ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1229/2562)

Krupniczek z pęczakiem 114

udko 1 marchewka 1 pietruszka 2-3 ziemniaki pół szkl pęczaku sól pieprz imbir cząber natka pietruszki oregano W garnku nastawić ok 2 l wody, włożyć umyte udko , dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i kaszę. Ugotować mięso do miękkości, wyjąć, i wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, mięso przestudzić i oddzielić od kości, ponownie wrzucić do zupy . Dodać zioła i przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Pstrąg pomarańczowy z pieczonymi ziemniakami i surówką 158

pstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jabłko 1 marchewka 2-3 łyżeczki cukru szczypta soli szczypta pierzu ziołowego olej nie rafinowany Pstrągi umyć i oskrobać, naciąć ukośnie z obu stron, porządnie oblać sokiem z pomarańczy(...)oliwą , lekko posolić i posypać szczyptą tymianku Ziemniaki obrać pokroić w talarki, posypać przyprawami, polać olejem i upiec we frytownicy (ja użyłam frytownicy ActiFry w której piecze się praktycznie bez tłuszczu) Kapustę dobrze odcisnąć z kwasu, Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półtalarki i doprawić surówkę, solą, pieprzem i cukrem oraz olejem ciemnym nie rafinowanym. Pstrągi opanierować

Gotowanie jest łatwe
Zupa ogonowa z kluskami kładzionymi 110

ogony wieprzowe listek laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 pomidory 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 2 marchewki 150 g grzybków mrożonych leśnych pietruszka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta lubczyku szczypta oregano koperek natka pietruszki szczypta czerwonej słodkiej papryczki na kluski 1 szkl mąki 1 jajko sól woda Ogony umyć zalać wodą , dodać(...)skórki pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Wysmażyć aż nieco odparuje. Grzybki ugotować przez ok 20 min osobno. Odcedzić , przekroić na mniejsze kawałeczki. Dodać warzywną papkę do zupy, Ziemniaki , marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, mięso oddzielić od kości. Wszystkie składniki i przyprawy dodać do zupy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Z mąki jajka i soli przygotować gęste ciasto, dodać

Gotowanie jest łatwe
Pasztet z fasoli z grzybami 123

ugotowanej fasoli 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 ml oliwy 3 łyżki suszonych sproszkowanych grzybów sól pieprz estragon majeranek chili 1 cebula 2 ząbki czosnku Fasolę i ziemniaki zemleć, dodać drobno posiekaną cebulę , oliwę , jajka i przyprawy do smaku (po sporej szczypcie, chili z umiarem. Wsypać sproszkowane grzyby, dodać 1/4 szkl wody i wyrobić masę. Włożyć do natłuszczonej foremki

Gotowanie jest łatwe
Pasztet z brązowej fasoli z żurawiną 105

ugotowanej fasoli 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 3-4 łyżki oleju 100 g żurawiny suszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek oregano bazylia lubczyk sól pieprz pieprz ziołowy woda Fasolę i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na tłuszczu, przestudzić i dodać do masy, przyprawić do smaku, dodać jajka oraz 1/4 szkl

Gotowanie jest łatwe
Zupa z natki rzodkiewki z grillowanymi bitkami i jajkiem 145

duża garść natki rzodkiewki wywar wołowy ok 1 litr kilka młodych ziemniaków pół marchewki 1 cebula sól pieprz majeranek bazylia mięta 2-3 łyżki śmietany jajka na twardo 200 g wieprzowiny z łopatki Nastawić w garnku wywar, dodać obrane i pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz cebulę. Zagotować, Następnie dodać umyte i pokrojone liście rzodkiewki, Dotować aż warzywa będą miękkie. Zupę

Gotowanie jest łatwe
Kartoflanka z makaronem jak u babci 109

Prostota czasem cieszy, moja babcia zawsze gotowała zupę z literkami :) wybierało sie literki i pisało słówka a czasami pozwalała pobawić sie suchym makaronem :) 1 litr rosołu kilka młodych ziemniaków marchewka pietruszka pół cebuli pół szkl makaronu (literki) sól pieprz koperek natka pietruszki Rosół zagotować, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i cebulę, ugotować do miękkości, Następnie dodać makaron, doprawić do smaku

Gotowanie jest łatwe
Polędwiczka nadziewana serkiem Almette - fruit, karmelizowana gruszka i sos gruszkowo jabłkowy oraz chips. 106

gruszkowo jabłkowy świeży majeranek świeży hyzop sól pieprz ziołowy pieprz czarny oliwa sos 3 łyżeczki serka gruszkowo jabłkowego 2-3 łyżki mleka 1 żółtko 1 łyżeczka masła sól pieprz ziemniak olej gruszka cebula 1 łyżka masła  łyżka wina 1 łyżka cukru brązowego Polędwiczkę pokroić na dość grube plastry ok 2 cm, położyć na desce i na środku przebić palcem(...)otworków nałożyć serek,  posypać solą, pieprzem , posiekanymi ziołami i skropić oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić. Gruszkę przeciąć na 4 części , wydrążyć gniazda nasienne. Ziemniaka pokroić w talarki w kształcie chipsa. Przepłukać zimną wodą, odcedzić. Z cebuli wyciąć dwa grube plastry i podzielić na krążki. Mięso ułożyć w brytfance ziołami w dół. Posypać lekko pieprzem ziołowym. Wstawić do nagrzanego

Gotowanie jest łatwe
Kartoflanka z kluskami z pod pachy - skubanymi 180

Zupa z domu rodzinnego  na zupę porcja rosołowa lub tylko kości marchewka pietruszka cebula 2-3 ziemniaki listek selera natka pietruszki na kluski 1 szkl maki 1 jajko szczypta soli woda W garnku nastawić wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół, marchewkę , pietruszkę, cebulę i seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki mięsa i dodać do zupy, Następnie(...)ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować do miękkości. Z mąki jajka soli i odrobiny wody zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i poskubać palcami na małe kluseczki, dodać do zupy. Należy zwrócić uwagę na to by nie dodać za dużo klusek . Zagotować zupę, posypać natką pietruszki. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów

Gotowanie jest łatwe
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 152

główki kapusty garść grzybów suszonych 1 cebula 3-4 łyżki oleju nierafinowanego pół łyżeczki kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek 2 łyżeczki cukru ocet jabłkowy 3 łyżki mąki ziemniaki Golonki umyć, włożyć do garnka, Na litr wody dodać 2 łyżeczki peklosoli i łyżeczkę soli, rozgnieść ziarna jałowca i ziele angielskiego, połamać listek laurowy i lekko rozgnieciony czosnek. Tak przygotowaną(...)kapusty, można tez dodać trochę wywaru z grzybków. Kapustę odparować i ugotować jednocześnie do miękkości. Podprawić rozmieszaną z wodą mąką lub zrobić tradycyjną zasmażkę z mąki i tłuszczu. Obrane ziemniaki posypać przyprawami i oliwą, dobrze wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się przyrumieniły. W tym czasie wstawić do piekarnika golonki

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z dyni z pieczonymi buraczkami i grzankami 126

mała dynia hokkaido 1 marchewka 1 cebula 3-4 ziemniaki 1,5 l rosołu imbir cukier sól pieprz majeranek śmietana burak ćwikłowy chleb lub bułka na grzanki Buraka obrać i pokroić w plasterki lub frytki, srkopić oliwą, solą, cukrem i pieprzem. Rozsypać w blaszce na papierze i piec ok 40 min. Do garnka wrzucić ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki

Gotowanie jest łatwe
Sałatka Leśna polana 613

duży słoik pieczarek marynowanych odsączonych z zalewy  trochę koperku  pęczek cebulki dymki posiekanej drobno 3 sztuki  ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki 3 sztuki  ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę mięso z podwójnej piersi kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki obsmażone na 2 łyżkach oleju, doprawione wg własnego smaku, najkorzystniej na ostro 4 do 5 sztuk korniszonów pokrojonych(...)folią spożywczą i układamy poszczególne warstwy WARSTWY: Ułożyć pieczarki ogonkami do góry posypać koperkiem i dymką.  Przykrywamy warstwą marchewki, solimy, pieprzymy smarujemy cienką warstwą majonezu i dociskamy.Teraz układamy ziemniaki,potem mięso z kurczaka dociskamy i smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to korniszony, trochę majonezu i  jajka, sól, pieprz znów smarujemy cienką warstwą majonezu, na końcu ser żółty. Naczynie

W kuchennej krainie
Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe) 153

leciutkie dzięki pianie z białek.  Można je nadziewać czym się chce. Farszem z jarmużu, a może śliwki, jabłko na słodko? Dowolnie. Jak podpowiada Wam wyobraźnia. ok 700 gram ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu sól do smaku Farsz: paczka rozmrożonego szpinaku paczuszka orzeszków piniowych(...)rozgrzanej patelni zeszklić cebulę dodać posiekany czosnek, sól, szpinak . Na osobnej patelni uprażyć orzeszki (opcjonalnie). Farsz chwilkę podsmażyć razem, wlać wino i odparować.   Lekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a  środek nadziewać

AZgotuj!
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM 381

Jajka ugotowane na twardo podane z musztardowym sosem i ziemniakami, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, do którego lubię od czasu do czasu wrócić, np. podczas adwentu albo jeśli mamy ochotę na szybki i bezmięsny obiad. Sos musztardowy ma bardzo wyraźny smak, przez co idealnie współgra z ziemniakami i jajkami, ale można go też podać choćby z upieczoną/ugotowan

Przepisy Aleksandry
ZUPA Z CUKINIĄ NA KURCZAKU 201

którzy jeszcze jej nie gotowali :) Składniki: 4 u dka z kurczaka 2 małe cukinie 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego kawałek selera 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 3 ziemniaki posiekany koperek liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% Wykonanie:  Udka myjemy. Zalewamy wodą. Dodajemy warzywa: pokrojoną w kostkę pietruszkę i korzeń selera,  seler naciowy, pokrojoną(...)gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je dorzucamy pokrojoną w półtalarki cukinię (jedną obrałam, jedną pokroiłam razem ze skórką) oraz pokrojone ziemniaki. Mięso z udek obieramy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, i jeśli lubimy zabielone zupy - dodajemy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania