Składniki: 1 kalafior 1/2 kg fileta z kurczaka 1/2 kg młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera i pietruszki 1/2 szklanki mleka sól, pieprz 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: … Czytaj dalej Kalafiorowa z pulpecikami
czarrna od kuchnistronę i obowiązkowo wiele przepisów sama wykorzystam, bowiem kuchnia ta posiada trzy wspaniale zalety : jest zdrowa, smaczna i niedroga! Przykładowe przepisy: - pasztet z pokrzywy - pasta z grochu - pasztet z ziemniaków - ser z sezam - kotlety z fasolki mung - kotlety z brokułami - sałatka z kalafiora - zapiekanka z ziemniaków - budyń makowy - jaglanka - ciasto morelowe - lody truskawkowe Pycha! A to tylko kilka smakołyków
Di gotujePolecam zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego wieprzowego z sosem beszamelowym..Ja zapiekanki często robię w sobotę u mnie dzień gospodarczy a zapiekankę można wcześniej przygotować a w odpowiednim momencie włożyć do pieca ..Polecam 🙂 składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego /ja użyłam z karkówki/ 2 cebule smalec do smażenia lub inny tłuszcz sól.pieprz,papryka
Ugotujmy CośSkładniki: filet z dorsza 2 sztuki duże, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka każdy filet natrzeć olejem rzepakowym, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 30 minut w urządzeniu do pieczenia Philips Airfryer na 180 C piec około 25-35 minut(...)urządzenie piecze na termoobiegu w minimalnej ilości tłuszczu, w piekarniku też można upiec na termoobiegu w 200 C podać z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z natką pietruszki, surówką np. kiszona kapusta i ogórek zielony dorsz jest bardzo soczysty, aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMojemu żarłoczkowi również smakowała 😀 SKŁADNIKI na 3-4 porcje: 45 dag mrożonej brukselki 0,5 korzenia pietruszki 1 mała marchew kawałek bulwy selera mała czerwona cebula 3 małe młode ziemniaki (ok. 15 dag) 2 łyżki oleju liść laurowy sól świeżo mielony kolorowy pieprz zioła prowansalskie WYKONANIE: Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w równą kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę obrać, posiekać(...)dodać do włoszczyzny. Smażyć na wolnym ogniu kilka minut mieszając. Dodać zamrożoną brukselkę i liść laurowy, zalać taką ilością wody, aby warzywa były przykryte. Ziemniaki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do rondla kiedy brukselka nieco się rozmrozi. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Wyjąć liść laurowy, zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi
Kuchenne zapiski EdytyŁyżeczka) Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka) Pomidor – 240 g (2 x Sztuka) Masło extra – 10 g (2 x Łyżeczka) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Ser mozzarella – 30 g (2 x Porcja) Ogórki kiszone – 60 g (1 x Sztuka) Cebula dymka – 20 g (1 x Sztuka) Filet z piersi kurczaka(...)skóry) – 200 g (2 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut 1. Groszek i ziemniaki ugotuj i zrób z nich puree z dodatkiem masła i przypraw. 2. Piersi z kurczaka dobrze wypłucz, natnij na całej długości, tak by powstała kieszonka. 3. Mozzarellę, cebulę i ogórka pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj i włóż do „kieszonek”. Włóż do naczynia
Powiedz dietom niePogoda dzisiaj tak okropna, że nawet nie chce sie spojrzeć w okno. Cały czas leje deszcz i wieje bardzo silny wiatr. Zawsze w takie dni mam
kuchnia doskismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 dość , duża ,czerwona cebula 7 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 2 ugotowane marchewki ,niezbyt duże 2-3 ziemniaki średniej wielkości 1 łyżeczka , mielonego pieprzu sól do smaku 2 łyżki , gęstego majonezu ( zawsze używam Winiary) 1 łyżka słodkiej musztardy ( np Roleski ) Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy w kosteczkę(...)samo postępujemy z marchewką i ziemniakami . Cebulkę obieramy i siekamy , naprawdę drobno . Kukurydzę przelewamy na sitko i zostawiamy na 15 minut ,żeby porządnie ociekła z zalewy . Wszystkie składniki umieszczamy w misce , dodajemy majonez, musztardę , sól i pieprz . Mieszamy , a następnie odstawiamy na noc do lodówki . Tu nie ma nic trudnego , ani skomplikowanego , można robić wspólnie z dziećmi – fajna zabawa
Ogrodnik w podróżykaszy jaglanej. Postanowiłam przepis wcielić w życie. I tak dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie. Składniki: 3 l wody 3-4 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 3-4 ziemniaki 1 cebula Ćwiartka z kurczaka 100 gram boczku wędzonego 150 gram kaszy jaglanej Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziele angielskie – kilka Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka(...)Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. W między czasie obieramy marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Kroimy w kostkę. Razem z całą cebulą dodajemy do wywaru. Boczek kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i umieszczamy w zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyZupa ze szpinakiem i wędzonym łososiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 młode ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka pęczek szpinaku 1000 g bulionu warzywnego lub drobiowego 10 g masła klarowanego sól, pieprz szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 miarka śmietany 18% do zup i sosów (miarka dołączona do TM) dodatkowo: koperek wędzony łosoś Thermomix przepisy. Zupa(...)naczynia Thermomix dajemy masło klarowane. Całość podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.Soft lub 1 . Warzywa zalewamy bulionem, podgrzewamy czas 5 min/100 stopni/obr.wsteczne 1 . Następnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki i gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr. wsteczne 1 . Na 1 minutę przed końcem czasu wlewamy śmietanę i pokrojone liście szpinaku. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i kurkumą. Przykrywamy miarką
Themo przepisySkładniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100 g), - 3 młode ziemniaki (ok. 210 g), - 6 szparagów (ok. 138 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g) - cytryna, - sól, - pieprz, - koperek, - ½ opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g). Sposób przygotowania: 1. Filet z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy łososia obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu(...)cytryny szczyptą soli i pieprzu. 3. Szparagi gotujemy w wysokim garnku „na stojąco” przez ok. 10 min. 4. Ugotowane szparagi podsmażamy na łyżeczce masła. 5. Łososia podajemy z ziemniakami, szparagami i sosem koperkowym. Łosoś z młodymi ziemniaczkami, szparagami i sosem koperkowym jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z łososia), - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsię, że tłumaczenie słowa gniocci, oznacza "grudy". Jakoś mi ich nie przypominają. Niemniej jednak czasem warto coś odmienić w naszej kuchni. Składniki na Gniocci: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko szklanka mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: zielone pesto polędwica wieprzowa 1 cebula Przygotowanie: Ziemniaki, jak w przypadku dobrze nam znanych kopytek, należy ugotować wcześniej i najlepiej od razu
Karczma Honoriettygotowy. Zupa szczawiowa, to jedna z najprostszych i najtańszych (tym bardziej, jeśli się ma swój szczaw) zup jakie robiłam. W moim rodzinnym domu zawsze zupę szczawiową podawało się z ziemniakami , tym razem jednak postanowiłam ziemniaki pominąć a urozmaicić jajka . Dzięki napełnieniu ich farszem zupa zyskała oryginalny smak. Zupę szczawiową polecam szczególnie osobom, które są wielbicielami kwaśnych, wyraźnych smaków. Składniki
Pobite gary Barbarysize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo wiosenna, bardzo delikatna w smaku. Składniki 3 ziemniaki średniej wielkości 5 młodych marchewek 1 por (biała część) 100 g ryżu 1 liść kaffiru 2 łyżki masła 1 łyżeczka estragonu 1 mała puszka groszku konserwowego natka pietruszki sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy na piórka. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą (1,5 l), wsypujemy ½ łyżeczki soli, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz
R'n'G Kitchenmisce! Zupka jest łatwa w przygotowaniu, zdrowa i pyszna ... a do tego, te wiosenne kolory ;) Składniki: 1,5 kostki rosołowej (u mnie drobiowa) 1 szklanka mleka 1,5% 4 ziemniaki 3 marchewki pęczek szczypiorku pieprz Przygotowanie: W garnku gotujemy wodę - ok. 1 litr. W tym czasie obieramy marchewkę i drobno kroimy. Na wrzątek wrzucamy kostkę rosołową i mieszamy do rozpuszczenia(...)garnka wrzucamy marchewkę, wlewamy mleko i gotujemy 10 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę - dodajemy do zupy. Całość gotujemy ok. 20-30 minut - do miękkości warzyw. Szczypiorek siekamy i dodajemy na koniec do zupy, doprawiamy pieprzem, mieszamy i gotowe
Alutka-Gotuje