ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1098/2562)

10 przepisów na fit dania z grilla 515

burgery z pieczarek Szparagi w szynce parmeńskiej Fit dania na grilla – szparagi w szynce Sałatka z kalafiora Sałatka na grilla z kalafiorem Szaszłyki wegańskie Szaszłyki z grilla Grillowane ziemniaki Ziemniaki z grilla – przepis Grillowana cukinia z oscypkiem Grillowana cukinia z oscypkiem Dorada z grilla Fit ryba z grilla Faszerowany bakłażan Faszerowany bakłażan z grilla Szaszłyki z krewetek Szaszłyki

Mama z miasta
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 276

warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze – przypomina gęstą pastę i dzięki temu nie spływa z ryby.   1. SPOSÓB CYFROWY Wszystkie składniki(...)minut włączamy termoobieg lub przenosimy ryby wyżej, pod grzałkę grilla.   Gorące ryby podajemy od razu. U nas wylądowały na talerzach w towarzystwie bardzo wiosennej sałatki z młodych ziemniaków w jogurcie, musztardzie i ziołach. SKŁADNIKI 2 pstrągi, świeże, patroszone 120g cebuli – szalotki albo czerwona cebula garść liści bazylii (15-20 sztuk) garść listków pietruszki 8-10 liści mięty

Karo in the Kitchen
Rojoes. Wieprzowina po portugalsku. 254

jego przygotowaniu jest użycie mięsa odpowiednio przerośniętego tłuszczem i długi czas marynowania. Wrażenia zapachowe podczas gotowania są pierwszorzędne i powinny sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. ;) Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej(...)gotować dalej aż do momentu gry niemal cały płyn wyparuje. W tym momencie dodać oliwę i zwiększyć ogień do dużego. Smażyć mieszając do przyrumienienia mięsa. Podawać z młodymi ziemniakami i natką pietruszki. Mięso posypać resztkami zeskrobanymi z dna patelni po smażeniu

zadanie-gotowanie
Obiad w 30 minut – Pieczony pstrąg z białym winem i cytryną 162

pstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem lub oliwą formie. Do środka każdego pstrąga włóż posiekany koperek(...)wierzchu i obok połóż cząstki cytryny. Wstaw do piekarnika na 180° na minimum 30 minut. Podawaj z zieloną sałatą, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Wystarczy, jeśli wstawisz je do piekarnika 10 – 15 minut wcześniej niż ryby. drukuj przepis Smacznego! Zapisz Zapisz Przepis dodaję do akcji:   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Patchwork
Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) 281

bomba węglowodanowa – nic dziwnego, w końcu wśród składników mamy mąkę ziemniaczaną, miód i banany. Nie jest to propozycja dla osób na diecie niskowęglowodanowej . Ze względu na skrobię z ziemniaków chleb ten jest niedozwolony na dietach SCD i GAPS . Na diecie FODMAP problematyczny jest miód, ale możesz go zastąpić brązowym cukrem albo stewią. Na protokole autoimmunologicznym unika się jajek(...)migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Wpis <em><a href="https://paleosmak.pl/chleb-paleo-bananowy-z-maka-ziemniaczana/" target="_blank">Chleb paleo

PaleoSMAK
Grysikowe knedle z truskawkami 214

Knedle to pyszny obiad na letnie dni, jednocześnie  dobry sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak z nimi zachodu i pewnie częściej gościły by na naszych letnich talerzach, gdyby nie dodatkowe gotowanie ziemniaków, przeciskanie przez praskę... Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bitki drobiowe z kurkami 213

lasu. Połączyłam te dwa składniki przygotowując bitki drobiowe w sosie kurkowym. Bitki drobiowe z kurkami są bardzo smaczne i bardzo proste do przygotowania. Bitki idealnie smakują z młodymi ziemniakami z koperkiem i np. z mizerią . Bo bitki nie tylko robi się z wołowiny, czy wieprzowiny! Polecam nasze przepisy na bitki wieprzowe z karkówki , bitki wieprzowe z kurkami , no i oczywiście(...)zgęstnieje. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze sos do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do bitek w sosie kurkowym świeży, posiekany koperek, już nie gotujemy Bitki drobiowe podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem.   The post Bitki drobiowe z kurkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z kalarepy 168

polecam pyszną zupkę z kalarepką w roli głównej, w której wykorzystałam także jej listki. składniki: 2 kalarepy z liśćmi (ok 500 g po obraniu) 2 marchewki (200 g) 3 ziemniaki (300 g) 1 cebula 1 mały pęczek koperku 1,2 l bulionu 1 łyżka masła sól do smaku 50 ml śmietanki 30 % Kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Liście kalarepy(...)odłożyć. Marchewkę, ziemniaki i cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pozostałe pokrojone warzywa. Chwilę razem smażyć. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek oraz porwane liście kalarepki (bez twardych łodyżek). Gotować jeszcze chwilę aby liście zmiękły. Garnek zestawić z ognia, zupę zabielić śmietanką

Monia miesza i gotuje
Zupa rybna 165

Składniki (2 porcje): 300 g fileta z dorsza 600 ml bulionu warzywnego 2 średniej  wielkości ziemniaki 2 marchewki pietruszka korzeń kawałek selera łyżka oliwy z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Rybę opłukujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy

Menu Zdrowia
ZUPA KREM OGÓRKOWA 212

Składniki: 2 kostki rosołowe drobiowe 3 ziemniaki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ogórki szklarniowe 0,5 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki topiony serek ementaler sól pieprz Sposób wykonania: Wrzucić 2 kostki rosołowe drobiowe na 1l wody. Gotować. Po rozpuszczeniu kostek dodać 3 ziemnaki średniej wielkości pokrojone w kostkę. Na patelni na oleju zeszklić 0,5 cebuli średniej wielkości(...)przeciąć na pół i wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Dołożyć na patelnie do zeszklonej cebulki. Przesmażyc razem ok. 5 min. Następnie zawartość z patelni dodać do wywaru z ugototowanymi ziemniakami. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. aż ogórki będą miękkie. Wymieszać 0,5 szklanki śmietany i 1 łyżeczkę mąki. Garnek zestawić z ognia i wlać śmietanę z mąką

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Zupa kalafiorowa 177

Składniki: 1 główka kalafiora 1 ćwiartka kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny 6 szt. ziemniaków 3,5 litra wody 400 g śmietany 18% 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziela angielskiego sól do smaku natka pietruszki, koperek Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy szarą pianę(...)powierzchni wywaru. Włoszczyznę czyścimy i wrzucamy do gotującego się wywaru (razem z zielonymi liśćmi selera). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Odłowioną wcześniej marchew kroimy

Qchnia po prostu
Młode ziemniaczki z mizerią i jajkiem 184

Kwintesencja lata, czyli młode ziemniaki z koperkiem i mizerią - pomysł nie jest oryginalny ale prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu. Wiem... to banalny obiad, ale za to: dietetyczny, expresowy, zdrowy i sezonowy ;) Składniki na 1 porcję: 3 młode ziemniaczki 3-4 ogórki gruntowe 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżka octu sól, pieprz 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 1 jajko(...)miski - dopraw solą, pieprzem, dodaj ocet, cukier i jogurt, zamieszaj i wstaw do lodówki. 5 min przed odcedzeniem ziemniaczków rozgrzej olej na patelni i usmaż jajko - dopraw pieprzem. Gotowe ziemniaki udekoruj koperkiem i zajadaj

Alutka-Gotuje
Warzywne talarki z grilla 160

lekkostrawne i zdrowe dania oraz dodatki do tłustych mięs. Tym razem banalnie prosty przepis na włączenie warzyw do grillowego menu. SKŁADNIKI: 1 duży batat (ok. 250 g) 10 małych ziemniaków 2 małe cukinie 1 papryka 2 małe cebule 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody, dzięki temu(...)będą się paliły na grillu. Ziemniaki i batata obieramy i kroimy w ok 0,5 cm talarki, cukinię pozostawiamy ze skórką i kroimy na nieco grubsze plastry. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i rozdzielamy na płatki. Paprykę kroimy wzdłuż na plasterki i na pół. Warzywa wrzucamy do dużego naczynia, doprawiamy i dodajemy olej. Odstawiamy do lodówki

Kuchnia od dwojga
Placki warzywne 1500

Złociste, chrupiące placki warzywne to pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych i dobry pomysł na piątkowy obiad. Uwielbiam! :D Składniki na ok. 3 porcje: 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 0,5 puszki kukurydzy 2 jajka mąka pszenna sól i pieprz   Ziemniaki i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę i cebulę posiekać

Simply Food
Chleb pszenny, dokładny przepis. 195

pulchny, pachnący i świeży chleb. Skład: mąka 650 1 kg, mąka 2000 ~1 szklanka,ciepła woda 2 szklanki, drożdże 50 g,  cukier 1 łyżka, sól 1 łyzka, ugotowane ziemniaki 4-5 szt. Zaczyn: woda, cukier, drożdże, 3 łyżki mąki...łączymy razem w misce dokładnie mieszając, następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Ciasto: mąkę(...)przesiewamy do miski i wsypujemy sól, potem dodajemy rozgniecione ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do wyrośniętego  zaczynu. -- -- -- -- Mieszamy łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta. Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie tzn. powiększy się o 2 -3 razy wtedy zagniatamy je i wyrabiamy

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania