ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1095/2562)

No to start! 155

szklanki suchej ciecierzycy 1 brokuł Pół cukinii Pół cebuli Dwa ząbki czosnku ( u mnie dziś  granulowany bo...  Zapomniałam kupić :)) 1 marchewka 1 mała  pietruszka 1 sredni ziemniak 1 spora łyżka serka kremowego naturalnego,  lub poprostu jogurt grecki 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kostka warzywna/rosołowa Sól  i pieprz Dzien wcześniej  zalałam ciecierzyce wodą(...)się  całą  noc. Później  wystarczy ją  gotować w osolonej wodzie około  godziny (musi być  poprostu miekka) Cukinię,  marchewkę,  pietruszkę  i ziemniaka kroję w plastry,  brokuła dzielę  na różyczki, zalewam wodą  tak by warzywa były przykryte,  wrzucam kostkę  ( niewiedzac dlaczego- nie lubie zup na prawdziwym rosole...) zaczynamy

Mamuśka wraca do formy
Zupa z botwinki, botwinka 182

wersji wege na warzywnym wywarze, jak szybko powstała, tak szybko się skończyła. Co potrzebujemy: - wywar warzywny lub mięsny ok 3 litrów - pęczek młodych buraków, ok 10-15 sztuk - 5 ziemniaków - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 łyżki soku z cytryny lub dwie łyżki octu - 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 % - 2 łyżki mąki - sol, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Dodatkowo: - jaja gotowane(...)łodygami i liśćmi dokładnie myjemy a następnie kroimy na małe kawałki, buraczki można obrać z łupiny lub tylko dobrze wyszorować przed pokrojeniem. Kroimy również w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki. Wszystkie przygotowane warzywa gotujemy w przygotowanym wcześniej wywarze pamiętając aby dodać ocet żeby nasza zupa miała ładny kolor. 2. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Śmietankę rozpuszczamy z wodą i mąką

Apetyczna babeczka
Zupa z kurek (kurkowa) z ziemniakami i koperkiem 145

mnóstwo różnych pomysłów na ich wykorzystanie, ale najczęściej... lądują w zupie. Cóż, ten smak, aromat i mnóstwo koperku... Pycha! mięso/koście na wywar 300g świeżych kurek 4-5 ziemniaków (niewielkich) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła   3 listki laurowe   4-5 ziaren ziela angielskiego majeranek   przyprawa rosołowa(...)śmietana   1 pęczek świeżego koperku Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i przyprawy rosołowej.   Dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i selera, a po 10 minutach ziemniaki. Cebulę zeszklić na maśle, chwilkę podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem i połączyć z kurkami (większe pokroić). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i smażyć do momentu - aż powstały z grzybów płyn

Di gotuje
Kapuśniak na ogonach wieprzowych 294

gęsty, sycący i rozgrzewający. Kapuśniak na ogonach wieprzowych. Składniki : 1 duży, mięsisty ogon wieprzowy ( ok. 1 kg) lub 2 mniejsze 1/2 kg młodej kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek selera 1 pietruszka 1 łyżka kminku w ziarnach (opcjonalnie, można pominąć) 3 łyżki domowej prażonej cebulki (lub 1 duża cebula, drobno pokrojona usmażona na złoto(...)ugotować kapuśniak na ogonach wieprzowych . Kapuśniak z młodej kiszonej kapusty . Ogony skrobiemy nożem, oczyszczamy, myjemy, ogon dzielimy na kawałki. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę . Resztę warzyw obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do garnka wkładamy mięso, warzywa, kiszoną kapustę, prażoną cebulkę i przyprawy. Wlewamy ok. 6 szklanek wody i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki z cukinii z sosem czosnkowym 150

dostatkiem, u nas mimo dużej porcji zniknęły jeszcze ciepłe i o dokładkach nie było mowy! Składniki: - 2 kg cukinii, u mnie 6 małych bez gniazd nasiennych - 1 kg ziemniaków - 2 cebule - 1 łyżka kaszy manny - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól, pieprz, majeranek - olej Sos czosnkowy: - 1 opakowanie jogurtu naturalnego, ja wybrałam gęsty, 400g - 8 ząbków czosnku - sól, pieprz(...)Ziemniaki obieramy i trzemy, cukinie ścieramy z łupinami na drobne wiórki razem z cebulami, solimy, odstawiamy, a następnie odlewamy nadmiar soków. Wbijamy jajka i wszystkie pozostałe składniki. Smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. 2. Do jogurtu przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podajemy na plackach

Apetyczna babeczka
LETNIA ZUPA JARZYNOWA 165

natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 płaskich łyżek ryżu 2 młode, średnie ziemniaki garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki) 3 młode marchewki 1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki 1 młoda cebulka 1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony(...)zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy. Krok 2. Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora dodajemy do gotującego się

Moja Książka Kucharska
PIZZA NA WARZYWNYM SPODZIE 191

przygotować także w wersji wegańskiej, wystarczy pominąć mięsny składnik 😊 Przepis jest szybki, prosty i tani - koniecznie spróbujcie !  SKŁADNIKI : SPÓD: 3-4 różyczki brokuła 3-4 różyczki kalafiora 2 ziemniaki 3 łyżki płatków owsianych sól, zioła włoskie DODATKI: kurczak (można pominąć) keczup (najlepiej domowy) pieczarki sałata rzymska czarne oliwki pomidory wędzone tofu (można zastąpić serem żółtym lum mozzarellą ) PRZYGOTOWANIE : Ugotowane(...)ziemniaki, brokuły i kalafior miksujemy z namoczonymi płatkami , solą i ziołami. Masę rozprowadzamy na blaszce pokrytej papierem. Podpiekamy w 180 st.C ok. 10 min Na lekko upieczony spód nakładamy keczup i dodatki. Zapiekamy ok.20-25 min Podajemy ze świeżą bazylią :) SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową 297

nieco odświeżonej za sprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść laurowy Przygotowujemy wywar. W tym celu nastawiamy garnek z 5 l wody i gotujemy(...)laurowymi, garstką ziela angielskiego (ok. 10 ziaren), kopiastą łyżeczką soli i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 min. Następnie wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone lub nie warzywa tj. ziemniaki, kalafior, marchewkę (większość ludzi, również my wrzuca ją w całości, podobnie jak seler i pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części). Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości

Ania i Marcin gotują
Karkówka w młodej kapuście 182

Dużo smaku i aromatu tej potrawie nadaje również świeży koperek. Składniki: 1 główka świeżej młodej kapusty 1 kg karkówki wieprzowej wiązka świeżego koperku 1 papryka czerwona 2 marchewki 2 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka(...)rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Po obsmażeniu mięso włożyć do garnka i zalać litrem gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa. Kapustę dość grubo poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Dusić pod przykryciem około 15 minut, po czym

Kuchcik gotuje
Aromatyczna zupa koperkowa 247

nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. Można też przygotować jej wersję dla niemowląt. Wkrótce na blogu pojawi się przepis. pęczek włoszczyzny 30 dag żeberek 1 cebula 6 średnich ziemniaków pęczek koperku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego pieprz sól Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy 3 litrami zimnej wody. Gdy woda(...)żeberek listki laurowe i ziele angielskie. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem. Po godzinie gotowania wywaru dorzucamy do niego cebulę. Następnie obieramy i kroimy w kostkę włoszczyznę i ziemniaki. Wrzucamy do wywaru i gotujemy jeszcze 20 minut. Koperek myjemy. Oddzielamy koperek od łodyżek. Łodyżki skrawamy drobno i podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym. Dosypujemy do garnuszka łyżkę mąki i zasmażamy

Dieta bez mleka
Pizza na spodzie z ciecierzycy z serem Łowicz bez laktozy (bez glutenu, laktozy, cukru) 164

zastosowań :D Na taką genialną i nietypową pizzę nie dajcie się długo prosić! Jest przepyszna i przygotujcie ją na jutrzejszą leniwą niedzielę! Spód pizzy: -200g ziemniaków -200g mąki z ciecierzycy -4 łyżki miękkiego oleju kokosowego rafinowanego -1 jajko -przyprawy (czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory w płatkach) -1 płaska łyżeczka soli (u nas zmielona himalajska) *jeśli(...)formowania kształtu  Dodatkowo: -ulubiony sos (u nas domowy pomidorowo-paprykowy) -ser Łowicz gouda bez laktozy -dowolne dodatki (u nas papryka, pomidory, orzechy włoskie i pietruszka) kliknij aby powiększyć Ziemniaki ugotować, ostudzić i rozgnieść na puree. Dodać mąkę, olej kokosowy,  rozbełtane jajko, sól, przyprawy i wszystko zagnieść (jeśli robicie paluszki dodać pokruszony ser Tylżycki). Całość włożyć do lodówki

Candy Pandas
FRYTKI PIECZONE Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM 177

fryty z budy powinny podkulić ogon i uciekać w ciemny las ;) Wykonanie trochę zajmuje, ale nie ma już roboty przy smażeniu, więc rachunek wychodzi na zero. SKŁADNIKI: - 2 duże ziemniaki (ok 400 gram) pokrojonych - 2 jajka - 2 duże łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam srirachy) - 1 szklanka startego parmezanu - pół łyżeczki wędzonej soli - 1/4 szklanki liści świeżego tymianku ROZTRZEP JAJKA(...)wymieszaj sosem chili, starty parmezan połącz z solą i tymiankiem, rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. ZIEMNIAKI JUŻ POKROJONE  obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w parmezanie i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz do tego zrobić jakiś sos lub  majonez , ja zrobiłam właśnie majonez, a ta mega ceramiczna miseczka jest od  dsceramika . Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Cłodnik buraczany z krakusem 221

się spodobał, dodatek świeżej botwinki, naturalnego koncentratu buraczanego, wszystko to z dodatkiem kefiru i młodych zielonych ogórków, jeśli chcecie by chłodnik był bardziej treściwy można dodać do niego młode ziemniaki albo ćwiartki ugotowanych na twardo jajek. Posypane świeżym koperkiem i szczypiorkiem smakuje wyśmienicie zwłaszcza o tej porze roku. Smacznego.   Składniki :  2 pęczki botwinki  5-6 ogórków(...)kefiru koncentrat barszczu czerwonego Krakus świeży koperek, szczypiorek  opcjonalne dodatki : ziemniaki, ugotowane jajka  Przygotowanie : Łodygi i małe buraczki z botwinki pokroić drobno (liści nie wyrzucajcie, sprawdzą się idealnie np. do zrobienia pysznego smoothie), wrzucamy je do garnka zalewamy połową koncentratu i rozcieńczamy wodą do uzyskania odpowiedniej intensywności smaku, gotujemy, aż buraczki i łodygi zmiękną, następnie po ochłodzeniu, zalewamy

zdrowa vege kuchnia
Praga – przewodnik kulinarny 218

Pradze nie byłam bardzo mięsna, więc najbardziej smakowało mi jedzenie w wegetariańskiej knajpie prowadzonej przez Hare Kriszna. Trzeba bowiem stwierdzić, że przygotowywaniu dań tradycyjnej czeskiej kuchni żadne warzywo poza ziemniakiem nie odniosło jeszcze krzywdy. Za drugim razem w Pradze moim głównym źródłem kalorii było piwo i marynowany camembert, który uwielbiam ( zobacz przepis ). Próbowałam przekonać się też do utopenca, czyli marynowanej(...)mięsem. Chyba nie przyjechaliście do Pragi, żeby schudnąć, prawda? Jeśli koniecznie się upieracie, że chcecie coś lżejszego, to w Pradze je się dużo zup (polecam kulajdę, czyli zupę z ziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami

Ugotowane pozamiatane
Kurczak w migdałach z cytrynowymi noodlami z cukinii i marchewki 183

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Je\u017celi znudzi\u0142 Wam si\u0119 nudny schabowy z ziemniakami to mam dla Was nieco zdrowsz\u0105, smaczniejsz\u0105 i bardziej aromatyczn\u0105 alternatyw\u0119. Pier\u015b z kurczaka panierowana w migda\u0142ach na cukiniowo-marchewkowych noodlach z dodatkiem cytryny. Niebo w g\u0119bie! \u015awie\u017ce, pe\u0142ne smaku danie, kt\u00f3re znika(...)minuta na stron\u0119). \r","Wyk\u0142adamy noodle na talerze, nast\u0119pnie k\u0142adziemy kurczaka i dekorujemy go plastrami cytryny. Gotowe! "]} Jeżeli znudził Wam się nudny schabowy z ziemniakami to mam dla Was nieco zdrowszą, smaczniejszą i bardziej aromatyczną alternatywę. Pierś z kurczaka panierowana w migdałach na cukiniowo-marchewkowych noodlach z dodatkiem cytryny. Niebo w gębie! Świeże, pełne smaku danie

Mostek w kuchni

Proponowane wyszukiwania