 500 g obranej cukinii, użyłam żółtej 500 g obranej dyni 300 g obranych ziemniaków 1 łyżka czubrycy zielonej 1,2 l bulionu drobiowego 50 ml słodkiej śmietanki Cukinię, dynie i ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem dodać czubrycę i zagotować

Monia miesza i gotuje
Zupa ogórkowa z cieciorką papryką i cukinią 163

Ciekawy smak ogórkowej w nowej wersji Składniki • 1 cukinia ok 25 cm • 2 marchewki • 1 papryka czerwona • biała część poru • 1 mała cebula • 1 słoik cieciorki • 2 ziemniaki • 4 ogórki kiszone • 1 szklanka śmietany 18% • 2 kawałki parówki grubej • 2-3 łyżki oliwy z oliwek • 1/2 łyżki masła • pęczek ziół pietruszka,seler,lubczyk •sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Cukinię zetrzeć(...)grubej tarce marchewkę pokroić w plasterki  ziemniaki i paprykę w kostkę 2. W garnku dać olej pokroić w paski cebulę i por podsmażyć dodać  pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy  odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni

W królestwie smaków Beaty
najlepsza zupa z leśnych grzybów 125

oczyszczonych grzybów 150 ml słodkiej śmietany (najlepiej 30%) 1 marchew kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3  łyżki masła 2 ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej domowe  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Kawałki kurczaka myjemy i wkładamy do garnka razem z selerem naciowym, cebulą, oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki(...)Całość jeszcze przez chwilę smażymy, a później zalewamy bulionem ( bulion przecedzamy na sicie, wygotowane warzywa odrzucamy a mięso z kurczaka, możemy ewentualnie dodać do zupy), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 15-20 minut. Teraz do zupy dodajemy przesmażone grzyby, oraz słodką śmietanę, doprawiamy maggi, solą, pieprzem ( wcześniej próbując) i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Zupę posypujemy drobno

Miód i pieprz
Zupa ogórkowa 194

dodałam łyżkę smalcu i przez chwilę podsmażyłam je na patelni. Wtedy ogórki nie mają takiego "surowego" smaku i zupa jest o wiele smaczniejsza.  2 skrzydełka z kurczaka 2 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 0,5 selera 4-5 ogórków kiszonych 1 cebula mąka smalec sól pieprz 4 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrzydełka ugotować,dodać(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, wrzucić do niej starte warzywa i chwilkę poddusić, aby nabrały zapachu cebuli. Następnie wrzucić do wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce i podsmażyć na smalcu. Wrzucić do zupy i gotować całość, aż warzywa będą miękkie. Z mąki i smalcu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Placki warzywne (z cukinii) 194

Placki warzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki:  - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram

Kuchnia co dnia
Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie 342

prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Przygotowanie: Kiszone ogórki i rzodkiewki tniemy w kostkę(...)przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną porę i delikatnie przyprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę ziemniaka (u mnie z obiadu). Po czym dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu i czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników.Próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem lub dodajemy odrobinę więcej majonezu

Słodkie okruszki
Kluski z mięsem 180

się dodatkową parę rąk w dodatku w postaci męskiej to całość nie zajmie wam dużo czasu :) Składniki na około 12-14 klusek 1 kg ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 mała sparzona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka ) sól, pieprz 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę(...)dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Następnie odrywamy po kawału formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia

Gotowanie...to proste !
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 317

dodać chrzan,kminek, kilka igieł rozmarynu posiekanego drobniutko, łyżeczka czarnego pieprzu, wyciśnięty przez praskę czosnek, miód,ocet winny,musztardę, Dokładnie wszystko wymieszać i zostawić, aż golonka będzie ugotowana. Dodatkowo : ziemniaki obrać, pokroić na cztery części wzdłuż. Marchew oskrobać i przekroić na pół, fasolę umyć i odciąć końcówki. wszystkie warzywa obgotować w osolonej wodzie na pół miękko, odcedzić. Ja miałam jeszcze(...)buraki żółte, które zaskoczyły mnie swoim cudnym smakiem. mogę je jeść zamiast ziemniaków. Pieczenie golonki : Obgotowaną golonkę wyciągnąć z wywaru, skórę ponacinać tworząc tworząc kratę. Marynatę dokładnie wetrzeć w golonkę powciskać w naciętą skórę golonki. Włożyć golonkę na blaszkę z raszkami, wlać na dno marynatę i dolać wywar od gotowania, tyle żeby dno było zakryte. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania